-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 29 /23:30

JAV skelbia naujas sankcijas Rusijai ir įrodymus, kad rusai kišosi į JAV prezidento rinkimus

Baracko Obamos administracija baudžia Rusiją už kibernetines atakas, siekiant paveikti JAV prezidento rinkimus, – iš šalies išsiunčia 35 Rusijos diplomatus. Sankcijos paskelbtos ne tik asmenims, bet ir Rusijos įstaigoms.
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama Kinijoje
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Diplomatams, dirbantiems Rusijos ambasadoje Vašingtone ir konsulate San Fransiske, nurodyta išvykti iš JAV per ateinančias 72 valandas, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

„Aš nurodžiau pluoštą veiksmų, atsakant į agresyvų Rusijos vyriausybės elgesį su JAV pareigūnais ir prieš JAV rinkimus nutaikytas kibernetines operacijas“, – pareiškė prezidentas B.Obama.

„Šie veiksmai seka po pakartotinų privačių ir viešų perspėjimų, kuriuos mes reiškėme Rusijos vyriausybei, ir jie yra būtinas ir tinkamas atsakas į pastangas pakenkti JAV interesams, pažeidžiant nustatytas tarptautines elgesio normas“, – sakė jis.

23.30 val. Sankcijos – ir asmenims, ir FSB, GRU

Ekonominės sankcijos skirtos dviem Rusijos žvalgybos agentūroms: Vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU) ir Federalinei saugumo tarnybai (FSB) – įšaldomas jų turtas, jos blokuojamos nuo JAV finansų sistemos.

Ekonominės sankcijos skirtos dviem Rusijos žvalgybos agentūroms: GRU ir FSB – įšaldomas jų turtas, jos blokuojamos nuo JAV finansų sistemos.

Panašios sankcijos bus taikomos dar trims įstaigoms: „Specialusis technologinis centras“ (Sankt Peterburgas), kuris laikomas padėjęs GRU vykdyti žvalgybos operacijas; organizacija „ZORsecurity“ (Maskva), dar vadinama „Esage Lab“, atliekanti techninius tyrimus; „Profesinė duomenų apdorojimo sistemų projektuotojų asociacija“ (Maskva), grupė, kuri apmoko GRU personalą.

Sankcionuoti fiziniai asmenys: dabartinis GRU vadovas Igoris Korobovas; GRU vadovo pavaduotojas Sergejus Gizunovas; pirmieji GRU vadovų pavaduotojai Igoris Kostiukovas ir Vladimiras Aleksejevas.

JAV iždas paskelbė atskirai sankcijas dar dviem rusams dėl įsibrovimo į JAV bankų, korporacijų, universitetų ir kitų organizacijų kibernetines sistemas: Jevgenijui Bogačiovui, kaltinamam įsibrovimu į kompiuterius pavogus daugiau kaip 100 mln. JAV dolerių; Aleksejui Belanui, kuris vadovavo „piktybiškam kibernetiniam asmeninių duomenų panaudojimui privačiam pasipelnymui“,sukompromitavus tris JAV veikiančias elektroninės prekybos bendroves.

J.Bogačiovas ir A.Belanas yra JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) „labiausiai ieškomų asmenų“ sąraše; tai reiškia, kad jiems gresia baudžiamoji atsakomybė. Pasiūlyta 3 mln. JAV dolerių premija už informaciją apie J.Bogačiovą ir 100 tūkst. JAV dolerių – apie A.Belaną.

Valstybės Departamentas paskelbė persona non grata 35 asmenis, dirbančius Rusijos ambasadoje Vašingtone ir Rusijos konsulate San Fransiske; jie turi išvykti iš JAV teritorijos per 72 valandas.

„Jų veiklos būdas nesuderinamas su jų diplomatiniu statusu“, – pareiškė Baltieji rūmai; diplomatine kalba taip kalbama apie „žvalgybos operatyvininkus“, kaip sakė B.Obama.

Anot Valstybės Departamento, rusų diplomatai negalės patekti į du Maskvai priklausančius pastatus: vienas Marilande, o kitas – Niujorke. B.Obama nurodė, kad šie pastatai buvo naudojami „su žvalgyba susijusiu tikslu“.

23.01 val. Skelbiami įrodymai

JAV taip pat paskelbė 13 lapų ataskaitą dėl JAV kenkiančių Rusijos kibernetinių veiksmų.

FTB ir Nacionalinio saugumo departamento parengtoje ataskaitoje rašoma, kad Rusijos žvalgybos darbuotojai du kartus gavo priėjimą prie JAV politinės partijos (Demokratų nacionalinio komiteto, DNK) ir sugebėjo pavogti organizacijos ir su ja susijusių žmonių duomenis.

Ataskaita patvirtina anksčiau išsakytus kaltinimus Rusijai dėl įsilaužimo į DNK, po kurio buvo nutekinti elektroniniai laiškai.

FTB ir Nacionalinio saugumo departamentas taip pat pateikia infografiką, kaip vyko rusų operacija:

JAV ataskaita apie Rusijos kišimąsi į prezidento rinkimus
JAV ataskaita apie Rusijos kišimąsi į prezidento rinkimus

Ataskaitoje pažymima, kad Rusijos operacijos taikiniais buvo ne tik DNK, bet ir valstybinės organizacijos, idėjų kalvės, universitetai, korporacijos, kiti infrastruktūros tinklai.

Įspėjama, kad rusų operacija dar gali būti nebaigta. „Veikėjai, tikėtina, susiję su Rusijos žvalgybos tarnyboms, ir toliau vykdo duomenų vagysčių kampanijas, įskaitant ir vieną, kuri įvykdyta 2016 m. lapkritį, likus vos kelioms dienoms iki JAV rinkimų“, – rašoma ataskaitoje.

Bendrame Nacionalinio saugumo departamento vadovo ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareiškime teigiama, kad žvalgybos bendruomenė yra tikra, kad kibernetinėms atakoms vadovavo Rusijos valdžia, o pavogtų duomenų viešinimas „DC.Leaks.com“ ir „WikiLeaks“ nuosekliai atitinka rusų tikslus.

Atsakas – ir dėl kabinėjimosi prie JAV diplomatų Rusijoje

„Šių veiksmų imtasi ir kaip atsako į rusų priekabiavimą prie amerikiečių diplomatų bei veiksmus diplomatų, kurių elgesys nepaklūsta diplomatinei praktikai“, – vienas JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

JAV Valstybės departamentas jau seniai skundžiasi, kad jas Rusijos saugumo agentai ir kelių eismo policija kabinėjasi prie JAV diplomatų Maskvoje. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šį klausimą kėlė ir per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bei jo užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

JAV Valstybės departamentas jau seniai skundžiasi, kad jas Rusijos saugumo agentai ir kelių eismo policija kabinėjasi prie JAV diplomatų Maskvoje.

„Tikimės, kad uždrausdami Rusijos diplomatams JAV patekti į dvi įstaigas, paskatinsime Rusijos valdžią persvarstyti savo veiksmus, kurie trukdo mūsų pačių ambasados Rusijoje darbuotojų darbui ir saugumui“, – pridūrė pareigūnas.

Rusija kaltinama išpuolių organizavimu

Naujos sankcijos Rusijai skelbiamos dėl kibernetinių atakų prezidento rinkimų metu, kurios, įtariama, buvo vykdomos Rusijos programišių.

Rusija neigia savo vaidmenį kibernetinių atakų ir pagrobtų demokratų partijos susirašinėjimų skandale. Baltieji rūmai, FTB ir CŽV teigia, kad kibernetiniai išpuoliai, labai tikėtina, buvo vykdomi Rusijos valdžios nurodymu.

B.Obama anksčiau buvo viešai pažadėjęs, kad JAV duos atsaką Kremliui už tokią jo veiklą. JAV prezidentas perspėjo, kad Rusijai bus pasiųsta aiški žinia „taip nesielgti, nes mes galime kai ką jums padaryti“. Kadenciją baigiantis prezidentas sakė, kad kai kurie galimi atsakai būtų vieši, tačiau kiti – ne.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas ir B.Obama Peru
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas ir B.Obama Peru

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius