Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV prezidento rinkimai: kokios naudos Rusija ir Kinija tikisi išpešti iš D.Trumpo?

Artėjant Jungtinių Valstijų prezidento rinkimams, Maskva ir Pekinas susirūpino bei ėmėsi veiksmų, kad lapkritį vyksiančias varžybas dėl prezidento posto laimėtų Donaldas Trumpas, skelbia leidinys „The New York Times“. Tikėtina, jog tiek Kinija, tiek Rusija valdžios perėjimą į respublikonų kandidato rankas laiko naudingu savo interesams pasiekti.
Vladimiras Putinas, Donaldas Trumpas
Vladimiras Putinas, Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak straipsnio, Rusijos prezidento Vladimiro Putino palankumo D.Trumpui priežastys yra gana akivaizdžios. Joe Bidenas vadovauja tarptautinei koalicijai, kuri priešinasi Rusijos invazijai į Ukrainą, tuo tarpu D.Trumpas atvirai pasiūlė nutraukti paramą Ukrainai.

Kinijos priežastys teikti pirmenybę D.Trumpui ne tokios suprantamos iš pirmojo žvilgsnio, nes buvusio prezidento retorika ir deklaruojama pozicija skamba nedraugiškai ir karingai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas, Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas, Joe Bidenas

Tikėtina, kad Pekinas yra nepatenkintas tiek J.Bidenu, tiek D.Trumpu, tačiau Kinija galėtų pasipelnyti iš antrosios D.Trumpo kadencijos dėl jo požiūrio į JAV įsitraukimą į pasaulinės politikos areną.

„The New York Times“ nurodė, kad po netikromis paskyromis pasislėpę Kinijos socialinių tinklų vartotojai apsimeta D.Trumpo šalininkais, propaguoja sąmokslo teorijas, kursto nesutarimus šalyje ir svaido kritikos strėles į prezidentą J.Bideną.

„Šios paskyros signalizuoja apie galimus taktinius pokyčius, kaip Pekinas siekia daryti įtaką Amerikos politikai, ir norą daugiau taikytis į konkrečius kandidatus ir partijas, įskaitant J.Bideną. ....“, – rašoma straipsnyje.

J.Bidenas ne kartą pareiškė, jog pasaulyje vyksta kova tarp autokratijos ir demokratijos, o Jungtines Valstijas jis laiko „nepakeičiama valstybe“, kuri turi ginti demokratiją, kai autokratinė kaimynė užpuola, kaip Rusija padarė Ukrainoje, o Kinija galiausiai gali padaryti Taivane.

Politinis chaosas JAV gali leisti kitoms šalims padidinti savo įtaką pasaulyje.

Tačiau ankstesnės kadencijos metu D.Trumpas šiais klausimais mažai domėjosi. Jis yra izoliacionistas, palaikantis šūkį „Pirmiausia Amerika“ bei teikiantis pirmenybę tam, kad Vašingtonas išvengtų tarptautinių konfliktų, skeptiškai vertina sutartis bei aljansus.

Tuo pat metu V.Putinas ir Xi Jinpingas tiki, kad stiprios tautos turėtų sugebėti kontroliuoti savo regionus. Maskvai ir Pekinui tokių pažiūrų Amerikos prezidento, kaip D. Trumpas, nauda yra didelė, pažymėjo „The New York Times“.

Galimas chaosas

Dar vienas straipsnyje įvardintas D.Trumpo naujos kadencijos privalumas Kinijai ir Rusijai yra vidinis chaosas, kuris galėtų kilti Jungtinėse Valstijose. Tiesa tokia, kad D.Trumpas valdo taip, kaip nė vienas ankstesnis Amerikos prezidentas: jo valdžia buvo neorganizuota, o pozicijos galėjo greitai keistis.

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Numanoma, kad per antrąją D.Trumpo kadenciją problemos gali dar labiau paaštrėti. Buvęs prezidentas pažadėjo panaudoti vyriausybės galias, kad ištirtų ir galbūt įkalintų savo politinius oponentus. Jis skatino savo šalininkus naudoti smurtą, kad pasiektų savo. Ir jis taip supykdė daugelį demokratų, kad šie radikalizavosi keliais klausimais, taip suskaldydami partiją.

„Politinis chaosas JAV gali leisti kitoms šalims padidinti savo įtaką pasaulyje“, – įvertino „The New York Times“.

{relatedarticles|Taip pat skaitykite|right

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius