-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV jūrų pėstininko patarimai, kaip elgtis, kai viešoje vietoje pradedama šaudyti

Pastaruoju metu pasaulį vis purtant žinioms apie žudynes viešose vietose, „Business Insider“ paprašė buvusio JAV jūrų pėstininko pasidalinti žiniomis, kaip reikia elgtis, kai išgirsti šūvius.
Kulkos
Kulkos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Anot Geoffrey'io Ingersollo, pernelyg dažnai žmonės žūsta vien todėl, kad nesugeba nepanikuoti ir mąstyti blaiviai. „Nepanikuok. Išlik ramus. Ir išgyvensi“, – sako jis ir pateikia 5 patarimus, kuriuos privalo žinoti kiekvienas.

1. Griūkite ant žemės. Tai turėtų atrodyti kaip savaime suprantamas veiksmas (tiesą sakant, visi patarimai yra tokie), tačiau nepatikėtumėte, kiek daug žmonių išgirdę ginklų šūvius viešoje vietoje stojasi, kelia galvas, dairosi... Lenkitės žemyn! Pirmas dalykas, ką reikią padaryti, tai patraukti savo viršugalvį iš ten, kur skries kulkos. Taigi... lenkite jį žemyn.

2. Nerėkite. Net nekalbėkite. Jeigu atsidūrėte tokioje situacijoje, laikykite savo burną užčiauptą. Ko jums mažiausiai reikia – kad užpuolikas į jus atkreiptų dėmesį. Tas pats galioja ir mobiliesiems telefonams – nekalbėkite jais. Pasikliaukite toliau esančiais žmonėmis, kuriems negresia tiesioginis pavojus, bet jie girdėjo šūvius – jie paskambins policijai. Be to, pareigūnai jau gali būti vietoje, tad be reikalo rizikuosite.

3. Pasislėpkite. Vėlgi – savaime suprantama, tačiau nemažai žmonių ištikti šoko sėdi ten, kur yra gerai matomi šaulio. Suraskite ką nors, kas galėtų uždengti jus nuo užpuoliko. Geriausia, jeigu tai visiškai paslėptų nuo jo, tačiau padės bet kas – netgi aukšta žolė. Jeigu šaulys jūsų nematys, jam bus žymiai sunkiau į jus pataikyti.

4. Raskite tvirtą priedangą. Pasitraukę iš šaulio matymo zonos susiraskite tvirtą priedangą, kuri galėtų jus apsaugoti ir nuo kulkų – pavyzdžiui, betoninę sieną. Įsidėmėkite, kad automobiliai nėra tokia priedanga – jie tik paslėps jus nuo kitų akių. Realybė skiriasi nuo filmų – iš tikrųjų jie yra lengvai peršaunami. Tyliai susiraskite akmens, plieno ar žemės uždangą ir slėpkitės už jos.

5. Identifikuokite grėsmę, traukitės nuo jos.

Paskutinis žingsnis. Pasislėpę stenkitės identifikuoti, kurioje pusėje yra grėsmė. Tuomet lėtai traukitės nuo jos – tyliai, nesistojant ir tebelaikant ką nors, kas jus uždengia nuo šaulio akių, o dar geriau – ir kulkų.

Nesistenkite būti herojais – palikite tai pareigūnams. Žinokite šiuos patarimus ir tuomet išgyvensite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius