-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekspertas: šiemet karo Ukrainoje centru taps Krymas ir Juodoji jūra

Analitikų prognozę, kad Krymas ir Juodoji jūra 2024 m. taps Ukrainos pajėgų dėmesio centru neseniai duotame interviu patvirtino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „AFP“/„Scanpix“

Kaip leidinio „The Hill“ skiltyje pažymi buvęs „Jamestown Foundation“ prezidentas Glenas E.Howardas, pusiasalio izoliavimas ir ten esančių Rusijos pajėgų susilpninimas „yra nepaprastai svarbus Ukrainai, nes tai būdas sumažinti išpuolių iš šio regiono skaičių“.

Ukrainai 2023 m. nepavyko pasiekti lemiamo proveržio sausumoje, tačiau karas jūroje buvo stulbinamai sėkmingas, teigia ekspertas. Ukrainai pavyko smarkiai nubausti Rusijos Juodosios jūros laivyną per nesiliaujančią jūrų ir oro kampaniją, kurioje buvo naudojami jūriniai dronai ir Didžiojoje Britanijoje pagamintos sparnuotosios raketos „Storm Shadow“, ir priversti rusus pasitraukti į savo jūrų bastioną Sevastopolyje.

„Reuters“/„Scanpix“/Apgadintas rusų laivas „Minskas“
„Reuters“/„Scanpix“/Apgadintas rusų laivas „Minskas“

Gruodžio pabaigoje sunaikinus desantinį laivą „Novočerkassk“, Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Grantas Shappsas gyrė sėkmingą kampaniją ir paskelbė, kad Rusija vien per pastaruosius keturis mėnesius neteko 20 proc. savo Juodosios jūros laivyno.

Ukraina veiksmingai nutraukė Odesos jūrų blokadą ir atnaujino grūdų ir kitų žaliavų eksportą iš strategiškai svarbaus Juodosios jūros uosto.

JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink pranešė, kad „nuo rugpjūčio Juodosios jūros humanitariniu koridoriumi praplaukė 400 laivų, gabenančių 13 mln. tonų krovinių. Tai svarbus pasiekimas, nes Ukraina ir toliau maitina pasaulį“.

„Kitas Vakarų žingsnis Juodojoje jūroje – padėti Kyjivui nusitaikyti į Krymą, kurį Rusija neteisėtai aneksavo 2014 m., ir atkirsti Rusijos logistinį kelią į pietų Ukrainoje veikiančias pajėgas“, – rašo G.E.Howardas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laivai Juodojoje jūroje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laivai Juodojoje jūroje

„Krymas yra lemiama karo teritorija“

Du į atsargą išėję JAV generolai ne kartą pabrėžė, kad reikia padėti Ukrainai pasiekti šį tikslą. Pasak buvusio JAV kariuomenės Europoje vado Beno Hodgeso, Krymas yra „lemiama karo teritorija“. Buvęs vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas Philipas Breedlove'as pakartojo šią tezę.

Vienas iš svarbiausių veiksnių, galinčių sutrikdyti Rusijos pajėgų logistikos liniją Kryme, yra tiltas per Kerčės sąsiaurį. Ekspertas pažymi, kad jo sunaikinimas gerokai apribotų Maskvos galimybes aprūpinti savo karius pietų Ukrainoje ir gerokai susilpnintų Rusijos pajėgas. Tuomet Ukrainos šarvuotosios pajėgos galėtų prasiskinti kelią per Surovikino liniją ir pasiekti Azovo jūrą, o sėkmės atveju perpus sumažinti Rusijos pajėgas. Ukrainos fronto linija ties Robotyne dabar yra tik už 112 km nuo Azovo jūros pakrantės.

Prezidentas V.Zelenskis prašė Vakarų padėti Ukrainai sunaikinti tiltą ir suteikti Kyjivui vokiškų sparnuotųjų raketų „Taurus“. Tačiau vokiečiai atsisakė tai padaryti, nes nuogąstavo, kad tai gali eskaluoti karą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo ir gaisro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo ir gaisro

„V.Zelenskis supranta, kad „Taurus“ būtų idealus ginklas tiltui, kuris jau ir taip yra susilpnintas ankstesnių atakų, sunaikinti. Bunkerius naikinančią sparnuotąją raketą „Taurus“ iš oro galėtų paleisti Ukrainos Su-24 – jie jau sėkmingai ir labai efektyviai naudojo „Storm Shadow“. O jeigu būtų įrengtas antrinis užtaisas, ji galėtų padaryti pražūtingą žalą bet kokiai gelžbetoninei konstrukcijai, todėl tiltas taptų netinkamas naudoti“, – rašo G.E.Howardas.

Jis pridūrė, kad V.Zelenskis aiškiai apibūdino „Taurus“ kaip įrankį, dėl kurio 2024 m. taps lūžio tašku kare ir lems Krymo tilto likimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius