Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 02 /13:12

Japonijoje žemės drebėjimo aukų skaičius išaugo iki 48

Patvirtinta, kad po stipraus žemės drebėjimo Japonijoje žuvo mažiausiai 48 žmonės, pranešė vietos pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Išikavos prefektūros pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad žuvusiųjų skaičius pasiekė 48.

Japonijos gelbėtojai antradienį galingų pakartotinių smūgių akivaizdoje ieškojo išgyvenusiųjų.

7,5 balo žemės drebėjimas, smogęs Išikavos prefektūrai, sukėlė daugiau nei metro aukščio cunamio bangas, apgriovė pastatus, sukėlė didelį gaisrą uoste ir išardė kelius.

Įdienojus išryškėjo sugriovimų Noto pusiasalyje mastas: pastatai tebedegė, namai buvo sulyginti su žeme, o žvejų laivai nuskendo arba buvo išplauti į krantą.

„Patvirtinta, kad padaryta labai didelė žala, įskaitant daugybę aukų, pastatų griūčių ir gaisrų“, – po nelaimės valdymo posėdžio sakė ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) ir teigė, kad reikia skubiai ieškoti aukų ir jas gelbėti.

JAV geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,5 balo. Japonijos meteorologijos agentūra išmatavo 7,6 balo stiprumą ir nurodė, kad tai buvo vienas iš daugiau nei 150 drebėjimų, kurie supurtė regioną iki antradienio ryto.

Ankstyvą antradienį buvo jaučiami keli stiprūs požeminiai smūgiai, įskaitant 5,6 balo stiprumo smūgį, dėl kurio nacionalinis transliuotojas NHK buvo priverstas perjungti specialią programą.

Atšaukti perspėjimai apie cunamį

Pirmadienį per Išikavos prefektūroje esantį Vadžimos miestą nusirito mažiausiai 1,2 m aukščio bangos, o kitur buvo užfiksuota keletas mažesnių cunamių.

Įspėjimai apie daug didesnes bangas nepasitvirtino, ir antradienį Japonija atšaukė visus perspėjimus apie cunamį.

Socialiniuose tinkluose patalpintuose vaizduose matomi smarkiai drebantys automobiliai, namai ir tiltai, išsigandusiems žmonėms slepiantis Išikavos parduotuvėse ir traukinių stotyse.

Sugriuvo namų, keliuose atsirado didžiulių įtrūkimų, o kituose susidarė nuošliaužos. Meteorologai perspėjo, kad liūtys gali dar labiau išpurenti kalvų šlaitų dirvožemį.

Ugniagesių komanda po sugriuvusiu komercinės paskirties pastatu Vadžimoje ieškojo išgyvenusiųjų, parodė televizijos filmuota medžiaga.

„Laikykitės! Laikykitės“, – šaukė jie, kai elektriniu pjūklu šalino medinių sijų krūvas.

Pranešama, kad gaisras Vadžimoje apėmė net 200 pastatų, žmonės evakuoti tamsoje, kai kurie su kūdikiais.

NHK pranešė, kad mieste sugriuvo 25 namai, įskaitant 14 namų, kuriuose galėjo būti įstrigusių žmonių.

Vadžimos priešgaisrinės tarnybos budintis pareigūnas sakė, kad antradienį tarnybos užverstos iškvietimais ir pranešimais apie žalą.

Išikavos gubernatorius Hiroshi Hase (Hirošis Hasė) socialiniuose tinkluose rašė, kad dėl nuošliaužų ar įtrūkimų keliai daugybėje vietovių tapo nepravažiuojami, o Suzu uoste, pasak jo, apvirto nemažai laivų.

Priešgaisrinės saugos ir nelaimių valdymo agentūros duomenimis, iš viso buvo nurodyta evakuotis 62 tūkst. žmonių.

Gynybos ministerija pranešė, kad apie 1 tūkst. žmonių apsistojo karinėje bazėje.

Žemės drebėjimų skaičius nuolat didėja

Pirmadienį įvykęs žemės drebėjimas sukrėtė ir maždaug už 300 km esančios sostinės Tokijo butus. Sostinėje, be kita ko, buvo atšauktas viešas Naujųjų metų sutikimo renginys, kuriame turėjo dalyvauti imperatorius Naruhito (Naruhitas) ir jo šeimos nariai.

Naktį sustabdytuose traukiniuose įstrigo apie 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant Sakartvelo ambasadorių Teimurazą Ležavą, kuris socialiniuose tinkluose gyrė „stoties darbuotojų ir aplinkinių keleivių gerumą“.

NHK pranešė, kad pirmadienį sustabdžius vietinių greitųjų traukinių eismą, juose beveik parai įstrigo dar apie 1 tūkst. žmonių.

Apie 500 žmonių taip pat įstrigo apgadintame Noto oro uoste, kurio privažiavimo keliai užblokuoti, o kilimo ir tūpimo takas išvagotas įtrūkimų.

Japonijoje kasmet įvyksta šimtai žemės drebėjimų, tačiau didžioji dauguma jų nepadaro jokios žalos.

Japonijos vyriausybės ataskaitoje teigiama, kad nuo 2018 metų žemės drebėjimų skaičius Noto pusiasalio regione nuolat didėja.

Šalį itin sukrėtė 2011 metais prie šiaurės rytuose esančių krantų įvykęs galingas 9 balų stiprumo povandeninis žemės drebėjimas, sukėlęs cunamį, per kurį žuvo arba dingo apie 18,5 tūkst. žmonių.

Jis taip pat užtvindė Fukušimos atominę elektrinę ir sukėlė vieną didžiausių pasaulyje branduolinių katastrofų.

Japonijos branduolinės energetikos institucija teigė, kad po naujausiojo drebėjimo Išikavoje esančioje Šikos AE ir kitose elektrinėse nepastebėta jokių sutrikimų.

Antradienį kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis šalimis Japonijai užuojautą pareiškė ir Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius