-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J. Bidenas kampanijos metus pradeda primindamas JAV visuomenės istorinę patirtį

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) rinkimų kampanijos metus pradeda primindamas Revoliucinį karą, minėdamas trečiąsias sukilimo JAV Kapitolijuje metines ir lankydamasis Pietų Karolinos bažnyčioje, kurioje baltaodis šaulys išžudė juodaodžius parapijiečius.
RS/MPI/Capital Pictures / RS/MPI/Capital Pictures
RS/MPI/Capital Pictures / RS/MPI/Capital Pictures

Taip jis siekia kuo aštriau pristatyti rinkimus, kurie, jo teigimu, gali nulemti šalies demokratijos likimą.

Šeštadienį J. Bidenas vyks prie Vali Fordžo Pensilvanijos valstijoje, kur George'as Washingtonas (Džordžas Vašingtonas) ir Kontinentinė armija praleido niūrią žiemą beveik prieš 250 metų. Ten jis pasmerks buvusį prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) už jo šalininkų minios, prieš trejus metus šturmavusios Kapitolijų, riaušes, per kurias mėginta panaikinti 2020 metų prezidento rinkimų rezultatus.

Kitą savaitę J. Bidenas turėtų apsilankyti istorinėje Emanuelio afrikiečių metodistų episkopalinėje bažnyčioje Čarlstone, kur 2015 metų birželį per išpuolį buvo nušauti devyni afroamerikiečiai.

Demokratijos likimas

JAV prezidentas 2024 metus pradeda gilindamasis į tamsiausias šalies akimirkas, užuot garsiau kalbėjęs apie savo pasiekimus per kadenciją, siekdamas išryškinti artėjančių rinkimų aspektus.

Numatoma, kad vizitų metu J. Bidenas apibūdins savo pirmtaką kaip rimtą grėsmę JAV pamatiniams principams ir pažymės, kad D. Trumpo pergalė prezidento rinkimuose pakenktų šalies demokratijai.

„Mes vykdome kampaniją taip, tarsi nuo jos priklausytų mūsų demokratijos likimas, nes taip ir yra“, – žurnalistams nurodė J. Bideno perrinkimo kampanijos vadovė Julie Chavez Rodriguez (Džuli Čaves Rodriges). 

D. Trumpas teigia, kad JAV prezidentas ir kiti aukšto rango demokratai patys bando sugriauti šalies pusiausvyrą, naudodamiesi teisine sistema, kad sužlugdytų jo rinkimų kampaniją.

Eksprezidentui pateikta daugybė – iš viso 91 – baudžiamųjų kaltinimų, susijusių su bandymu panaikinti pralaimėjimą J. Bidenui 2020-ųjų prezidento rinkimuose, ir keliomis kitomis bylomis.

„Joe Bidenas ir jo sąjungininkai kelia realią ir įtikinamą grėsmę mūsų demokratijai“, – anksčiau šią savaitę nurodė D. Trumpo kampanijos vyresnieji patarėjai Chrisas LaCivita (Krisas LaČivita) ir Susie Wiles (Siuzi Vails). 

„Tiesą sakant, jie vykdo karą prieš ją tokiu būdu, kokio mūsų istorijoje dar nėra buvę“, – pridūrė jie.

J. Bideno politinė vizitinė kortelė – asmeninį skausmą ir nacionalines tragedijas paversti raginimais imtis veiksmų. Prezidento gyvenimą paženklino ne viena tragedija: jo pirmoji žmona ir mažametė dukra žuvo 1972-aisiais automobilio avarijoje, o sūnus Beau mirė nuo smegenų vėžio 2015-aisiais, būdamas 46 metų.

J. Bidenas 2020 metų rinkimus laimėjo pažadėjęs išgydyti „tautos sielą“. Jis sakė, kad nusprendė kandidatuoti po to, kai 2017 metais pamatė neonacių ir baltųjų viršenybės šalininkų Šarlotsvilio mieste Virdžinijos valstijoje surengtas dideles eitynes.

Prieš ketverius metus J. Bidenas savo rinkimų kampanijoje žadėjo įveikti tautos susiskaldymą, bet per šią kampaniją J. Bidenas pabrėš, kad D. Trumpas ir jo populistinės griežtosios dešinės judėjimo „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (angl. Make America Great Again, MAGA) šalininkai kelia egzistencinę grėsmę.

„Labiausiai kraštutinės pozicijos“

J. Bideno kampanija paskelbė, kad D. Trumpas kartoja nacistinės Vokietijos lyderio Adolfo Hitlerio retoriką, teigdamas, kad nelegaliai į JAV atvykstantys imigrantai „nuodija mūsų šalies kraują“.

„Pagrindinės JAV partijos pirmaujantis kandidatas kandidatuoja į prezidento postą, kad galėtų sistemingai griauti ir naikinti mūsų demokratiją“, – pareiškė J. Bideno kampanijos komunikacijos direktorius Michaelas Tyleris (Maiklas Taileris). 

J. Bideno teigimu, net jei pirminiuose Respublikonų partijos rinkimuose D. Trumpą nugalėtų kitas respublikonas, jis būtų pakankamai panašus į buvusį prezidentą, todėl rinkimų kampanijos temos beveik nepasikeistų.

„Kad ir kas laimės MAGA respublikonų nominaciją, jis tai padarys tvirtai laikydamasis labiausiai kraštutinių pozicijų, kokias tik matėme naujausioje Amerikos istorijoje“, – nurodė M. Tyleris. 

Dauguma amerikiečių prieš rinkimus nerimauja dėl demokratijos ateities, nors jų požiūriai į tai, kas atsidūrė pavojuje, skiriasi.

J. Bideno kampanija taip pat pažadėjo, kad ji „visu pajėgumu“ minės sausio 22 dieną minimas bylos „Roe prieš Wade'ą“ („Rou prieš Veidą“) metines. Tądien 1973 metais Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą, kuriuo buvo visoje šalyje įteisinti abortai. 2022 metų birželio mėnesį Aukščiausiasis Teismas šį sprendimą panaikino.

Anot prezidento komandos, artėjančiuose rinkimuose abortų prieinamumas ir demokratija yra tarpusavyje susiję. Jo komanda remiasi J. Bideno perspėjimais apie D. Trumpą ir „MAGA ekstremistus“, kurie padėjo sulaužyti istorinius precedentus ir padėjo demokratams išlaikyti Senato kontrolę, o per 2022 metų kadencijos vidurio rinkimus tik nežymiai pralaimėti respublikonams, kurie įgijo daugumą Atstovų Rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius