-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jauniausia pasaulio valstybė Pietų Sudanas – pragaras Žemėje

Kova tarp valdžios nepasidalijančių politikų, tarpetninė įtampa, dešimtys tūkstančių nužudytų žmonių ir milijonai badaujančių. Tokia yra naujausios pasaulio valstybės, 2011 m. susikūrusio Pietų Sudano kasdienybė, rašo naujienų svetainė huffingtonpost.com. Humanitarinės pagalbos organizacijos šią Afrikos valstybę vadina pragaru Žemėje.
Gatvė Pietų Sudane
Gatvė Pietų Sudane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po nepriklausomybės paskelbimo 2011 m., pasibaigus ilgiems karo dešimtmečiams, Pietų Sudane vyravo didžiuliai lūkesčiai. Tarptautinė bendruomenė tikėjosi, kad šalis naudos milžiniškus gamtinius išteklius, kurie ir padės pakilti iš karo pelenų.

Dar 2012 m. Pasaulio banko ataskaitoje paminėta, kad net 70 proc. šalies teritorijos puikiai tinka žemdirbystei.

Dar 2012 m. Pasaulio banko ataskaitoje paminėta, kad net 70 proc. šalies teritorijos puikiai tinka žemdirbystei. Be to, Pietų Sudanas gali pasigirti milžiniškais naftos telkiniais, o pajamos iš „juodojo aukso“ iš pradžių sudarė net 98 proc. naujosios valstybės vyriausybės gaunamų pajamų.

Vis dėlto, labai greitai milžiniški lūkesčiai žlugo. Kova dėl valdžios išvirto į konfliktą tarp dviejų didžiausių šalies etninių grupių. Politikos apžvalgininkai šiandien nebetiki šviesia Pietų Sudano ateitimi.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, šiuo metu Pietų Sudane iš savo namų jau yra pabėgę beveik 2 mln. žmonių. Šiuo metu nuo smurto protrūkių jie glaudžiasi mokyklose, specialiose stovyklose ir JT bazėse visoje šalyje. Dar apie 450 tūkstančių žmonių pabėgo į kaimynines valstybes.

Tarptautinė krizių grupė lapkritį patvirtino, kad nuo nepriklausomybės pradžios dėl šalį krečiančio smurto žuvo 50 tūkstančių žmonių. Nepatvirtintais duomenimis, šis skaičius gali siekti net 100 tūkstančių.

Tarptautinė krizių grupė lapkritį patvirtino, kad nuo nepriklausomybės pradžios dėl šalį krečiančio smurto žuvo 50 tūkstančių žmonių.

Kariaujančios pusės pasižymi ypatingu žiaurumu. Jos šaudo ir prievartauja pacientus, gulinčius ligoninių lovose, žudo civilius gyventojus bažnyčiose ir skandina pelkėse.

Vykstant nuolatinėms kovoms apie 100 tūkstančių Pietų Sudano gyventojų apsigyveno JT saugomose taikdarių bazėse.

Nepaisant derlingų žemių Pietų Sudanas nesugeba pats apsirūpinti maistu. Šiuo metu trečdaliui gyventojų yra teikiama tarptautinė pagalba maistu, o 2015 m. badas gali smogti net 2,5 mln. gyventojų.

Tarptautinių organizacijų pagalbos darbuotojai deda milžiniškas pastangas stengdamiesi padėti jauniausiai pasaulio valstybei. Jai tenkanti parama šiuo metu yra didžiausia tarp visų pasaulio šalių.

Tačiau užsienio pagalbos darbuotojų darbas čia yra ne tik ypač sunkus, bet ir pavojingas. 2014 m. šioje šalyje buvo nužudyti 35 pagalbos darbuotojai.

Karinis konfliktas traumuoja ir pačius mažiausius Pietų Sudano gyventojus. Apie 12 tūkstančių pietų sudaniečių vaikų šiuo metu kovoja sukarintose grupuotėse, o dar apie 320 tūkstančių gyvena pabėgėlių stovyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius