-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijoje į namus leista grįžti daliai prie Fukušimos jėgainės gyvenusių žmonių

Japonijos institucijos leido gyventojams grįžti į savo namus teritorijoje, sudarančioje nedidelę dalį evakuacijos zonos, nustatytos 20 km spinduliu aplink Fukušimos atominę elektrinę.
Evakuoto Tomiokos miesto gatvė
Evakuoto Tomiokos miesto gatvė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas buvo priimtas pirmąkart per branduolinę krizę, prasidėjusią prieš trejus metus.

Pagal antradienį įsigaliojantį sprendimą, 357 žmonės galės grįžti į 117 namų ūkių dalyje Tamuros miesto, vyriausybinėms institucijoms nutarus, kad spinduliuotės lygis toje teritorijoje pakankamai mažas, kad žmonės galėtų saugiai gyventi.

Tačiau daugelis tų evakuotųjų dar neapsisprendę, ar grįš į savo namus – daugelis baiminasi potencialaus spinduliuotės poveikio, ypač vaikams.

Daugiau nei 100 tūkst. žmonių buvo evakuoti po 2011 metų kovo 11 dieną įvykusios katastrofos, kai galingo žemės drebėjimo sukeltas milžiniškas cunamis nuniokojo Fukušimos 1-osios elektrinės aušinimo sistemas, o ta avarija nulėmė aktyviosios masės išsilydymą trijuose reaktoriuose.

Daugelis evakuotųjų gyvena laikinuose būstuose arba pas giminaičius, o kai kurie persikėlė kitur ir pradėjo gyvenimą iš naujo.

Evakuacijos zonoje esančios gyvenvietės virto piktžolėmis užžėlusiais vaiduokliškais miesteliais.

Anksčiau evakuotiesiems buvo sudaroma galimybė aplankyti savo paliktus namus per specialiai organizuojamas išvykas, o 90 žmonių jau gyvena toje teritorijoje, gavę specialius leidimus, nurodė Tamuros miesto administracija.

Toje teritorijoje planuojama atidaryti naujas parduotuves ir mokyklas sugrįžusiems gyventojams.

Dabar vyriausybė kas mėnesį moka apie 100 tūkst. jenų (apie 2 440 litų) kompensacijas kiekvienam evakuotajam. Nusprendusiems grįžti gyventi į savo ankstesnius namus bus suteikta vienkartinė 900 tūkst. jenų (beveik 22 tūkst. litų) skatinamoji išmoka.

„Žmonės nori sugrįžti ir normaliai gyventi – gyventi taip, kad jaustų tvirtai stovintys ant žemės“, – sakė Tamuros gyventojas Yutaro Aoki, dirbantis vienoje nepelno organizacijoje, prisidedančioje prie pastangų atgaivinti šį miestą.

Didžioji Tamuros dalis nepatenka į evakuacijos zoną. Šis miestas turi 38 tūkst. gyventojų, kurių dalį sudaro evakuotieji, įsikūrę laikinuose būstuose.

Dabar vyriausybė kas mėnesį moka apie 100 tūkst. jenų (apie 2 440 litų) kompensacijas kiekvienam evakuotajam. Nusprendusiems grįžti gyventi į savo ankstesnius namus bus suteikta vienkartinė 900 tūkst. jenų (beveik 22 tūkst. litų) skatinamoji išmoka.

Evakuotiesiems nebebus mokamos mėnesinės kompensacijos, jeigu jie per metus negrįš į namus teritorijose, kurios vyriausybės nutarimu bus pripažintos saugiomis gyventi.

Radioaktyvūs teršalai iš Fukušimos jėgainės pasklido netolygiai, todėl kai kurios teritorijos už 20 kilometrų spinduliu nustatytos evakuacijos zonos, tebėra nesaugios.

Šiuo metu tame regione vykdomi teršalų šalinimo darbai, tačiau kai kurios teritorijos saugiomis tikriausiai taps tik po kelių dešimtmečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius