-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV rinkimai: ar Donaldas Trumpas gali pasikeisti?

Jungtinėse Valstijose netrukus baigsis pirminiai rinkimai. Aštrus ir besikliaujantis instinktais, Donaldas Trumpas privertė visą kampaniją suktis aplink save, bet ar nekeisdamas laikysenos jis netaps savo paties priešu? Juk rinkimams laimėti reikia patraukti kur kas daugiau rinkėjų, o tam reikia ne vien piktų žodžių apie sugedusią sistemą, bet ir solidžių politikos siūlymų, ir partijos rėmimo, o ji nevieninga.
Lemiami pirminiai rinkimai Niujorke
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas – ne toks kaip kiti, ir tai yra jo strategija siekti pergalės lapkričio 8-ąją.

„Jei elgčiausi visai, kaip dera prezidentui – dabar čia kokie 10 tūkst. žmonių, o tuomet turėčiau gal 300, ir po 20 min. imtumėt žiovauti, ar ne?“ – tikina respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą D. Trumpas.

„Jis pašalinis. Daug kandidatų pašaliniai, ir Obama pasinaudojo tokiu metodu, norėjo permainų, ateidamas iš šalies. Jimmy Carteris irgi. Bet jis tikrasis pašalinis. Jis unikalus tuo požiūriu, kad visiškai nenaudoja standartinės kampanijos taktikos, jo negalima suvaldyti“, – teigia Amerikos universiteto Kongreso ir prezidento tyrimų instituto direktorius Jamesas Thurberas.

Dienraštis „Boston Globe“ išleido niūrią satyrą – numerį su antraštėmis, kurios pasirodytų po metų, jei D. Trumpas įvykdytų pažadus. Imigrantai tremiami, miestuose riaušės, rinkose sumaištis, kariuomenėje maištas, statoma siena, vyksta prekybos karas, spauda pažabojama nauju įstatymu, šiitai ir sunitai susivienija prieš Ameriką.

„Manau, jis kol kas tik sako dalykus rinkėjų emocijoms patraukti ir paramai apklausose didinti, nemąstydamas apie rimtus politikos siūlymus. Kai jis sulaukia reakcijos, pavyzdžiui, biržų reakcijos, kartais atsitraukia. Pavyzdžiui, neseniai pareiškė, kad ankstesni, labai tvirti pažadai neleisti musulmonams atvykti į Ameriką tebuvo siūlymai“, – sako „McCain Institute“ vadovas Kurtas Volkeras.

Įvaizdžiui keisti pasamdytas skandalingas verslininkas Paul Manafortas, kadaise iš Donecko bandito Viktoro Janukovyčiaus sugebėjęs nulipdyti Ukrainos prezidentą, respublikonus ramino, kad ką jie mato mitinguose – tik išorė. Privačiai D. Trumpas esą kitas žmogus.

Tai vaidmuo, kurį jis vaidina. Jis keičiasi, tampa tokiu, kokio tikitės. Bet iš pradžių jis nebuvo tam pasirengęs, nes pirmiau reikėjo pamaitinti sceną.

Bet respublikonų partija pokyčių niekaip nesulaukia. Iki rinkimų vos penki mėnesiai, bet D. Trumpas vis dar svaidosi pareiškimais, skirtais savo rėmėjams, o ne rengiasi tikrajai kovai dėl svyruojančių rinkėjų.

„Jis supranta, kad nacionaliniai rinkimai visai kitokie. Iš tiesų reikia kalbėti apie siūlymų esmę, reikia kalbėtis jau su visa publika, ir kitaip negu per pirminius rinkimus“, – teigia Naujojo Hampšyro delegatas respublikonų suvažiavime Steve`as Duprey.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Donaldas Trumpas

Personalo D. Trumpas yra pasamdęs dešimt kartų mažiau negu Hillary Clinton, aukų, kurių prireiks bent milijardo dolerių, kol kas surinko triskart mažiau negu demokratų varžovė. Jis smarkiai vėluoja imtis organizacinio darbo ir niekina duomenų analizę, kuri šiais laikais būtina tiksliai nustatyti rinkėjus, dėl kurių verta kovoti.

„Jie ieško būdų suvienyti partiją ir judėti rinkimų link. Sunkumas tas, kad D. Trumpas nori pats viską spręsti, savo požiūrius ir politiką jis pateikia tokius, kokie prieštarauja visoms tradicinėms respublikonų partijos vertybėms ir principams. Tad susitaikyti vis dar labai sunku“, – aiškina Curtas Volkeras.

Tad Barackas Obama prašo žiniasklaidos deramai nagrinėti D. Trumpo politikos siūlymus, o ne žiūrėti į jo kampaniją kaip į cirką ar spektaklį.

„Tik noriu pabrėžti, kokie dabar rimti laikai ir kad tai tikrai rimtas darbas. Tai ne pramoga. Tai ne realybės šou. Tai kova dėl Jungtinių Valstijų prezidento posto. Vadinasi, kiekvieną kandidatą, kiekvieną nominantą reikia nagrinėti kruopščiai ir remiantis aukštais standartais“, – sako JAV prezidentas.

Tačiau ar galima tikėtis, kad prezidento poste D. Trumpas pasikeistų? Ar vis dėlto svarbiausia pasaulio ekonomika, didžiausia karinė galybė atiteks lošėjui, kuris siekia būti neprognozuojamas ir į pasaulio problemų sprendimą žiūri tarsi į verslo sandorius.

„Kol kas jis tik skelbė lozungus – tapė plačiais potėpiais, skirtais žmonių emocijoms: pastatysime sieną su Meksika, išsiųsime neteisėtus imigrantus, neįleisime jokių musulmonų, pakelsime mokesčius kiniškoms prekėms. Visa tai – emocinis atsakas, ir nemanau, kad kas iš mūsų žinotų, ką jis iš tiesų darys, jei taptų prezidentu“, – sako „McCain Institute“ vadovas K. Volkeras.

Pasikliauti vien rinkėjų pykčiu – rizikinga, bet jei tai veikė iki šiol, D. Trumpas nemato poreikio keisti kryptį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius