Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV leido savo nepagrindiniams ambasados darbuotojams išvykti iš Libano

JAV antradienį leido savo ambasados Libane nepagrindiniams darbuotojams ir jų šeimų nariams išvykti iš šalies, motyvuodamos nenuspėjama saugumo padėtimi dėl Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Valstybės departamentas taip pat sugriežtino liepą paskelbtą rekomendaciją dėl kelionių į Libaną nuo trečio iki aukščiausio galimo ketvirto lygio ir liepė amerikiečiams vengti vykti į šią valstybę. 

„Nekeliaukite į Libaną dėl nenuspėjamos saugumo situacijos, susijusios su raketų ir artilerijos apsišaudymu tarp Izraelio ir „Hezbollah“ ar kitų ginkluotų kovotojų grupuočių“, – teigiama antradienį išplatintame Valstybės departamento pareiškime.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė didžiulį išpuolį prieš Izraelį, per kurį žydų valstybėje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis, reaguodamas į šiuos išpuolius, pradėjo atsakomuosius oro smūgius Gazos Ruože, per kuriuos žuvo apie 3 tūkst. asmenų, iš kurių dauguma – civiliai. 

Libane įsikūrusi grupuotė „Hezbollah“, kurią, kaip ir „Hamas“, remia Iranas, nuo to laiko dalyvavo keliuose incidentuose prie pietinės sienos su Izraeliu.

Po to, kai antradienį Gazos Ruožo ligoninėje nugriaudėjo sprogimas ir žuvo šimtai asmenų, „Hezbollah“ paragino surengti „pykčio dieną“. 

Izraelis ir palestiniečiai dėl šio kruvino incidento kaltina vieni kitus, tačiau nė vieno teiginio neįmanoma nepriklausomai patikrinti.

Po „Hezbollah“ raginimo šimtai protestuotojų antradienio vakarą susirėmė su Libano saugumo pajėgomis prie JAV ambasados Beiruto priemiestyje Aukare, kur, pasak naujienų agentūros AFP korespondentų, protestuotojai svaidė akmenis ir padegė vieną pastatą.

Šimtai žmonių taip pat susirinko prie Prancūzijos ambasados Beirute, iškėlė „Hezbollah“ vėliavas ir mėtė į pastatą akmenis.

Trečiadienį pietiniuose Sidono ir Tyro miestuose esančiose palestiniečių pabėgėlių stovyklose kilo pykčio protrūkis, palestiniečių grupėms Libane paraginus surengti masinius mitingus, kad pasmerktų smūgį Gazos Ruožo ligoninei.

Nuo spalio 7-osios per susirėmimus palei Izraelio ir Libano sieną libaniečių pusėje žuvo mažiausiai 18 žmonių, daugiausia kovotojų, taip pat naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas ir du civiliai.

Per šiuos susirėmimus Izraelio pusėje žuvo mažiausiai trys žmonės.

Prancūzija taip pat paragino savo piliečius vengti kelionių į Libaną, o kelios Vakarų oro linijų bendrovės sustabdė skrydžius į šią šalį.

Jungtinė Karalystė, Kanada, Ispanija, Vokietija ir Australija taip pat paskelbė perspėjimus dėl kelionių į Libaną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius