Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ir Kuba veda svarbias derybas dėl santykių normalizavimo

Jungtinės Valstijos ir Kuba stengiasi pašalinti kliūtis dvišalių santykių normalizavimui per aukščiausio lygio JAV delegacijos vizitą komunistinėje saloje per pastaruosius tris dešimtmečius.
Nemažai Majamio kubiečių reiškia pasipiktinimą dėl Baracko Obamos sprendimo užbaigti konfrontaciją su Kuba
Kuba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį, antrąją derybų dieną, JAV sieks, kad būtų panaikinti suvaržymai Amerikos diplomatams dirbti Kuboje ir suteiktos garantijos, kad Kubos piliečiams nebus trukdoma patekti į būsimą JAV ambasadą Havanoje.

Amerikiečiai sakė, kad visaverčių diplomatinių santykių atkūrimas priklauso nuo to, per kiek laiko bus patenkinti šie prašymai.

Tuo tarpu Kuba reikalauja, kad Jungtinės Valstijos ją išbrauktų iš terorizmą remiančių šalių sąrašo, o Vašingtonas nurodė svarstantis šį žingsnį.

Trečiadienį Vašingtonas pranešė, kad į Floridos sąsiaurį pasiuntė daugiau laivų, turinčių sustabdyti kubiečius, mėginančius pasiekti Jungtines Valstijas, bet atmetė reikalavimus pakeisti migracijos taisykles, beveik automatiškai suteikiančias teisę gyventi Jungtinėse Valstijose visiems Kubos piliečiams, pasiekiantiems Amerikos teritoriją.

Kubos vyriausybė skundžiasi, kad tokia Šaltojo karo laikų politika kasmet skatina tūkstančius šalies piliečių leistis į pavojingą kelionę sausuma ir jūra, mėginant pasiekti Jungtines Valstijas. Tačiau daugelis kubiečių baiminasi, kad panaikinus tas taisykles iš jų būtų atimta galimybė užsitikrinti geresnį gyvenimą Amerikoje.

JAV teritorinio saugumo sekretorius Jeh Johnsonas sakė, kad Vašingtonas paliks galioti tą nuostatą, iš esmės apsaugančią nuo deportacijos kubiečius, jeigu jie pasiekia Jungtinių Valstijų teritoriją. Tačiau jis pabrėžė, kad mėginantys neteisėtai pasiekti šalį veikiausiai bus sulaikomi ir grąžinami.

JAV pareigūnai pranešė, kad į Floridą mėginančių nuplaukti kubiečių labai padaugėjo po gruodžio 17-ąją paskelbto pranešimo, kad abi šalys sieks normalizuoti santykius. Tačiau panašu, kad pastarosiomis dienomis tokių migrantų vėl sumažėjo.

„Kuba nori normalių santykių su Jungtinėmis Valstijomis – plačiausia prasme, tačiau ir migracijos srityje“, – sakė Kubos užsienio reikalų ministerijos Šiaurės Amerikos reikalų departamento vadovė Josefina Vidal.

Kuba nori normalių santykių su Jungtinėmis Valstijomis – plačiausia prasme, tačiau ir migracijos srityje

Ji ragino JAV liautis taikius „išskirtines sąlygas, kurios netaikomos jokiems kitiems pasaulio piliečiams, skatinančias nenormalią padėtį migrantų sraute“.

Tuo tarpu Amerikos pareigūnai spaudžia Kubą priimti dešimtis tūkstančių savo piliečių, kuriuos JAV institucijos nori deportuoti, nes jie yra įvykdę nusikaltimų. Šioje srityje kol kas nepasiekta jokios pažangos, nurodė vienas savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas, dalyvaujantis derybose Havanoje.

Ketvirtadienio susitikime dėmesys tikriausiai bus sutelktas į platesnį klausimą – kaip Vašingtonas ir Havana galėtų užbaigti jau pusę šimtmečio trunkantį priešiškumą, kai JAV prezidentas Barackas Obama ir Kubos lyderis Raulis Castro (Raulis Kastras) praeitą mėnesį pažadėjo santykių atšilimą. Šalys tikisi artimiausiu metu vėl atidaryti savo ambasadas ir apsikeisti ambasadoriais.

Trečiadienį po ilgiau negu tris valandas trukusio susitikimo su kubiečiais Valstybės departamento pareigūnas Alexas Lee sakė, kad „diskusijos įrodė, jog tarp abiejų šalių išlieka aiškių nesutarimų, bet Jungtinės Valstijos ir Kuba gali rasti galimybių skatinti pažangą mūsų bendruose interesuose, taip pat plėtoti pagarbų ir turiningą dialogą“.

A.Lee vadovavo JAV delegacijai, kol trečiadienio popietę į Kubą atvyko Roberta Jacobson, aukščiausio rango JAV pasiuntinė Lotynų Amerikai. Ji tapo aukščiausio rango JAV pareigūne, apsilankiusia Kuboje nuo 1980 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius