-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jamaikos sostinėje įvesta nepaprastoji padėtis dėl riaušių, kilusių sutikus išduoti JAV narkotikų baroną

Jamaikos Vyriausybė įvedė nepaprastąją padėtį kai kuriuose šalies sostinės Kingstono rajonuose, kai narkotikų mafijos kovotojai atakavo kelias policijos nuovadas.
Jamaikos sostinėje paskelbta nepaprastoji padėtis.
Jamaikos sostinėje paskelbta nepaprastoji padėtis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Riaušės kilo, kai Jamaikos valdžia pranešė, kad ketina išduoti Jungtinėms Valstijoms numanomą nusikalstamos grupuotės vadeivą Christopherį Coke`ą. Jungtinėse Valstijose jis kaltinamas prekyba kokainu ir ginklais, taip pat daugybės nužudymų organizavimu.

Nepaprastoji padėtis įvesta Šv.Andriejaus ir Vakarų Kingstono rajonuose. Šios lūšnynų zonos yra narkotikų mafijos bastionai. Vakarų Kingstone, Tivoli Gardenso rajone, gyvena ir Ch.Coke`as, pravarde Dudus.

Šių vietų gyventojai praėjusią savaitę statė barikadas, rengdamiesi ginkluotam susirėmimui su policija, jeigu ji jėga mėgins sučiupti narkotikų baroną.

Sekmadienį Vakarų Kingstone kaukėti užpuolikai apšaudė dvi policijos nuovadas, o dar vieną padegė. Per susišaudymą buvo sužeisti du žmonės – policijos karininkas ir civilis.

JAV atsiuntė į Jamaiką paklausimą dėl Ch.Coke`o išdavimo 2009 metų lapkrityje. Niujorke jam iškelta baudžiamoji byla dėl kaltinimų, už kuriuos gresia kalėjimas iki gyvos galvos. JAV teisingumo departamento dokumentuose Ch.Coke`as apibūdinamas kaip vienas pavojingiausių tarptautinės narkotikų mafijos atstovų.

Aistros Jamaikos sostinėje užvirė prieš savaitę, kai premjeras pareiškė per televiziją, kad jis vis dėlto pasirašys dekretą, leidžiantį teismui pradėti nagrinėti bylą dėl ekstradicijos.

JAV teisėsaugininkų duomenimis, Ch.Coke`as yra lyderis nusikalstamos grupuotės, žinomos kaip „Dušo komanda“. Taip ji buvo pavadinta, nes jos samdyti žudikai aukas tiesiog apipildavo kulkų „dušu“.

Tyrėjų duomenimis, devintame dešimtmetyje per karą dėl narkotikų rinkos nuo šios grupuotės narių rankų žuvo šimtai žmonių.

Didelę įtaką Jamaikoje turintis Ch.Coke`as yra susijęs su dabar valdančia šalyje Leiboristų partija (LP). Vakarų Kingstone yra rinkimų apygarda, kurioje buvo išrinktas į parlamentą Jamaikos ministras pirmininkas leiboristas Bruce`as Goldingas.

Iš pradžių Jamaikos Vyriausybė atmetė JAV paklausimą dėl Ch.Coke`o ekstradicijos, teigdama, kad kaltinimai prieš jį grindžiami neteisėtu jo pokalbių garso įrašų duomenimis.

Jamaikos LP vadovybė pasamdė Jungtinėse Valstijose lobistų bendrovę, kad pamėgintų įtikinti Baracko Obamos administraciją nebereikalauti Ch.Coke`ą išduoti.

Tada JAV kovą apkaltino Jamaikos valdžią korupcija. Opozicija reikalavo, kad Vyriausybė atsistatydintų.

Balandį premjeras B.Goldingas kreipėsi į Jamaikos teismą su paklausimu, ar teisėtas būtų Ch.Coke`o išdavimas Jungtinėms Valstijoms.

Aistros Jamaikos sostinėje užvirė prieš savaitę, kai premjeras pareiškė per televiziją, kad jis vis dėlto pasirašys dekretą, leidžiantį teismui pradėti nagrinėti bylą dėl ekstradicijos. Jamaikos policija paragino Ch.Coke`ą savo noru pasiduoti valdžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius