-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV AT sutinka svarstyti klausimą dėl aborto tablečių ribojimų

JAV Aukščiausiasis Teismas trečiadienį sutiko svarstyti klausimą dėl žemesnės instancijos teismo įvestų apribojimų plačiai paplitusioms aborto tabletėms – tai naujausias mūšis kovoje dėl reprodukcinių teisių Jungtinėse Valstijose.
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS

Žemesnės instancijos teismo sprendimo vykdymas buvo sustabdytas, kol šalies aukščiausiasis teismas nuspręs, ar nagrinės šią bylą.

AT kitais metais surengs žodinį šios atidžiai stebimos bylos nagrinėjimą, ir tikimasi, kad sprendimą jis priims iki birželio pabaigos.

Baltieji rūmai trečiadienį pareiškė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) „tvirtai įsipareigojęs ginti moterų galimybes gauti reprodukcinę priežiūrą“.

„Aukščiausiasis Teismas sutiko peržiūrėti 5-osios apygardos apeliacinio teismo sprendimą dėl mifepristono, kuris grasina pakenkti moksliniam, nepriklausomam FDA sprendimui ir vėl įvesti pasenusius apribojimus prieigai prie saugaus ir veiksmingo medikamentinio aborto“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Rugpjūtį konservatyvių pažiūrų federalinis apeliacinis teismas apribojo mifepristono, kurį panaudojant Jungtinėse Valstijose atliekama daugiau nei pusė abortų, naudojimą.

Naujojo Orleano 5-osios apygardos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegijos sprendimu mifepristono naudojimas turi būti apribotas iki pirmųjų septynių nėštumo savaičių, o ne 10, ir turi būti uždrausta jį platinti paštu.

Taip pat būtų reikalaujama, kad aborto tabletę išrašytų gydytojas.

Abortams nepritariančios grupės siekia apskritai uždrausti mifepristoną, teigdamos, kad jis yra nesaugus, nors šis preparatas jau ilgai naudojamas.

Gegužę vykusiame posėdyje trys teisėjai atmetė vyriausybės argumentus, kad sprendimas, ar leisti vartoti mifepristoną, turėtų būti paliktas Maisto ir vaistų administracijai (FDA), kuri patvirtino šį vaistą daugiau nei prieš 20 metų.

Byla kilo iš konservatyvaus JAV apygardos teismo Teksase teisėjo sprendimo, kuriuo norėta uždrausti mifepristoną.

Aukštesnės instancijos teismas užblokavo abortų tablečių uždraudimą, tačiau apribojo prieigą, o po to estafetės lazdelė buvo perduota Aukščiausiajam Teismui, kuriame konservatoriai turi balsų daugumą.

Aukščiausiasis Teismas laikinai išsaugojo prieigą prie mifepristono, įšaldydamas žemesnės instancijos teismų sprendimus, o vaistas kol kas išlieka rinkoje.

Tai reikšmingiausia abortų byla, pasiekusi devynių narių Aukščiausiąjį Teismą nuo tada, kai praėjusių metų birželį jis panaikino konstitucinę teisę į procedūrą.

Mifepristonas yra vienas iš dviejų vaistų, kuriuos galima vartoti per pirmąsias 10 nėštumo savaičių, komponentų. Jis jau seniai laikomas saugiu, o FDA apskaičiavo, kad nuo to laiko, kai buvo patvirtintas, juo nėštumą nutraukė 5,6 mln. amerikiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius