-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karių išvedimą iš Afganistano ketina baigti iki 2016-ųjų pabaigos

JAV pajėgų išvedimas iš Afganistano bus baigtas iki 2016 metų pabaigos, antradienį pareiškė prezidentas Barackas Obama, atskleisdamas planą, kaip bus užbaigtas ilgiausias Amerikos karas, praėjus 15 metų po Rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas Baltųjų rūmų Rožyne, B.Obama patvirtino, kad iš 32 tūkst. JAV karių kontingento Afganistane iki 2015 metų liks tik 9,8 tūkst. karių.

Pajėgos bus sumažintos perpus iki 2015-ųjų pabaigos, o galiausiai iki 2016 metų pabaigos šalyje bus palikti tik kariai, užtikrinantys įprastą JAV diplomatinių atstovybių apsaugą su papildoma saugumo grupe.

„Baigiame pradėtą darbą“, – sakė B.Obama, kalbėdamas apie JAV dalyvavimo tame konflikte pabaigą. Amerikos vadovaujamos pajėgos buvo pasiųstos į Afganistaną 2001 metų pabaigoje, siekiant nuversti tuometį Talibano režimą ir sučiupti tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną, atsakingą už 2001 metų atakas Niujorke ir Vašingtone.

JAV kovinės operacijos Afganistane bus užbaigtos iki šių metų pabaigos, todėl amerikiečiai kariai nuo ateinančių metų nebepatruliuos miestuose, kaimuose ir slėniuose, pažymėjo B.Obama.

„Baigiame pradėtą darbą“, – sakė B.Obama, kalbėdamas apie JAV dalyvavimo tame konflikte pabaigą.

Ši kontingento mažinimo programa priklausys nuo Afganistano valios pasirašyti Dvišalę saugumo sutartį (BSA), kurioje išdėstytos JAV kariškių buvimo šalyje sąlygos nuo ateinančių metų pradžios. Kabulas šią sutartį pasirašyti seniai delsia.

Kadenciją baigiantis Afganistano prezidentas Hamidas Karzai atsisakė pasirašyti BSA, tačiau abu kandidatai, besivaržantys jį pakeisti per ateinantį mėnesį vyksiantį rinkimų antrąjį turą – Ashrafas Ghani ir Abdullah Abdullah – teigė pritarsiantys sutarčiai.

„Taigi tikiuosi, jog galėsime tai atlikti“, – pabrėžė B.Obama.

Talibanas JAV planus vadina okupacija

Talibanas trečiadienį pasmerkė JAV prezidento Baracko Obamos paskelbtus planus, kad Amerikos pajėgos liks Afganistane iki 2016 metų pabaigos.

„Dabar, kai Obama paskelbė laikysiantis apie 10 tūkst. karių iki 2016-ųjų pabaigos ir tęsiantis savo okupaciją, Afganistano Islamo Emyratas tai smerkia ir laiko suverenumo, religijos bei žmogaus teisių pažeidimu“, – sakoma pranešime, kuriame nurodomas talibų naudojamas Afganistano pavadinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius