Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonų pareigūnai: žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 30

Galingo žemės drebėjimo centrinėje Japonijoje aukų skaičius antradienį išaugo iki 30, pranešė vietos valdžia, dar 14 žmonių buvo sunkiai sužeisti.

Pusė žuvusiųjų užregistruota Vadžimoje, kur didžiulis gaisras nusiaubė namus, pranešė pagrindinėje Honšiū saloje esančios Išikavos prefektūros vyriausybė.

Japonijos gelbėtojai antradienį galingų pakartotinių smūgių akivaizdoje ieškojo išgyvenusiųjų.

7,5 balo žemės drebėjimas, smogęs Išikavos prefektūrai, sukėlė daugiau nei metro aukščio cunamio bangas, apgriovė pastatus, sukėlė didelį gaisrą uoste ir išardė kelius.

VIDEO: Žemės drebėjimas Japonijoje sukėlė virtinę kitų nelaimių: kilo cunamis ir gaisrai

Įdienojus išryškėjo sugriovimų Noto pusiasalyje mastas: pastatai tebedegė, namai buvo sulyginti su žeme, o žvejų laivai nuskendo arba buvo išplauti į krantą.

„Patvirtinta, kad padaryta labai didelė žala, įskaitant daugybę aukų, pastatų griūčių ir gaisrų“, – po nelaimės valdymo posėdžio sakė ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) ir teigė, kad reikia skubiai ieškoti aukų ir jas gelbėti.

Beveik 45 tūkst. namų ūkių liko be elektros Vadžimoje, kurioje naktį temperatūra pasiekė minusinę ribą, pranešė vietos energijos tiekėjas. Daugelyje miestų nebuvo tiekiamas vanduo.

JAV geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,5 balo. Japonijos meteorologijos agentūra išmatavo 7,6 balo stiprumą ir nurodė, kad tai buvo vienas iš daugiau nei 150 drebėjimų, kurie supurtė regioną iki antradienio ryto.

Ankstyvą antradienį buvo jaučiami keli stiprūs požeminiai smūgiai, įskaitant 5,6 balo stiprumo smūgį, dėl kurio nacionalinis transliuotojas NHK buvo priverstas perjungti specialią programą.

Perspėjimas dėl cunamio atšauktas

Pirmadienį per Vadžimą nusirito mažiausiai 1,2 m aukščio bangos, o kitur buvo užfiksuota keletas mažesnių cunamių.

Įspėjimai apie daug didesnes bangas nepasitvirtino ir antradienį Japonija atšaukė visus pavojaus dėl cunamių perspėjimus.

Socialiniuose tinkluose buvo matyti, kaip Išikavos mieste smarkiai dreba automobiliai ir namai, o parduotuvėse ir traukinių stotyse bijo išsigandę žmonės. Namai griuvo, o keliuose atsirado didžiuliai plyšiai.

NHK pranešė, kad Vadžimoje sugriuvo 25 namai, įskaitant 14 namų, kuriuose galėjo būti įstrigusių žmonių.

Anot Priešgaisrinės apsaugos ir nelaimių valdymo agentūros, iš viso buvo nurodyta evakuotis 62 tūkst. žmonių.

Gynybos ministerija pranešė, kad karinėje bazėje apsistojo apie 1 tūkst. žmonių.

Pirmadienį įvykęs žemės drebėjimas sukrėtė maždaug už 300 km esančios sostinės Tokijo butus, kur buvo atšauktas viešas Naujųjų metų sutikimo renginys, kuriame turėjo dalyvauti imperatorius Naruhito (Naruhitas) ir jo šeimos nariai.

Japonijos kelių operatorius pranešė, kad aplink epicentrą buvo uždarytos kelios pagrindinės automagistralės, taip pat buvo sustabdytas greitųjų traukinių iš Tokijo eismas.

Nuolatiniai žemės drebėjimai

Japonijoje kasmet įvyksta šimtai žemės drebėjimų ir didžioji dauguma jų nepadaro jokios žalos.

Vyriausybės ataskaitoje teigiama, kad nuo 2018 metų žemės drebėjimų skaičius Noto pusiasalio regione nuolat didėja.

2011 metais Japoniją sukrėtė stiprus 9,0 balo povandeninis žemės drebėjimas prie Šiaurės Rytų Japonijos krantų, sukėlęs cunamį, per kurį žuvo arba dingo be žinios apie 18,5 tūkst. žmonių.

Jis taip pat užtvindė Fukušimos atominę elektrinę ir sukėlė vieną didžiausių pasaulyje branduolinių katastrofų.

Japonijos branduolinės energetikos institucija pranešė, kad po pirmadienio drebėjimo Šikos atominėje elektrinėje, esančioje Išikavos mieste, ir kitose elektrinėse jokių sutrikimų neužfiksuota.

Vašingtone Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) buvo informuotas apie pirmadienį įvykusį žemės drebėjimą ir pasiūlė Japonijai „bet kokią būtiną pagalbą“ likviduojant padarinius.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) išreiškė solidarumą, o Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) pareiškė užuojautą ir pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius