Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 07 /14:06

Japonijos URM lankosi Ukrainoje, kad parodytų paramą

Japonijos užsienio reikalų ministrė Yoko Kamikawa (Joko Kamikava) sekmadienį lankosi Ukrainoje, kur susitiko su savo kolega Dmytro Kuleba, kad pabrėžtų nuolatinę Tokijo paramą Kyjivui, pranešė ministerijos pareigūnas.
ANATOLII STEPANOV / AFP
ANATOLII STEPANOV / AFP

„Japonija yra pasiryžusi remti Ukrainą, kad joje vėl įsivyrautų taika“, – per spaudos konferenciją slėptuvėje nuo bombų sakė Y. Kamikawa.

Kiek anksčiau apie jos atvykimą pranešė Japonijos ambasada, pridūrusi, kad tai pirmasis diplomatės vizitas užsienyje šiais metais.

Ji nuvyko į netoli sostinės Kyjivo esančią Bučą, kur Rusijos pajėgos kaltinamos 2022 metais įvykusiomis civilių žudynėmis, taip pat į Irpinę, kur anksčiau vyko įnirtingi mūšiai.

Anksčiau nepaskelbtas vizitas pakeitė dviejų savaičių trukmės kelionės planą, pagal kurį nuo penktadienio numatyta aplankyti Lenkiją, Suomiją, Švediją, Nyderlandus, Jungtines Valstijas, Kanadą, Vokietiją ir Turkiją.

Po Rusijos invazijos Japonija prisijungė prie šalių, teikiančių paramą Ukrainai, ir išplėtė sankcijas Maskvai, įskaitant eksporto draudimus ir turto įšaldymą.

Y. Kamikawa, kuri turėjo atvykti iš Lenkijos, „dar kartą pakartos Ukrainos pusei, kad nuosekli Japonijos politika palaikyti ir remti Ukrainą nesikeičia“, sakoma Japonijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ji turi informuoti Ukrainos kolegas apie pagalbos projektus, kuriuos japonai pasiūlys Kyjivui, priduriama jame.

Japonija planuoja vasarį Tokijuje surengti konferenciją, skirtą Ukrainos ekonomikos atkūrimui skatinti. Joje planuoja dalyvauti Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis.

Y. Kamikawa turi konsultuotis su Ukrainos pareigūnais dėl konferencijos detalių ir dalyvauti „su energetika susijusios įrangos didelės apimties perdavimo ceremonijoje, skirtoje pagalbai žiemos metu“, teigė japonų ministerija.

Ministrė taip pat „pademonstruos Japonijos pasiryžimą palaikyti „teisine valstybe“ grindžiamą tarptautinę tvarką tuo požiūriu, kad vienašališkas status quo keitimas jėga, pavyzdžiui, Rusijos agresija prieš Ukrainą, negali būti priimtinas“, priduriama pranešime.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) ne kartą pabrėžė taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos svarbą, Tokijui nerimaujant dėl savo teritorinių ginčų su kaimyninėmis šalimis, įskaitant vis agresyvesnę Kiniją.

Praėjusių metų gegužę Japonijoje vykusiame Didžiojo septyneto (G-7) grupės viršūnių susitikime bloko lyderiai susitarė atriboti Rusiją nuo G-7 šalių technologijų, pramoninės įrangos ir paslaugų, kuriomis remiama jos karo mašina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius