-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV lėktuvą mėginęs susprogdinti užpuolikas tikriausiai palaikė ryšius su vienu Jemeno imamu

Vienas įtakingas JAV politikas šeštadienį nurodė, kad Nigerijos pilietis, kuris yra įtariamas mėginęs susprogdinti į Detroitą Mičigane skridusį keleivinį lainerį, galėjo palaikyti ryšius su vienu radikalių pažiūrų Jemeno dvasininku.
„Delta“ avialinijų lėktuvą apžiūri sprogmenų specialistai.
„Delta“ oro linijų lėktuvą apžiūri sprogmenų specialistai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmą Kalėdų dieną įtariamas užpuolikas Abdulas Faroukas Abdulmutallabas smarkiai apdegė per nesėkmingą išpuolį, kai mėgino detonuoti sprogstamąjį užtaisą iš Amsterdamo skridusiame lėktuve, kuriame buvo 278 keleiviai, sakė įvykio liudininkai.

Vyriausiasis respublikonų atstovas JAV Kongreso žvalgybos komitete Peteris Hoekstra, išrinktas Mičigano valstijoje, naujienų agentūrai AFP nurodė, kad įtariamasis užpuolikas galėjo turėti ryšių su Jungtinėse Valstijose gimusiu imamu Anwaru al Aulaqiu, kuris pastaruoju metu gyveno Jemene.

JAV žiniasklaida, remdamasi vienu federaliniu saugumo aplinkraščiu, pranešė, jog tas vyras sakė tyrėjams, kad sprogstamąjį užtaisą ir jo naudojimo instrukcijas gavo Jemene.Manoma, kad A.al Aulaqis yra svarbus tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ agentų verbuotojas. Taip pat žinoma, kad jis elektroniniu paštu susirašinėjo su buvusiu JAV armijos psichiatru Nidalu Hasanu, kuris įtariamas praeitą mėnesį nušovęs 13 žmonių vienoje Teksaso karinėje bazėje.

„Jis (Abdulmutallabas) galėjo palaikyti ryšius su amerikiečiu imamu al Aulaqiu, – P.Hoekstra sakė po penktadienį surengto išpuolio. – Esama pranešimų, kad jis palaikė ryšį ir neseniai lankėsi Jemene. Mums teks iškelti klausimą, ar tas Jemeno imamas yra pakankamai įtakingas, kad rastų žmonių, kurie vėl atakuotų Jungtines Valstijas.“

JAV žiniasklaida, remdamasi vienu federaliniu saugumo aplinkraščiu, pranešė, jog tas vyras sakė tyrėjams, kad sprogstamąjį užtaisą ir jo naudojimo instrukcijas gavo Jemene.

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti pranešimus, kad A.al Aulaqis galėjo žūti per ketvirtadienį paryčiais Jemeno oro pajėgų surengtą smūgį viename nuošaliame kalnų regione.

Pasak Jemeno saugumo šaltinių, per tą reidą žuvo keli svarbūs „Al Qaeda“ nariai.

Londone atliktos kratos

Tirdama incidentą policija atliko kelias kratas Londone, šeštadienį pranešė britų policijos atstovė.

„Mes bendradarbiaujame su JAV institucijomis, o Londone atliekamos su vykstančiu tyrimu susijusios kratos“, – nurodė ji.

Kai kuriuose nepatvirtintuose pranešimuose sakoma, kad įtariamas to išpuolio vykdytojas – 23 metų Nigerijos pilietis A.F.Abdulmutallabas – yra Londono universiteto koledžo (UCL) studentas.

Londono policija negalėjo patvirtinti šių pranešimų, taip pat atsisakė atskleisti, kuriuose ir kokios paskirties pastatuose buvo atliktos kratos.

Nigerija padės tirti ataką

Nigerijos viceprezidentas Goodluckas Jonathanas nurodė šalies saugumo agentūroms ištirti įtariamą mėginimą susprogdinti JAV keleivinį lėktuvą, Vyriausybė pranešė šeštadienį.

„Mūsų šalis bjaurisi bet kokiomis terorizmo apraiškomis. Viceprezidentas nurodė Nigerijos saugumo agentūroms išsamiai ištirti tą incidentą, – sakoma informacijos ministrės Doros Akunyili pranešime. – Buvo imtasi priemonių, siekiant nustatyti įtariamojo tapatybę ir jo išpuolio motyvus, o mūsų saugumo agentūros visapusiškai bendradarbiaus su amerikiečių tarnybomis, atliekant šį tyrimą.“

Nigerijos civilinės aviacijos valdybos ir Federalinės oro uostų valdybos pareigūnai šeštadienį surengė posėdį, kuriame buvo aptartas penktadienio išpuolis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Londono universiteto koledžas, kuriame studijavo įtariamasis
Londono universiteto koledžas, kuriame studijavo įtariamasis

„Nigerijoje imtasi visų būtinų saugumo priemonių. Visiems keleiviams ir įgulos nariams prieš bet kurį skrydį atliekama tokia pati saugumo patikra“, – sakė Federalinės oro uostų valdybos atstovas.

Nigerija yra viena iš daugiausia gyventojų turinčių Afrikos šalių. Šioje valstybėje gyvena apylygiai krikščionių ir musulmonų, priklausančių apie 200 etninių bendruomenių, kurios viena su kita sugyvena palyginti taikiai.

Iki šiol nebuvo jokių patikimų duomenų, kad Nigerijoje aktyviai veikia „Al Qaeda“, nors 2007 metais joje buvo suimta grupė islamistų, kurie, kaip įtariama, palaikė ryšius su ta teroristų organizacija.

Kai kurie Vakarų šalių diplomatai išreiškė susirūpinimą, jog ši naftą eksportuojanti, tačiau gana skurdi Vakarų Afrikos valstybė gali tapti radikalių islamistų grupuočių taikiniu.

ES dėl išpuolio JAV laineryje peržiūrės, kaip laikomasi skrydžių saugumo normų

Europos Komisija šeštadienį paskelbė pradėjusi tirti, ar Amsterdamo oro uoste buvo tinkamai vykdomos saugumo priemonės, kai jame nebuvo užkirstas kelias patekti į vieną JAV keleivinį lėktuvą Nigerijos piliečiui, kuris vėliau mėgino susprogdinti lainerį.

„Mėginimas pirmąją Kalėdų dieną surengti teroro ataką lėktuve, kuris skrido iš Amsterdamo į Detroitą, man sukėlė siaubą“, – sakoma Europos Sąjungos (ES) aukščiausios vykdomosios valdžios institucijos pirmininko pavaduotojo teisingumo, laisvės ir saugumo reikalams Jacques'o Barrot pranešime.

„Europos Komisija palaiko ryšį su atitinkamomis tarnybomis, siekdama užtikrinti, kad Europoje būtų laikomasi visų saugumo normų ir procedūrų. Mes bendraujame su kolegomis Olandijoje ir Jungtinėse Valstijose, – pridūrė jis. – Šis incidentas dar kartą parodė, kad kovoje su teroru visuomet būtina likti budriems."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius