Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV prezidentas vėl ragina siekti kompromiso dėl skolinimosi ir perspėja apie gresiantį nemokumą

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį kreipėsi į tautą per televiziją, spausdamas respublikonus priimti kompromisą dėl valstybės skolinimosi limitų didinimo, perspėjęs, kad šaliai paskelbtas nemokumas gali sukelti „gilią ekonomikos krizę“.
Barackas Obama
Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obamai sakant šią kalbą iš Baltųjų rūmų Rytinio kabineto, doleris Tokijuje atpigo labiausiai per pastaruosius keturis mėnesius, JAV respublikonams ir demokratams vis dar nesugebant susitarti, kaip spręsti gilėjančią šalies skolų krizę.

Prezidentas dėl šios aklavietės kaltino respublikonų atsisakymą padidinti 14,3 trilijonų dolerių šalies skolos limitą, jeigu nebus susitarta smarkiai sumažinti biudžeto išlaidas, nedidinant mokesčių turtingiesiems.

Nesugebėjimas rasti kompromiso „gali įstumti į gilią ekonomikos krizę, kuri beveik visiškai būtų sukelta Vašingtono“, pabrėžė šalies vadovas.

Tačiau jis atmetė respublikonų pasiūlymą laikinai padidinti skolinimosi limitus, argumentuodamas, jog toks žingsnis neišspręstų gilesnių problemų, todėl dabartinė krizė atsinaujintų po šešių mėnesių.

„Tai nėra būdas valdyti didžiausią šalį Žemėje. Tai pavojingas žaidimas, kurio mes niekada anksčiau nežaidėme ir negalime sau leisti žaisti dabar. Tik ne tada, kai ant kortos pastatytos darbo vietos ir daugybės šeimų gyvenimai“, – sakė B.Obama.

Tačiau iškilus pavojui, kad po aštuonių dienų Jungtinėms Valstijoms bus paskelbtas nemokumas, B.Obama kreipėsi į amerikiečius, ragindamas pasistengti, kad „jūsų balsas būtų išgirstas“.

„Jeigu norite subalansuoto požiūrio į biudžeto deficito mažinimą, praneškite apie tai savo Kongreso nariui. Jeigu tikite, kad galime išspręsti šią problemą kompromisu, pasiųskite šią žinią“, – sakė prezidentas.

Ši kalba, kurią B.Obama sakė 21 val. vietos (antradienį 4 val. Lietuvos) laiku, buvo tik septintas oficialus jo kreipimasis į tautą ir pirmasis nuo birželio, kai prezidentas pirmąkart atskleidė JAV karių išvedimo iš Afganistano tvarkaraštį.

Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris atsikirto apkaltindamas dėl krizės B.Obamą.

Jis perspėjo, kad Jungtinės Valstijos „negali nevykdyti savo skolinimosi įsipareigojimų“, tačiau amerikiečiai reikalaus mažinti biudžeto išlaidas.

Perspektyva, jog turtingiausia šalis nuo rugpjūčio 2 dienos pristigs pinigų apmokėti savo skoloms, paskatino vertybinių popierių kainų smukimą ir aukso brangimą, o Tarptautinis valiutos fondas (TVF) perspėjo apie „smarkų sukrėtimą“ pasaulio ekonomikoje, nepasiekus esminio proveržio.

Vašingtono skola didžiausią leistiną ribą pasiekė dar gegužės 16 dieną, tačiau vyriausybė pasinaudojo išlaidų ir lėšų apskaitos patikslinimais, taip pat didesne nei tikėtasi surinktų mokesčių suma, todėl valstybės finansų mechanizmas nesutriko. Tačiau tokia padėtis gali tęstis tik iki rugpjūčio 2 dienos.

Tuomet JAV lyderiams iškils skausmingas pasirinkimas: sumažinti biudžeto išlaidas apie 40 proc. ir nevykdyti skolinimosi įsipareigojimų arba kitų įsipareigojimų, tokių kaip vyriausybės patvirtinto sveikatos apsaugos arba pensijų lengvatos.

Finansų ir verslo lyderiai perspėjo, kad nesugebėjimas iki to laiko padidinti valstybės skolinimosi lubų pasiųstų smūgines bangas per visą trapią pasaulio ekonomiką, o B.Obama pranašavo, jog nemokumas sukeltų ekonomikos armagedoną.

J.Boehneris, kuris griežtai atmetė B.Obamos raginimus didinti mokesčius turtingiems piliečiams ir galingoms verslo grupėms, kalba apie dviejų etapų procesą, pagal kurį skolinimosi limitai būtų didinami ateinančių metų vasarį arba kovą, taip pat 2013 metais.

TVF perspėjo, kad šiemet JAV skola sieks 99 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o ateinančiais metais – 103 procentus. Fondas ragina Vašingtoną mažinti biudžeto išlaidas, didinti mokesčius ir apkarpyti itin svarbias socialinio saugumo programas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius