-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pareigūnams Rusijos šnipų tinklą padėjo išardyti kolaborantas

Rusijos šnipų tinklą, kuris praeitą vasarą buvo išardytas JAV, pareigūnams padėjo išaiškinti vienas rusų žvalgybos agentas, kurio dukra gyvena Jungtinėse Valstijose, ketvirtadienį rašė Rusijos verslo dienraštis „Kommersant“.
Šnipinėjimas
Šnipinėjimas / Photos.com

Autoritetingas verslo dienraštis nurodė, kad su JAV federaliniais pareigūnais kolaboravo Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) pulkininkas, pavarde Ščerbakovas.

Leidinio duomenimis, Ščerbakovas, ilgą laiką dirbo SVR Darbo su nelegaliais agentais valdybos „S“ Amerikos skyriaus viršininku.

„Jis (Ščerbakovas), sako “Kommersant„ pašnekovai Rusijos specialiosiose tarnybose, asmeniškai prisidėjo prie to, kad būtų išaiškintas pats vertingiausias ir labiausiai patyręs iš dešimties Rusijos nelegalių agentų – 65–erių metų Michailas Vasenkovas, taip pat žinomas kaip Juanas Lazaro (Chuanas Lazaras)“, – sakoma publikacijoje.

Laikraštis teigia, kad Ščerbakovas „asmeniškai perdavė Vasenkovo–Lazaro asmens bylą, kurią jis atvežė iš Maskvos“.

Pasak „Kommersant“, Ščerbakovas, kurio vardas nenurodomas, pabėgo į Jungtines Valstijas, likus trims dienoms iki Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo vizito Vašingtone šių metų birželį.

Šį pranešimą patvirtino Valstybės Dūmos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Genadijus Gudkovas, pareiškęs, kad jis taip pat žinojo apie Ščerbakovo išdavystę.

„Pulkininko padaryta žala valstybei – pernelyg didelė“, kad nesukeltų tolesnių pasekmių, G.Gudkovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Laikraštis pažymi, kad SVR nesugebėjo išaiškinti Ščerbakovo išdavystės iki jo pabėgimo, nors ir buvo netiesioginių įtarimą keliančių ženklų.

„SVR nieko neįtarė net tada, kai likus maždaug metams iki šnipinėjimo skandalo Ščerbakovas atsisakė jam pasiūlyto paaukštinimo tarnyboje – matyt, kad išvengtų tokiais atvejais būtinos patikrinimo melo detektoriumi procedūros. Vadinasi, jis jau tada aktyviai bendradarbiavo su Amerikos specialiosiomis tarnybomis“, – sakoma straipsnyje.

Nurodoma, kad Ščerbakovo dukra jau seniai gyveno Jungtinėse Valstijose, tačiau išsamesnės informacijos apie ją nepateikiama.

„Keista, kad niekas nepasivargino patikrinti, kodėl tokį rangą turinčio asmens dukra gyvena Jungtinėse Valstijose“, – „Kommersant“ citavo vieną neįvardytą žvalgybos šaltinį.


„Galiausiai niekas neatkreipė dėmesio į tai, kad Ščerbakovo sūnus, dirbęs kitoje jėgos žinyboje – Valstybinėje narkotikų kontrolės tarnyboje, skubiai paliko Rusiją ir išskrido į Ameriką, likus nedaug laiko iki Rusijos agentų išaiškinimo“, – rašo laikraštis.

Tuo tarpu pats išdavikas, kaip nurodė informuotas „Kommersant“ pašnekovas, pabėgo iš šalies, likus vos trims dienoms iki birželį vykusio Dmitrijaus Medvedevo vizito Jungtinėse Valstijose.

„Po to amerikiečiai, nuogąstaudami, kad mes įtarsime išdavystę, pradėsime traukti iš JAV savo nelegalius agentus, pradėjo juos areštuoti, – paaiškino laikraščio šaltinis. – Todėl Baltieji rūmai pateko į itin keblią padėtį ir buvo priversti gerokai pasinervinti: juk niekas nenorėjo sukomplikuoti pirmojo D.Medvedevo vizito į Jungtines Valstijas“, – pažymi leidinys.

„Kommersant“ primena, jog birželį JAV valdžia pranešė, kad Rusijos nelegalius agentus pradėjo sekti dar prieš dešimt metų.

Šiemet liepą JAV pareigūnai išaiškino ir išsiuntė į Rusiją dešimties šnipų grupę, kurios nariai daugelį metų buvo „miegantys agentai“. Šie agentai buvo grąžinti į savo šalį per sensacija tapusį apsikeitimą šnipais, kai Maskva išsiuntė į Vakarų šalis keturis nuteistus šnipus.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, kuris anksčiau buvo Sovietų Sąjungos užsienio žvalgybos agentu Rytų Vokietijoje, vasarą pasmerkė neįvardytą JAV kolaborantą iš Rusijos, pažadėjęs, jog jis gyvenimą baigs „alkoholio arba narkotikų“ liūne, rašo „Kommersant“.

SVR šio pranešimo kol kas nekomentavo.

Tačiau „Kommersant“ citavo kitą šaltinį, sakiusį, jog Rusijos žvalgybos agentūra šiuo metu aiškinasi, ar „daugybė“ jos esamų ir buvusių darbuotojų neturi ryšių su JAV.

„Tai didelė makalynė, per kurią lėks ir galvos, ir antpečiai“, – pažymi susipažinęs su tyrimo eiga „Kommersant“ šaltinis.

Pasak jo, pastarasis Rusijos šnipų tinklo išardymas paskatino D.Medvedevą peržiūrėti visą žvalgybos Jungtinėse Valstijose strategiją.

SVR tyrimą dėl agentų tinklo žlugimo, kuriame dalyvauja daug Rusijos jėgos žinybų, tarp jų Federalinė saugumo tarnyba, žvalgybos šaltiniai vadina neturinčiu precedento.

Pasak jų, vėl atsinaujino kalbos, kad SVR reikia pertvarkyti ir sugrąžinti į pagrindinės specialiosios tarnybos kontrolę, kuri buvo nutraukta pirmojo Rusijos prezidento Boriso Jelcino įsaku dešimtojo dešimtmečio pradžioje.

„SVR atskyrimas nuo Valstybės saugumo komiteto vis labiau kritikuojamas. Vienas aktyvus jos pakartotinio prijungimo (prie VSK) šalininkų yra Saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas. Ir vėl pasklido gandai, kad (SVR vadovą Michailą) Fradkovą gali pakeisti neabejingas žvalgybos reikalams (Kremliaus administracijos vadovas Sergejus ) Naryškinas“, – pasakojo „Kommersant“ pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius