Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraelis deportuoja Gazos ruožą laivais mėginusius pasiekti aktyvistus

Izraelis pradėjo deportuoti visus aktyvistus, sulaikytus per specialiųjų pajėgų reidą prieš laivų flotilę, mėginusią nugabenti humanitarinės pagalbos siuntą į Gazos ruožą, o pareigūnai pareiškė, kad jokiems kitiems laivams nebus leidžiama pasiekti blokuojamo palestiniečių anklavo.
Izraelis apšaudė taikius laivus.
Izraelis apšaudė taikius laivus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Izraelis

Izraelis paskelbė deportuosiantis 682 aktyvistus iš daugiau nei 35 šalių, sulaikytų per karo laivyno komandosų puolimą. Per incidentą viename Turkijos laive devyni aktyvistai buvo nukauti.

Kalėjimų valdybos atstovas spaudai sakė, kad 200 sulaikytųjų buvo perkelti į sulaikymo centrą Izraelio tarptautiniame oro uoste netoli Tel Avivo, o dar 123 aktyvistai jau išsiųsti į Jordaną.

Kiti sulaikytieji bus paleisti vėliau trečiadienį, nurodė pareigūnas.

Tarptautinei bendruomenei pasipiktinus dėl Izraelio veiksmų, Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba paragino atlikti nešališką incidento tyrimą, o Turkijos premjeras pareikalavo, kad žydų valstybė nedelsdama nutrauktų „nežmonišką“ Gazos ruožo blokadą.

Beveik 700 aktyvistų buvo sulaikyti, kai Izraelio jūrų pajėgų komandosai sustabdė šešis laivus, plaukiančius į blokuojamą palestiniečių anklavą. Tarp sulaikytųjų yra Turkijos, arabų, Amerikos, Azijos ir Europos šalių piliečių, bent du politikai ir švedų rašytojas Henningas Mankellis.

Turkijos ministras pirmininkas Recepas Tayyipas Erdoganas neslėpdamas pykčio antradienį savo šalies parlamento deputatams sakė: „Izraelis dėl savo elgesio neabejotinai, neabejotinai turi būti nubaustas.“

Izraelyje daugelis kaltina R.T.Erdoganą islamistinės pažiūromis ir palankumu Iranui bei kitiems žydų valstybės priešams, nors Turkija laikoma viena iš artimiausių Izraelio sąjungininkių musulmonų pasaulyje.

Dėl šio kraujo praliejimo taip pat padidėjo įtampa tarp Izraelio premjero Benjamino Netanyahu ir JAV prezidento Baracko Obamos.

Po pirmadienį Viduržemio jūroje įvykusio incidento B.Netanyahu atšaukė Vašingtone turėjusį vykti susitikimą su JAV vadovu ir parskrido iš Kanados į Izraelį spręsti šios krizės.

B.Obama, kuris atgaivino Izraelio ir palestiniečių taikos procesą, inicijuodamas netiesiogines konflikto šalių derybas, pareiškė norintis greitai gauti išsamia informaciją apie incidentą.

B.Netanyahu sušaukė saugumo kabineto pasitarimą dėl įvykio, kurį Izraelio kritikai vadina nepavykusiu reidu.

Tuo tarpu kai kurie Izraelio ministrai pareiškė, kad Gazos ruožo, kuriame gyvena apie 1,5 mln. palestiniečių, griežta sausumos ir jūrų sienų blokada bus tęsiama.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius