-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Japonijos prekybos derybose – proveržis

JAV pareigūnai penktadienį paskelbė apie pasiektą proveržį apskritą parą vykusiose derybose su Japonija, nors nebuvo pasirašyta sutartis, kuri būtų sustiprinusi viltis sukurti platesnę Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos zoną.
JAV prezidentas Barackas Obama ir Japonijos ministras pirmininkas Shizo Abe
JAV prezidentas Barackas Obama ir Japonijos ministras pirmininkas Shizo Abe / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį į Tokiją atvykęs JAV prezidentas Barackas Obama išvyko tuščiomis rankomis, nors tikėjosi pasiekti apčiuopiamą pažangą siekiant atverti Japonijos atkakliai saugomus automobilių pramonės ir žemės ūkio sektorius. Šios pastangos yra esminės derybose dėl Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP), kurioje dalyvautų 12 valstybių.

Tačiau šis tikslas veikiausiai nebuvo pasiektas, nes B.Obama ir Japonijos premjeras Shinzo Abe po ketvirtadienį vykusių derybų tepasakė, jog nurodė savo derybų komandoms tęsti darbus, nors JAV lyderis reikalavo iš Tokijo „drąsių žingsnių“.

Tačiau vienas aukšto rango JAV pareigūnas sakė žurnalistams prezidento lėktuve „Air Force One“, kad intensyvios diskusijos su japonais įgijo naują pagreitį po trečiadienį surengtos B.Obamos ir Sh.Abe neformalios vakarienės sušių restorane.

Pareigūnas sakė, kad kai kurias smulkmenas dar reikia aptarti, o derybos turi vykti toliau, tačiau šią savaitę vykęs procesas, kurį Japonijos žiniasklaida praminė „sušių diplomatija“, turėtų būtų laikomas „esminiu kelrodžiu“.

„(Abiem pusėms) atrodė... kad, remiantis tuo, ką pasiekėme šią savaitę, įvyko proveržis“, – aiškino jis.

„Šios pora dienų buvo labai svarbios TPP“, – nurodė pareigūnas, tačiau jis neatskleidė, kada gali būti pasirašyta galutinė sutartis.

Pasak jo, derybos užsitęsė iki vėlumos po B.Obamos ir Sh.Abe oficialaus susitikimo ketvirtadienį. Jose buvo pasiekta pažanga derantis dėl konkrečių Japonijos žemės ūkio sektorių: jautienos, kiaulienos, kviečių, cukraus ir ryžių – vadinamų „šventais produktais“ dėl jų politinio jautrumo.

Nepasirašius sutarties nukentėtų abiejų pusių siekiai sukurti glaudesnį JAV ir Japonijos aljansą ir galiausiai sužlugtų visas TPP projektas.

„Tam tikrose produktų grupėse sugebėjome nustatyti, kokiu būdu bus siekiama galutinio sprendinio“, – nurodė pareigūnas.

Kompromisai turės būti pasiekti per laikotarpį, kurio prireiks sumažinti muitų kliūtis ir susitarti dėl specifinių apsaugos priemonių sušvelninimo, pridūrė pareigūnas, B.Obamai skrendant iš Tokijo į Seulą.

Daugelis žiniasklaidos kanalų šį Sh.Abe ir B.Obamos susitikimą vaizdavo kaip lemiamą TPP iniciatyvai, tačiau jis nedavė rezultatų. Japonija anksčiau sakė, kad derybose buvo pasiekta pažanga, tačiau nepasirašyta jokia „pagrindų sutartis“.

Tiek Tokijas, tiek Vašingtonas labai suinteresuoti, kad derybos dėl TPP būtų laikomos sėkmingomis.

Nepasirašius sutarties nukentėtų abiejų pusių siekiai sukurti glaudesnį JAV ir Japonijos aljansą ir galiausiai sužlugtų visas TPP projektas.

Svarbi sutartis regione, kuriame vyksta 40 proc. pasaulinės prekybos, taip pat būtų sustiprinusi JAV prezidento viltis palikti reikšmingą savo kadencijos diplomatinį pėdsaką Azijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius