Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 08 /23:31

D.Trumpo sūnus paviešino savo balsalapio nuotrauką ir galbūt pažeidė įstatymą

Jungtinėse Valstijose prasidėjo balsavimas prezidento rinkimuose, kuriuose dėl teisės tapti Baltųjų rūmų šeimininku rungiasi demokratė Hillary Clinton ir respublikonas Donaldas Trumpas.
Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose
Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimų maratoną pradėjo devynios valstijos, o vėliau antradienį balsavimo apylinkės bus atidarytos ir likusioje šalies dalyje.

Pirmieji balsuoti pradėjo rinkėjai Konektikute, Indianoje, Kentukyje, Meine, Naujajame Hampšyre, Naujajame Džersyje, Niujorko valstijoje, Vermonte ir Virdžinijoje.

Patys pirmieji balsus šiuose rinkimuose tuojau po vidurnakčio vietos (7 val. Lietuvos) laiku atidavė trijų mažyčių Naujojo Hampšyro gyvenviečių rinkėjai pagal šios valstijos įstatymų numatomą išimtį.

Čia iš viso balsavo 64 rinkėjai. 32 savo balsą atidavė D.Trumpui, 25 – H.Clinton, trys – libertarui Gary Johnsonui.

Balsavimo apylinkės skirtingose JAV valstijose užsidaro skirtingu laiku, tačiau 3 val. ryto Lietuvos laiku balsuoti nebebus galima jau 30-yje valstijų.

Vos užsidarius apylinkėms skelbiami balsavusių rinkėjų apklausų duomenys. Tokios apklausos paprastai tikslios, todėl pagrindinės JAV televizijos rinkimų nugalėtoją dažniausiai įvardina dar oficialiai nesuskaičiavus visų balsų.

23.31 val. Norvegijos lyderė: H.Clinton pergalė JAV prezidento rinkimuose įkvėptų pasaulio moteris

Norvegijos premjerė Erna Solberg antradienį pareiškė, kad demokratų kandidatės Hillary Clinton pergalė JAV prezidento rinkimuose būtų „įkvepiantis“ įvykis jaunoms moterims, bet pajuokavo, kad tai nevestų į „pasaulinio mergaičių draugystės tinklo“ susikūrimą.

Kalbėdama Berlyne per bendrą spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel E.Solberg sakė, kad moteriai tapus Amerikos prezidente būtų pademonstruota, kad politika nėra „vyrams priklausantis dalykas“.

A.Merkel antrino Norvegijos lyderei, kad pasauliui reikalinga didesnė lygybė tarp valdžios postus užimančių vyrų ir moterų. Vis dėlto kanclerė atsisakė pakomentuoti, kurio kandidato pergalė JAV prezidento rinkimuose jai atrodo labiau pageidautina.

Ji tik pabrėžė, kad „transatlantinė partnerystė mums, be abejo, yra būtina sąlyga – ypač bendradarbiavimas NATO“.

Respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas yra sakęs, kad gali iš naujo svarstyti Amerikos ryšius su transatlantiniu aljansu, jeigu būtų išrinktas prezidentu.

23.17 val. Užfiksuotas incidentas

Pareigūnų teigimu, vienas vyras Mičigane ištempė dvi moteris, dėvėjusias hidžabus ir laukusias eilėje patikrinti ID korteles, ir bandė sutrukdyti joms balsuoti. Apie šį įvykį pranešta 7.53 val. vietos laiku. Incidentas traktuotas kaip „rinkėjo bauginimas“. Vis dėlto vyras netrukus išprašytas lauk.

23.00 val. D.Trumpo sūnus paviešino savo balsalapio nuotrauką ir galbūt pažeidė įstatymą

JAV respublikonų kandidato Donaldo Trumpo sūnus galbūt pažeidė Niujorko valstijos įstatymą, kai antradienį paskelbė per „Twitter“ savo užpildyto prezidento rinkimų balsalapio nuotrauką.

Ericas Trumpas, antrasis D.Trumpo sūnus, paskelbė nuotrauką, kurioje matosi balsalapis, kuriame pažymėtas ovalinis laukelis virš jo tėvo pavardės.

Šioje „Twitter“ žinutėje rašoma: „Neįtikėtina garbė balsuoti už savo tėvą! Jis atliko nuostabų darbą dėl JAV!“

Vėliau ši žinutė buvo ištrinta iš E.Trumpo „Twitter“ paskyros.

1890 metais priimtas Niujorko valstijos įstatymas draudžia rodyti kitiems užpildytus balsalapius. Vienas federalinis teisėjas praeitą savaitę priėmė sprendimą, kad ši teisės aktas taip pat turi būti taikomas žinutėms socialiniuose tinkluose.

Erico Trumpo atstovai ir Niujorko rinkimų taryba kol kas neatsakė į prašymus pakomentuoti šį incidentą.

21.20 val. Prakalbo apie rinkimų rezultatus

Kalbėdamas su „Fox News“, D.Trumpas teigė, kad jis „pirmiausia turi pamatyti, kokiomis aplinkybėmis“ turės priimti šiandienos prezidento rinkimų rezultatus. D.Trumpas sakė, kad jis nori, kad „viskas vyktų sklandžiai“.

21.14 val. B.Sandersas balsavo už H.Clinton

JAV demokratų rinkimuose Hillary Clinton nusileidęs ir partijos nominacijos negavęs Bernie Sandersas balsavo už H.Clinton. „Aš tikiuosi, kad šiandien sutriuškinsime D.Trumpą ir mes sutriuškinsime jį smarkiai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

20.41 val. D.Trumpo kampanijos organizatoriai pateikė skundą

D.Trumpo kampanijos organizatoriai pateikė skundą dėl išankstinio balsavimo Nevadoje, esą atsirado rinkėjų, kurie balsavo tuo laiku, kai balsavimo vietos turėjo būti uždarytos.

20.39 val. Kenijoje Obamos protėvių miestas surengė savus JAV prezidento rinkimus

Prezidento Baracko Obamos protėvių mieste Kenijoje vyko savi JAV prezidento rinkimai, kuriuose kenijiečiai smarkiai palaikė B.Obamos favoritę Hillary Clinton.

Antradienį juoko dėlei tokie rinkimai įvyko Njangoma-Kogele, B.Obamos tėvo gimtinėje. Juos organizavo Kenijos komikas Laurence'as Oyange. Pasak jo, taip Kenijos žmonės gali susijungti su Amerika.

Beje, anot L.Oyangės, šiuos rinkimus boikotavo prezidento įbrolis Malikas Obama, nes jis palaikąs Donaldą Trumpą.

Balsavusiųjų buvo net 105, ir 78 proc. jų išrinko H.Clinton. D.Trumpas pelnė tik 11 proc. balsų. Likę balsalapiai buvo sugadinti.

L.Oyange sakė, kad ši bendruomenė JAV prezidento rinkimus rengė ir kai buvo renkamas B.Obama.

20.18 val. M.Obama: išankstinis balsavimas, atrodo, palankus H.Clinton

Pirmoji šalies dama Michelle Obama teigė, kad išankstinis balsavimas atrodo praėjo gerai, nes „ispanakalbiai balsavo kaip niekad aktyviai“. Tiesa, palyginti su rinkimais, kuriuose laimėjo jos sutuoktinis Barackas Obama, šį kartą balsavo mažiau afroamerikiečių. „Ir tai, žinoma, todėl, kad mūsų žmonės mus labai myli. Tačiau šie rinkimai ne mažiau svarbūs, jei ne dar svarbesni, nes jie apie tęstinumą ir progresą. Ir kaip žinote, mes vis dar turime daug ką nuveikti“, – kalbėjo M.Obama.

19.59 val. Socialiniame tinkle – Clintonų dukters žinutė

Clintonų dukra Chelsea socialiniame tinkle „Twitter“ parašė žinutę apie balsavimą rinkimuose. „Viena iš tų akimirkų, kuriomis labiausiai didžiuojuosi gyvenime, buvo šiandien – balsuoti už savo mamą. Kaip visada aš didžiuojuosi tavimi“, – rašė ji.

Indianos gubernatorius agitavo už D.Trumpą

Tuo metu Indianos gubernatorius Mike'as Pence'as, atidavęs balsą rinkimuose, dėkojo JAV žmonės už paramą D.Trumpui ir jų tikėjimui, kad Ameriką vėl galima padaryti didžią.

„Aš padrąsinčiau kiekvieną amerikietį, kuris, kaip ir mes, tiki, kad Amerika gali būti stipresnė tiek namuose, tiek užsienyje, kad ji gali labiau klestėti, kad mes galime sukurti ateitį, remdamiesi aukštesniais idealais, atrasti laiko šiandien balsuoti ir paremti D.Trumpą“, – tęsė M.Pence'as.

19.47 val. NATO sąjungininkai atidžiai stebi JAV rinkimus

Rytų Europa atidžiai stebi JAV rinkimus, sakė Lenkijos užsienio reiklų ministras, kuris nekomentavo, kas būtų geresnis Amerikos prezidentas.

Witoldas Waszczykowskis atsisakė nurodyti, kuris kandidatas – Hillary Clinton ar Donaldas Trumpas – geriau pasitarnautų regiono saugumo ir politiniams interesams.

Būsimasis JAV prezidentas bus vertinamas po „iškilių figūrų“ išrinkimo „vadovauti užsienio politikai ir kariniam sektoriui“, sakė jis.

Devyni aukšto rango diplomatai ir NATO rytinių narių užsienio reikalų ministrai antradienį susitiko Bukarešte aptarti Rusijos, regiono saugumo ir JAV rinkimų.

W.Waszczykowskis sakė nemanantis, kad JAV rinkimų kampanijos metu pareikšti žodžiai ir idėjos būtinai bus „orientyras būsimam prezidentui“.

Iš NATO būstinės pranešama, kad visi Aljanso šalių užsienio reikalų ministrai rinksis Briuselyje gruodžio 6-7 dienomis.

Visiems posėdžiams vadovaus NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Susitikimo programa bus paskelbta vėliau.

19.42 val. H.Clinton rinkimų dieną teko atsakinėti į keistus klausimus

H.Clinton rinkimų dieną duodama interviu kelioms radijo stotims sulaukė ir keistų klausimų.

Telefonu kalbėdamasi su radiju WKZL Šiaurės Karolinoje ji gavo klausimą, kam teikia pirmenybę: „Pepsi“ ar „Coke“? „Coke“, – atsakė H.Clinton.

Tualetinis popierius: rulono galas rulono viršuje ar iš apačios? „Paprastai viršuje, bet galiu gyventi ir jei iš apačios“, – pajuokavo H.Clinton.

O Bostono radijui WXKS kalbėdama apie miegojimo įpročius, H.Clinton sakė, kad nekeis lovos pusės, kurioje miega, jeigu bus išrinkta prezidente. Baltųjų rūmų darbuotojai turės padėti legendinį prezidentinį telefoną jos pusėje, o ne iš tos pusės, kur miega jos vyras, buvęs prezidentas Billas Clintionas.

„Turiu savo pusę ir mums tai labai gerai veikia“, – sakė ji, o dėl sutuoktinio pridūrė: „Manau, jis su džiaugsmu leis man juo atsiliepti“.

18.22 val. „Sunkus sprendimas“

D.Trumpas, paklaustas už ką balsavo rinkimuose, atsakė juokaudamas, kad „tai buvo sunkus sprendimas“.

18.08 val. Balsavo Donaldas Trumpas

D.Trumpas, vilkėdamas mėlyną kostiumą ir ryšėdamas ryškų mėlyną kaklaraištį, balsavo savo Manhatano apylinkėje. Savo balsą rinkimuose jis atidavė lydimas žmonos Melanios Trump.

„Bus matyt, kaip bus. Atrodo, labai gerai – viskas labai gerai“, – paklaustas apie tai, kokių atgarsių jau sulaukė apie tai, kaip jam einasi mūšyje dėl prezidento posto, sakė D.Trumpas, pridurdamas, kad „tiesiog dabar atrodo labai gerai, kalbant abstrakčiai“.

D.Trumpas sakė, kad jam „didelė garbė, nepaprasta garbė“ įmesti balsalapį.

Jis pažymėjo, kad dėl rezultato esąs įsitikinęs su „nepaprastu entuziazmu“.

Apie savo nuolatinius perspėjimus apie rinkimų klastotes jis šįkart tik pasakė, kad „mums visada tai rūpi“. Ir paskutinis jo žodis rinkėjams: „Padarykime Ameriką vėl didžią. Štai ir viskas“.

Tiesa, rinkėjai D.Trumpą sutiko ne itin entuziastingai.

VIDEO: Balsuoti atvykusį D.Trumpą rinkėjai sutiko ir palydėjo švilpimu

17.39 val. Rinkimus lydi protesto ir palaikymo akcijos

Prie balsadėžių skubantys amerikiečiai šia proga pasinaudoja ir norėdami išreikšti palaikymą tam tikroms idėjoms. Kai kurios moterys socialiniuose tinkluose raginamos eiti balsuoti apsirengusios baltai, taip parodydamos savo solidarumą su kovotojomis už moterų teises.

VIDEO: Dvi merginos balsavimo vietoje surengė nuogą protestą prieš D.Trumpą

Dvi amerikietės balsavimo apylinkėje netgi surengė protestą, kurio metu apsinuogino, protestuodamos prieš Donaldo Trumpo retoriką, nukreiptą prieš moteris.

16.58 val. Donaldo Trumpo sūnus atidavė balsą už tėvą

Donaldo Trumpo sūnus Ericas Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ jau pasidžiaugė atidavęs balsą už savo tėvą. Beje, pažymėto balsavimo lapo viešinimas nėra leidžiamas Niujorke.

16.45 val. Chrisas Christie vengė žiniasklaidos dėmesio

Donaldą Trumpą viešai parėmęs buvęs jo oponentas respublikonų rinkimuose Chrisas Christie savo balsą atidavė anksti ryte, vengdamas žiniasklaidos dėmesio.

Naujojo Džersio gubernatorius viešojoje erdvėje sulaukė nemažai pašaipų dėl savo nuolankumo buvusiam konkurentui. Be to, jį slegia teismo procesas dėl galimo savo įgaliojimų viršijimo.

16.00 val. Pranešama apie balsavimo sistemų sutrikimus Mičigane

Rinkėjai Mičigane praneša apie sutrikimus balsavimo sistemoje, kurie sutrukdė keliems asmenims balsuoti. Viena moteris negalėjo balsuoti, nes jos pavardė nerasta rinkėjų sąraše.

Tiesa, rimtesnių incidentų balsavimo procese kol kas išvengta.

15.37 val. Balsavo Hillary Clinton

Savo apylinkėje Niujorko valstijoje jau balsavo demokratų kandidatė H.Clinton ir jos vyras, buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas.

Skanduodami „Ponia prezidente“ apie 150 jos šalininkų džiaugėsi išvydę demokratų kandidatę, kuri balsuoti atvyko į pradinę mokyklą netoli jos namų Čapakvoje.

„Esu tokia laiminga, tiesiog nepaprastai laiminga“, – pasakė H.Clinton išėjusi iš balsavimo apylinkės.

„Čia visi mano draugai, mano kaimynai, jau vien dėl to esu laiminga“, – pridūrė ji.

Įmetusi savo balsalapį H.Clinton sakė žurnalistams, kad balsuojant už save į svarbiausią šalyje postą, apima „nepatogiausias jausmas“.

„Suprantu, kokia atsakomybė dėl to tenka, kai tiek daug žmonių viliasi iš šių rinkimų rezultatų, ir ką tai reiškia mūsų šaliai“, – pridūrė ji.

„Aš pasistengsiu daryti viską, ką tik galėsiu, jeigu mane lydės sėkmė ir laimėsiu šiandien“, – pažymėjo H.Clinton.

VIDEO: Balsuoti atvykusią H.Clinton apsupo gerbėjų minia

H.Clinton pastarosiomis dienomis džiaugiasi savo populiarumo didėjimu – ji lenkia savo varžovą respublikoną D.Trumpą 3,3 punkto visos šalies mastu, rodo „RealClearPolitics“ apklausa.

Tikro lenktynių įkarščio laukiama saujelėje kovingiausių valstijų: Floridoje, Nevadoje, Šiaurės Karolinoie ir Ohajuje.

D.Trumpas tvirtina sėkmės sulauksiantis kai kuriose valstijoje, kaip Mičiganas ir Pensilvanija, kuriose per ankstesnius kelis prezidento rinkimus buvo balsuojama už demokratus.

Vėliau antradienį buvusi valstybės sekretorė vyks į Jacobo K.Javits susirinkimų centrą Niujorke, kur susirinks visa jos rinkimų kampanijos komanda.

D.Trumpo rinkimų kampanijos komanda vakaros Niujorko viešbutyje „Hiltn Midtown“, esančiame beveik už poros mylių (3,2 km) nuo H.Clinton renginio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton balsavo Niujorko valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton balsavo Niujorko valstijoje

15.28 val. Floridoje – daug balsavusiųjų iš anksto

Florida – didžiausia svyruojanti JAV valstija. Jai priklauso 29 rinkikai, o nuo rinkėjų valios priklausys, ar Florida nusidažys mėlyna – demokratų, ar raudona – respublikonų spalva.

Floridoje jau kuris laikas balsuojama, tačiau 50 proc. valstijos rinkėjų savo balsą jau atidavė išankstiniuose rinkimuose. Iš 13 mln. rinkėjų jau balsavo 6,4 mln.

Geras ženklas H.Clinton – tai, kad šiais metais kur kas aktyvesni nei anksčiau valstijos ispanakalbiai. Vien per išankstinį balsavimą Floridoje balsavo 36 proc. daugiau ispanakalbių nei per visus 2012 metų prezidento rinkimus.

14.45 val. D.Trumpas pasirodė „Fox News“ laidoje

Respublikonų kandidatas D.Trumpas antradienio rytą pasirodė respublikonams palankios televizijos „Fox News“ laidoje „Fox and Friends“. Jis pajuokavo: „Nusprendžiau balsuoti už Trumpą.“

„Tai labai jaudina. Procesas neįtikėtinas, visi šie 17-18 mėnesių. Procesas gražus, šios šalies žmonės nuostabūs. Manęs klausia, ko aš išmokau. Išmokau, kad žmonės nuostabūs“, – tvirtino nekilnojamojo turto magnatas.

Paklaustas, į kurias valstijas kreipia didžiausią dėmesį, D.Trumpas ne atsakė tiesiai, o pasidžiaugė: „Man puikiai sekasi Šiaurės Karolinoje, labai labai gerai Floridoje. Puikiai sekasi Naujajame Hampšyre, Ohajas yra nuostabus.“

„Laimėsime Ajovoje, Ohajuje, Naujajame Hampšyre. Kas žino, kas galiausiai nutiks, bet mes laimėsime daug valstijų“, – tvirtino D.Trumpas, turintis vilčių ir dėl Mičigano bei Viskonsino, nors apklausos šiose valstijose rodo nemenką H.Clinton persvarą.

14.35 val. Driekiasi rinkėjų eilės

Situacija apylinkėse, vienos kurių – miestuose, o kitos kaimiškos, aišku, skirtinga. Tačiau pastebima, kad eilės nemažos. Tikimasi, kad antradienį, rinkimų dieną, balsuos apie 80 mln. rinkėjų.

Maždaug 40 mln. balso teisę turinčių amerikiečių savo kandidatą pasirinko per išankstinį balsavimą.

14.30 val. Balsavo H.Clinton bendražygis

Savo balsą iš pat ankstaus ryto H.Clinton demokratų kandidatu į JAV viceprezidentus atidavė Virdžinijai atstovaujantis senatorius Timas Caine'as su žmona Anne Holton. Už ką balsavo jis, žinoma, visiškai aišku.

Virdžinija dar prieš kelis mėnesius buvo vadinama svyruojančia valstija, tačiau prieš rinkimus ji pamėlynavo – manoma, kad daugelis rinkėjų čia balsuos už H.Clinton.

VIDEO: 15min paaiškina: kokia yra JAV prezidento rinkimų sistema?
VIDEO: 15min paaiškina: kaip už prezidentą balsuoja amerikiečiai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius