-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kerštas „Islamo valstybei“ už Paryžių: sunaikinta 116 degalų sunkvežimių

Pentagonas patvirtino, kad JAV atakavo „Islamo valstybės“ degalų sunkvežimių vilkstinę ir ją sunaikino, skelbia dailymirror.co.uk.
Naikintuvas F-35
Naikintuvas F-35 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad šie sunkvežimiai padėdavo „Islamo valstybės“ džihadistams gabenti pagrobtą naftos produkciją iš užimtų Irako naftos perdirbimo gamyklų.

„Islamo valstybė“ (IS) kas mėnesį uždirba iki 50 mln. eurų parduodama naftą. Kaip tik tai jai leidžia išlaikyti įgytą valdžią Sirijos ir Irako teritorijose. Pasak „International Business Times“, naftos pardavimai yra didžiausias grupuotės finansavimo šaltinis, leidžiantis atkurti savo infrastruktūrą ir tęsti karinius veiksmus. IS kontrabandininkai pardavinėja naftą po 10–35 dolerius už barelį, kai jos kaina tarptautinėse rinkose siekia apie 50 dolerių.

Nafta per tarpininkus plaukia į Turkiją. Ankara spalį paskelbė aktyviau kovosianti su šia kontrabanda, nuo rugsėjo pabaigos saugumo pajėgos užfiksavo per 3,3 tūkst. nelegalaus pervežimo atvejų.

Naujausiais skaičiavimais, IS vien Sirijoje per dieną gali išgauti 30 tūkst. barelių naftos, dar apie 10–20 tūkst. barelių išgaunama Irake. Palyginti OPEC priklausančios šalys per dieną tiekia į rinką 30 tūkst. barelių naftos. Spalį atliktas tyrimas rodo, kad IS per metus iš naftos gali uždirbti nuo 730 mln. iki 1,460 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius