Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Comey apie naujus su H.Clinton siejamus laiškus prabilo, o apie rusus norėjo tylėti

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovas Jamesas Comey sulaukia daug kritikos dėl to, kad prieš pat rinkimus pranešė apie naujus elektroninius laiškus, kurie gali būti svarbūs tyrimui dėl Hillary Clinton laiškų. Bet kodėl tuomet jis dar prieš kelias savaites privačiai abejojo, ar reikia paskelbti, kad Rusija kišasi į JAV prezidento rinkimų procesą?
FTB direktorius Jamesas Comey
FTB direktorius Jamesas Comey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Comey, prieš paskelbdamas, kad agentai rado elektroninių laiškų, galimai susijusių su H.Clinton supančiu skandalu, netrumpai galvojo.

Bet galiausiai apsisprendė netylėti – Kongresui jis buvo pažadėjęs visišką skaidrumą, be to, FTB direktorius greičiausiai pagrįstai manė, kad jo vadovaujama tarnyba vėliau būtų apkaltinta informacijos slėpimu, kuris būtų naudingas H.Clinton kampanijai. Juk nukentėtų reputacija.

Vis dėlto dabar JAV žiniasklaidoje skelbiama, kad kiek anksčiau J.Comey kažkodėl norėjo tylėti ir neskelbti, kad Rusija bando paveikti Amerikos prezidento rinkimų procesą – būtent siekdamas išvengti kaltinimų kišimusi į būsimą balsavimą.

CNBC šaltinis, anksčiau dirbęs FTB, tvirtina, kad demokratai dėl J.Comey esą taikomų dvigubų standartų niršta pagrįstai.

Nenorėjo kištis į rinkimus

Tiesa, spalio 7 dieną JAV vidaus saugumo departamentas ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras kartu paskelbė Rusiją, kurios programišiai pavogė tūkstančius laiškų iš Amerikos politinių organizacijų ir institucijų, įvardijantį dokumentą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais

„JAV žvalgybos bendruomenė yra tikra, kad Rusijos vyriausybė nurodė perimti elektroninius laiškus ir JAV asmenų ir institucijų, tarp jų – JAV politinių organizacijų. Šiomis vagystėmis siekiama kištis į JAV rinkimų procesą“, – rašoma dokumente.

Vašingtone neabejojama, kad būtent Kremliaus pasiųsti programišiai taikėsi į Demokratų partijos pareigūnus siekdami juos sukompromituoti ir taip padidinti respublikonų kandidato Donaldo Trumpo šansus nugalėti H.Clinton.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton debatai
„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton

FTB oficialiai nekomentuoja, kokį vaidmenį rengiant šį pranešimą suvaidino J.Comey. Bet CNBC šaltinis teigia, kad biuro vadovas manė, jog šios informacijos nereikėtų skelbti prieš rinkimus.

„Jis tikėjo, kad užsienio jėga bando paveikti rinkimus, bet nenorėjo mesti kaltinimų prieš rinkimus. Galiausiai jis pabrėžė, kad duomenys apie Rusijos kišimąsi neturėtų būti paskelbti būtent FTB“, – prisiminė šaltinis.

Respublikonams palankus vakuumas

H.Clinton jau kalba apie dvigubus standartus. Vienas kandidatės kampanijos vadovų Robby Mookas taip ir paskelbė: „Neįmanoma į tai nežvelgti kaip į dvigubų standartų taikymą. J.Comey turėtų tuojau pat pasiaiškinti“.

Apie J.Comey sprendimą prabilo ir pati H.Clinton, kurios persvara prieš D.Trumpą nacionalinėse apklausose sparčiai tirpsta ir tesiekia 1-3 proc. punktų, nors prieš dvi savaites ji galėjo džiaugtis dviženkliu pranašumu.

Demokratai dabar skubina FTB ir Teisingumo departamentą kuo greičiau paskelbti naujos informacijos apie atrastus laiškus.

„Esu tikra, kad daug kas iš jūsų turi klausimų dėl elektroninių laiškų ir dėl to, kodėl FTB nusprendė įšokti į rinkimus be jokių įrodymų. Neabejoju, kad jų išvada bus tokia pat kaip ir anksčiau – kad nėra jokio nusikaltimo“, – per kampanijos renginį pirmadienį pareiškė H.Clinton.

Demokratai dabar skubina FTB ir Teisingumo departamentą kuo greičiau paskelbti naujos informacijos apie atrastus laiškus.

Tačiau procesas yra sudėtingas, kadangi agentams reikia išanalizuoti daugiau nei 600 tūkst. laiškių. O respublikonams ir D.Trumpui tai labai paranku, nes jie gali nekliudomi trimituoti apie klastingąją H.Clinton.

Taip, be abejo, jie ir daro. D.Trumpas per vieną savųjų renginių teigė, kad FTB atrado aukso puodą ir kad būtent naujuose laiškuose slypi H.Clinton kaltė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

O jo kampanijos vadovė Kellyanne Conway pridūrė: „Ne mums čia reikia sakyti, kad tyrimas būtų paskubintas.“

Baltieji rūmai šykšti komentarų

Tuo metu Baltieji rūmai pirmadienį pareiškė atsisakantys kritikuoti arba ginti FTB direktoriaus J.Comey sprendimą prabilti apie naujus laiškus likus vos kelioms dienoms iki JAV prezidento rinkimų.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas sakė nenorįs „nei ginti, nei kritikuoti“ J.Comey, kurį nuo penktadienio aštriai kritikuoja demokratai.

J.Earnestas pavadino jį „garbingu žmogumi“, tačiau taip pat pabrėžė normas, kurios „riboja viešąsias diskusijas apie faktus, kurie buvo surinkti“ besitęsiančių tyrimų kontekste.

„Prezidentas mano, kad šių normų ir tradicijų bei gairių svarbu laikytis“, – nurodė atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius