-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV administracijos lyderiai ragina Senatą ratifikuoti ginkluotės mažinimo sutartį su Rusija

Du aukšti JAV administracijos pareigūnai paragino senatorius ratifikuoti su Rusija sudarytą naują Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START), sakydami, kad nuo jos priklauso nacionalinis saugumas.
Obama
B.Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Naujoji START sutartis taip pat nusipelnė greito ratifikavimo. Nuo jos priklauso mūsų nacionalinis saugumas“, – JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir gynybos sekretorius Robertas Gatesas rašo dienraštyje „The Washington Post“.

Šią sutartį Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė šių metų balandį Prahoje. Pagal ją numatoma, kad kiekviena šalis kovai parengusi galės turėti iki 1 550 branduolinių kovinių galvučių – apie 30 proc. mažiau nei nustatyta 2002 metais.

Naujoji START, kurią B.Obama laiko vienu iš savo užsienio politikos prioritetų, pakeitė ankstesnę, kuri nustojo galioti pernai gruodį. Naująjį dokumentą taip pat turi ratifikuoti Rusijos parlamento Valstybės Dūma.

B.Obama pareiškė „pakankamai gerai“ vertinantis galimybes, kad Senatas ratifikuos pernai su Rusija sudarytą svarbią branduolinės ginkluotės mažinimo sutartį. „Žinant, kad tai gera sutartis, žinant, kad ją palaikė ankstesni aukšti Vyriausybės pareigūnai respublikonai, mano viltys ir lūkesčiai – kad turėtume sugebėti tai padaryti“, – žiniasklaidai teigė JAV prezidentas.

JAV respublikonai sakė norintys būti tikri, kad šalies branduolinis arsenalas bus modernizuotas ir kad ši sutartis nekliudys įgyvendinti priešraketinės gynybos planų. Tačiau kai kurie iš jų, kalbėdami asmeniškai, pripažino nenorėję užtikrinti B.Obamai svarbios diplomatinės pergalės prieš vidurio kadencijos prezidento rinkimus.

H.Clinton ir R.Gatesas pareiškė, kad naujoji START padės kurti stabilesnius, labiau nuspėjamus ir glaudesnius ryšius tarp dviejų didžiausių branduolinių galybių.

„Galėsime tiksliau suskaičiuoti dislokuojamus strateginius ginklus, nes tarp mūsų bus keičiamasi didesniu kiekiu duomenų apie ginklus ir jų judėjimą nei būdavo anksčiau, – rašo jie. – Naujoji START taip pat atvers kelią tolesniam ginkluotės mažinimui, taip pat deryboms dėl taktinių branduolinių ginklų.“

„Ji padės įtvirtinti JAV ir Rusijos santykių „perkrovimą“, kuris mums leido bendradarbiauti siekiant strateginių interesų“, – pridūrė pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius