-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atšauks savo diplomatą iš Delio, vystantis ginčui su Indija

Jungtinės Valstijos penktadienį nurodė atšauksiančios vieną savo diplomatą iš Delio, nes to paprašė Indija, kai Vašingtonas išsiuntė indų pasiuntinę, atsidūrusią ginčo tarp sąjungininkų centre.
Devyani Khobragade
Devyani Khobragade / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indijos generalinio konsulo Niujorke pavaduotoja 39 metų Devyani Khobragade buvo suimta gruodį, kai buvo apkaltinta pateikusi melagingus duomenis dokumentuose dėl vizos. D.Khobograde kaltinama tuo, kad melavo savo namų pagalbininkės Sangeetos Richard vizos prašyme ir mokėjo jai mažiau nei pusę įstatymais nustatyto minimalaus atlyginimo.

Faktas, kad D.Khobragade buvos suimta ir apieškota nuoga, išprovokavo Indijos protestus ir tapo skaudžiu smūgiu JAV pastangoms sustiprinti ryšius su Deliu.

Kaltinamajame akte, kurį JAV prokurorai paskelbė ketvirtadienį, D.Khobragade kaltinama vertusi savo namų pagalbininkę ir vaikų auklę Sangeeta Richard dirbti 100 valandų per savaitę be poilsio dienų, tačiau mokėjo tik kiek daugiau negu 1 JAV dolerio (2,54 lito) valandinį atlyginimą ir neišleisdavo iš darbo susirgus ir nesuteikdavo atostogų. Jungtinėse Valstijose mažiausias teisėtas valandinis atlyginimas yra 7,25 dolerio (18,4 lito).

D.Khobragade, kuri tuos kaltinimus neigia, penktadienio vakarą grįžo į Delį, kur ją pasitiko jos tėvas Uttamas Khobragade. „Noriu padėkoti savo šaliai už palaikymą“, – diplomatė sakė naujienų agentūros „Reuters“ televizijai.

Tuojau po D.Khobragade grįžimo namo JAV Valstybės departamentas Vašingtone nurodė Indijos prašymu atšauksiantis vieną savo diplomatą, kurio vardo neatskleidė.

„Buvo akivaizdžiai sudėtingas metas JAV ir Indijos santykiuose, – sakė departamento atstovė Jen Psaki. – Tikimės ir viliamės, jog dabar tai baigėsi, ir indai kartu su mumis žengs reikšmingų žingsnių mūsų ryšiams gerinti ir grąžinti juos į konstruktyvesnį etapą.“

Jeigu Jungtinės Valstijos leistų pasilikti minėtai namų tvarkytojai, tai gali pastatyti į keblią padėtį Vašingtoną, siekiantį pagerinti santykius su Deliu – svarbiu JAV sąjungininku Azijoje. Indija paprašė JAV institucijas suimti S.Richard, kurią Indijos vyriausybė kaltina pavogus pinigų, mobilųjį telefoną ir dokumentų iš D.Khobragade. Tačiau S.Richard tuos kaltinimus paneigė.

Jungtinės Valstijos iki šiol neišpildė šių prašymų ir sukėlė dar didesnį Delio pyktį, kai slapta padėjo išvykti iš Indijos S.Richard šeimą, siekdamos ją apsaugoti. J.Psaki atsisakė komentuoti S.Richard statusą, sakydama, jog negali pažeisti privatumo.

Organizacijos „Safe Horizon“, nusamdžiusios advokatą S.Richard, atstovas Davidas Beasley sakė, kad buvusiai diplomatės tarnaitei ir jos šeimai suteiktas „tęstinis leidimas“ gyventi Jungtinėse Valstijose. Toks imigracijos statusas paprastai suteikiamas žmonių kontrabandos aukoms, galinčioms duoti parodymus baudžiamosiose bylose. Paprastai jiems suteikiama teisė vienerius metus gyventi ir teisėtai dirbti šalyje, o tas leidimas gali būti pratęstas tolesniems vienerių metų laikotarpiams.

Ginčui tęsiantis jau mėnesį, JAV diplomatams Delyje buvo taikomos atsakomosios priemonės, taip pat buvo atidėti kai kurių Amerikos pareigūnų ir vienos JAV verslo delegacijos vizitai.

Indija pašalinio dalį saugumo užtvarų, įrengtų aplink JAV ambasadą, taip pat sumažino diplomatinę neliečiamybę turinčių ambasados darbuotojų skaičių. Trečiadienį ji nurodė ambasadai uždaryti klubą, populiarų tarp Delyje gyvenančių amerikiečių ir kitų užsieniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius