-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV tyrėjai nusitaikė į artimiausią Vladimiro Putino draugų ratą

Tyrimas, kurį JAV vykdo prieš Rusijos verslininką Genadijų Timčenką, gali paliesti ir kitus Rusijos prezidento Vladimiro Putino draugus. Taip remdamasis šaltiniais, artimais JAV administracijai, rašo laikraštis „Kommersant“.
Rusijos verslininkas Genadijus Timčenko
Rusijos verslininkas Genadijus Timčenka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Įtariama, kad verslininkas G.Timčenka, kuriam Vakarų šalys taiko sankcijas, vykdė korupcinius sandorius Rusijoje, naudodamasis amerikietiška finansų sistema.

„Kommersant“ žiniomis, tyrimo metu ketinama paliesti ir kitus verslininkus, susijusius su kooperatyvu „Ozero“. Taip vadinama elitinė vasarnamių gyvenvietė, kurią įkūrė V.Putinas su draugais verslininkais. Šiuo terminu dabar apibūdinama artimiausia V.Putino aplinka.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

JAV administracijos Užsienio aktyvų kontrolės biuras renka informaciją apie Rusijos verslininkų, priklausančių artimiausiam V.Putino ratui, veiklą.

Šaltinis laikraščiui patvirtino, kad JAV administracijos Užsienio aktyvų kontrolės biuras renka informaciją apie Rusijos verslininkų, priklausančių artimiausiam V.Putino ratui, veiklą.

„Dar kovo 20 dieną, kai buvo paskelbta pirmoji sankcijų porcija, mes davėme nedviprasmišką signalą Kremliui. Aiškiai nurodėme, kad sąraše pavardės iš kooperatyvo „Ozero“, – pabrėžė šaltinis.

Jis pridūrė, jog dabar tyrėjai nori priminti Rusijos valdžiai, kad turi informacijos apie jos kontroliuojamų verslininkų transakcijas.

„Esame pasirengę jas blokuoti, jeigu Maskva nenustos destabilizuoti padėties Ukrainoje“, – sakė šaltinis.

V.Putino kaimynai ilgainiui pasidalijo visą Rusiją

Sodų kooperatyvas „Ozero“ buvo įkurtas 1996 metais. Ši prie Sankt Peterburgo esančioje Solovjovkoje įkurta gyvenvietė garsi tuo, kad pirmieji joje apsigyvenę smulkūs verslininkai dabar yra pasidaliję visą Rusiją.

Pirmieji kooperatyvo įkūrėjai buvo septyni: Vladimiras Jakuninas, Vladimiras Smirnovas, Nikolajus Šamalovas, Jurijus Kovalčiukas, Viktoras Miačinas, Sergejus Fursenka ir Andrejus Fursenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Kovalčiukas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurijus Kovalčiukas

Vėliau V.Putinas, J.Kovalčiukas, V.Miačinas ir broliai Fursenkos išsikėlė į Maskvą.

Juos pakeitė kiti stambūs Sankt Peterburgo verslininkai: Vadimas Možajevas, Igoris Balandovičius, Vitalijus Votolevskis, Sergejus Orlovas, Aleksandras Antonovas ir ekonomistai Sergejus Pruščiakas, Olga Peršina ir Andrejus Levinas.

G.Timčenka aiškina į bendrovės veiklą nesikišęs

Kaltintojai tiria Ženevoje registruotos G.Timčenkos įkurtos bendrovės „Gunvor Group“ sandorius. Ši bendrovė pirko naftą iš Rusijos bendrovės „Rosneft“ ir vėliau ją parduodavo trečiosioms šalims.

G.Timčenkos atstovas Antonas Kurevinas pareiškė, kad verslininkas esą nuo šių metų kovo neturi jokių ryšių su „Gunvor Group“. Pasak jo, verslininkas pardavė kompanijos akcijas, o iki tol tebuvo akcininkas, kuris nesikišo į bendrovės veiklą. G.Timčenka spėjo atsikratyti akcijų iki sankcijų Rusijai įvedimo.

Prieš G.Timčenką JAV sankcijas įvedė šių metų balandį, jos palietė ir su verslininku siejamas bendroves.

„The New York Times“ ir „Bloomberg“ duomenimis, kompanijos veikla tyrėjai susidomėjo dar 2011 metais.

Prieš G.Timčenką JAV sankcijas įvedė šių metų balandį, jos palietė ir su verslininku siejamas bendroves.

Teigiama, kad vienas turtingiausių Rusijos žmonių G.Timčenka tokiu tapo dėl artimos draugystės su V.Putinu. Rusijos prezidentas neneigė draugystės, tačiau nuolat pabrėždavo, kad nesikiša į draugo verslą.

JAV tyrėjai atsisako komentuoti informaciją apie prieš „Gunvor group“ vykdomą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius