Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japoniją supurtė griaunantis žemės drebėjimas (atnaujinta 22.28 val.)

Japonijos šiaurinėje dalyje penktadienį užfiksuotas galingas 8,8 balo stiprumo pagal Richterio skalę žemės drebėjimas. Stiprūs požeminiai smūgiai buvo juntami ir sostinėje Tokijuje, esančiame už 400 kilometrų nuo drebėjimo epicentro.
Cunamio banga šluoja Kamaišio miestą.
Cunamio banga šluoja Kamaišio miestą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis pirmaisiais pranešimais iš pačios Japonijos, yra daugybė nukentėjusių žmonių.

AFP/Scanpix nuotr./Žemės drebėjimo epicentras užfiksuotas netoli rytinės Japonijos pakrantės.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo epicentras užfiksuotas netoli rytinės Japonijos pakrantės.

Apie sugriovimus pranešama iš įvairių šalies rajonų, taip pat iš Tokijo ir šalia esančios Jokohamos, virš kurios kyla juodi gaisrų dūmų kamuoliai. Miestuose gaudžia gelbėtojų automobilių sirenos. Daug kur sutriko tiek mobilusis, tiek laidinis telefono ryšys.

Tokijo centre sugriuvo žinomas pastatas „Kudan kaikan“ – įvairių oficialių renginių vieta.

Žemės drebėjimo epicentras registruotas Ramiajame vandenyne, maždaug už 130 kilometrų nuo sausumos. Prieš dvi dienas toje pat zonoje įvyko 7,3 balo stiprumo žemės drebėjimas.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad prie Japonijos ir gretimų valstybių pakrančių artėja maždaug 10 metrų aukščio cunamio banga.  4,2 metro aukščio banga jau smogė Kamaišio miestui Ivatos prefektūroje, esančioje Honšiu salos šiaurės rytuose. Iš šio miesto jau gauta žinių apie daugybę sugriovimų. Cunamio banga į vandenyną nuplovė dešimtis automobilių.

Japonijos pakrantei smogė 10 metrų aukščio cunamio banga (papildyta 10.14 val.)

Žemės drebėjimo sukelto cunamio banga pasiekė didesnius Japonijos rytinės pakrantės plotus. Bangos aukštis Sendajaus miesto uoste siekė 10 metrų, pranešė naujienų agentūra „Kyodo News“.

Agentūros duomenimis, Tokijuje ir jo apylinkėse be elektros liko mažiausiai 4 mln. šeimų. Yra daugybė sužalotų žmonių, tačiau tikslus jų skaičius neskelbiamas.

Japonijos vyriausybė pareiškė pasirengusi priimti užsienio šalių pagalbą.

Kaip praneša vietos televizija, Čibos prefektūroje dega naftos perdirbimo įmonės saugykla. Ugnies aukštis siekia 30 metrų. Tokijuje sustabdytas metro ir greitųjų traukinių eismas. Mijagio ir Fukušimos prefektūrose automatiškai išsijungė keturios atominės elektrinės.

Japonijos premjeras Naoto Kanas sušaukė skubų vyriausybės pasitarimą. Į zonas, nukentėjusias nuo požeminių smūgių ir cunamio, siunčiama 900 gelbėtojų.

Kai kurių šaltinių teigimu, po pirmojo, itin galingo požeminio smūgio, vėliau Mijagio prefektūroje buvo užfiksuotas dar vienas 7,4 balo smūgis.

VIDEO: Powerful quake hits Japan

VIDEO: Tsunami And Earthquake Hit Japan

Žadama, kad drebėjimai tęsis visą mėnesį (papildyta 10.46 val.)

Galingesni nei 7 balų požeminiai smūgiai pagrindinėje Japonijos Honšiu saloje tęsis visą mėnesį – tokias bauginančias prognozes paskelbė šalies meteorologai ir geologai.

Gaunama naujų žinių apie aukas ir sugriovimus. Japonijos televizijos kanalai skelbia pranešimus apie sugriuvusius tiltus ir estakadas ir įgriuvusius pastatų stogus Tokijuje. Vyriausybės generalinis sekretorius Yukio Edano žiniasklaidai pareiškė, kad, pirminiais duomenimis, kovo 11-osios žemės drebėjimas yra pats galingiausias šiuolaikinėje Japonijos istorijoje.

Auga žuvusiųjų skaičius (papildyta 12.16 val.)

Vis didėja skelbiamas Japonijoje įvykusios katastrofos aukų skaičius. Šiuo metu, šalies Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo agentūros duomenimis, per žemės drebėjimą ir jo sukeltą cunamį Japonijoje žuvo mažiausiai 32 žmonės.

Šalies gyventojai įspėjami apie galimus pasikartosiančius cunamius. Teigiama, kad jų tikimybė yra labai didelė.

Pasaulį iš Japonijos pasiekia naujos žinios apie žemės drebėjimą ir jo pasekmes (papildyta 13.50 val.)

Kaip buvo patikslinta, pagrindinio smūgio epicentras registruotas už 373 kilometrų į šiaurės rytus nuo Tokijo ir 24 kilometrų gylyje. Netrukus po to šiame regione įvyko dar keli smūgiai, kurių galia viršijo 6 balus pagal Richterio skalę. Vieno iš jų epicentras užfiksuotas vos už 67 kilometrų nuo Tokijo.

Po požeminių smūgių šalies sostinėje ir jos priemiesčiuose įsiplieskė gaisrai. Šiuo metu liepsnos apėmusios keturiolika stambių pramonės objektų. Stipriai nukentėjo kompanijos „Cosmo Oil“ naftos produktų saugykla Ičiharos mieste šalia Tokijo. Liepsnos saugykloje pakilo iki 30 metrų aukščio, o netrukus nugriaudėjo sprogimas. Aukų skaičius šiame objekte kol kas nėra žinomas.

Reuters/Scanpix nuotr./Gaisras dujų saugykloje po žemės drebėjimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras dujų saugykloje po žemės drebėjimo

Apie didelius sugriovimus pranešama iš šiaurinių šalies teritorijų. Kai kuriuose miestuose, taip pat ir Tokijuje, vyksta dalinė gyventojų evakuacija. Susisiekimas geležinkeliais ir oru nutrauktas didelėje Japonijos teritorijoje. Iš Mijagio prefektūros Sendajaus miesto pranešama apie daugelyje vietų trūkusius dujotiekius. Hokaido saloje užsidegė daugiaaukštis gyvenamasis namas. Ten taip pat iškilo dujotiekio sprogimo grėsmė.

Ivatės prefektūroje sugriuvo dalis automagistralės. Pranešama, kad dešimtys automobilių su žmonėmis nukrito į jūrą.

Kompanija „Sony“, viena iš stambiausių Japonijos gamintojų ir eksportuotojų, pranešė dėl stichijos padarytos žalos uždariusi šešias savo gamyklas.

Pasigirdo prielaidų, kad žemės drebėjimas galėjo pažeisti šalies atomines elektrines ir sukelti radiacijos nuotėkius. Japonijos vyriausybė ramina, kad radioaktyvių medžiagų nuotėkių neužfiksuota, o situacija šalies branduoliniuose objektuose yra nuolat stebima ir kontroliuojama.

Japonija dar kartą pareiškė, kad šis žemės drebėjimas yra pats galingiausias nuo 1872 metų, kai šalyje pradėti registruoti požeminiai smūgiai. Vadinamasis Didysis žemės drebėjimas, supurtęs Tokijų 1923 metais ir buvęs 7,9 balo stiprumo, nusinešė 140 tūkst. žmonių gyvybių sostinėje ir jo apylinkėse.

Cunamio banga užliejo laivą su šimtu keleivių (papildyta 15.09 val.)

„Kyodo News“ pranešė, kad cunamio banga Mijagio prefektūros pakrantėje užliejo laivą su šimtu keleivių. Prefektūros valdžios atstovai patvirtino šią informaciją. Apie laivo, priklausančio vietinei laivų statybos įmonei, ir jo keleivių likimą nieko nežinoma. Jie laikomi dingę be žinios.

Įvairiuose kituose Japonijos pakrantės ruožuose cunamio banga nuplovė šimtus katerių ir jachtų, automobilių, gyvenamųjų namų ir kitų pastatų. Pakrantėse įsikūrusios gyvenvietės buvo beveik visiškai apsemtos vandens. Nenutrūkstamai vykdoma žmonių evakuacija.

Japonijos televizijos kanalas NHK pranešė, kad jau suskaičiuota per 60 stichijos aukų. Nuolat auga ir dingusiųjų be žinios skaičius.

Aukų skaičius nenumaldomai auga (papildyta 16.07 val.)

Aukų skaičius toliau sparčiai auga. Japonijos policijos atstovai paskelbė, kad šalies pakrantėje, kai atsitraukė cunamio banga, rasta nuo 200 iki 300 žuvusių žmonių.

Taip pat pranešama, kad neturima jokių duomenų, kur dingo vienas keleivinis traukinys, važiavęs pakrante nutiestu geležinkeliu. Jį taip pat galėjo nuplauti cunamio banga.

BBC pranešė, kad viena atominė elektrinė Mijagio prefektūroje apimta gaisro, tačiau daugiau kokių nors detalių apie tai nepateikė.

Tuo metu cunamio banga jau pasiekė Havajų salas. CNN pranešė, kad vanduo užliejo pakrantės miestelių gatves, tačiau žmonės jau prieš tai buvo evakuoti į aukštesnes ir saugesnes vietas.

Gamybą pristabdė didžiausi koncernai (papildyta 16.40 val.)

15min.lt jau skelbė, kad kompanija „Sony“ uždarė šešias gamyklas. Įkandin šio gamintojo savo gamybą pristabdo ir „Nissan" bei „Toyota“. Dėl žemės drebėjimo užsidegė iškart dvi „Nissan“ gamyklos. Vienoje gaisras jau užgesintas.

Laikinai sustabdytos ir trys „Toyota“ gamyklos. Viena iš jų – Mijagio prefektūroje. Tačiau kol kas nepranešama, kaip smarkiai nukebtėjo šie fabrikai.

Taip pat „Honda“ gamintojai skelbia, kad, griuvus sienai žuvo vienas darbuotojas.

Žemės drebėjimas sukėlė atominių elektrinių išsijungimą (papildyta 19.30 val.)

Japonijos premjeras paskelbė apie „branduolinį pavojų“ po daugelio šalies reaktorių uždarymo, skelbia BBC. Vienuolika reaktorių keturiose atominėse elektrinėse po žemės drebėjimo buvo išjungti automatiškai, bet pareigūnai praneša, kad vieno reaktoriaus sistema suveikė nevisai teisingai.

Pagal šalies įstatymus, privaloma viešai paskelbti, jei reaktoriaus aušinimo sistema suveikė neteisingai.

Ministras pirmininkas Naoto Kanas patikino, kad radiacijos nutekėjimas neužfiksuotas.

Aukų skaičius peržengė 1000  (papildyta 19.40 val.)

Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad žuvo daugiau nei 1 000 žmonių ir skelbia, kad sužeistų gali būti tūkstančiai.

Gynybos ministerija skelbia, kad Fukušimos prefektūroje 1 800 namų buvo sunaikinti.

Užfiksuotas dar vienas stiprus požeminis smūgis (papildyta 22.28 val.)

Dar vienas stiprus požeminis smūgis Japonijoje užfiksuotas Nijigatos prefektūroje. Ji yra priešingoje Honšiu salos pakrantėje nei anksčiau nuo drebėjimo ir cunamio smarkiai nukentėjusi Mijagio prefektūra.

Kaip praneša Japonijos televizijos kanalas NHK, perspėjimų apie galimą cunamio pavojų kol kas nėra.

„Kyodo News“ praneša, kad nauji požeminiai smūgiai nesustabdė Nijigatos prefektūroje esančios atominės elektrinės Kašivadzaki-Kariva reaktorių – jie veikia toliau. Pagal patikslintą informaciją, 6,6 balo stiprumo požeminis smūgis buvo užfiksuotas 3.59 val. vietos (20.59 val. Lietuvos laiku). Apie aukas ir sugriovimus nepranešama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius