-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 17 /13:00

JAV smogė skaudžiai: sankcijos Rusijai nebus atšauktos, kol tęsis Krymo okupacija

Vašingtonas pirmadienį pažadėjo, jog neatšauks Maskvai dėl Krymo aneksijos įvestų sankcijų, kol šis pusiasalis nebus sugrąžintas Ukrainai.
JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki
JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Per pirmąsias netikro „referendumo“ Kryme, kuris buvo surengtas akivaizdžiai pažeidžiant Ukrainos įstatymus ir Ukrainos konstituciją, metines Jungtinės Valstijos dar kartą smerkia balsavimą, kuria nebuvo savanoriškas, skaidrus ar demokratiškas“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki.

Rusija pirmadienį pradėjo tris dienas truksiančias pompastiškas iškilmes, skirtas paminėti pirmąsias metines po Kryme surengto referendumo, per kurį šio Juodosios jūros pusiasalio gyventojai nubalsavo atsiskirti nuo Ukrainos ir prisijungti prie Rusijos Federacijos.

Vakarai Krymo atplėšimą nuo Ukrainos laiko neteisėtu teritorijos perėmimu.

„Rusija, pasitelkusi savo kariuomenę, jėga užėmė ir okupavo Krymą, suverenią Ukrainos teritoriją, ir tuomet surengė neteisėtą vadinamąjį referendumą, nevykusiai mėgindama pateisinti savo veiksmus“, – sakė J.Psaki žurnalistams.

„Per praėjusius metus Rusija ėmėsi didžiulio masto represijaų Kryme, išstumdama nevyriausybines organizacijas ir priversdama kitų tautinių mažumų, įskaitant Krymo totorius, narius bėgti arba slėptis“, – pridūrė ji.

Kitame pareiškime J.Psaki nurodė, kad „šią savaitę, kai Rusija mėgina įteisinti savo cinišką ir suplanuotą Krymo „išvadavimą“, mes dar kartą patvirtiname, kad sankcijos, susijusios su Krymu, nebus atšauktos, kol tęsis okupacija“.

Rusija atiduoti Krymo neketina

Rusija antradienį pareiškė, jog nesugrąžins Ukrainai Krymo, nors Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įspėjo, kad neatšauks Maskvai už šio Juodosios jūros pusiasalio aneksavimą įvestų sankcijų, kol tęsis jo okupacija.

„Nėra jokios Krymo okupacijos. Krymas - Rusijos Federacijos regionas. Rusijos regionų tema nėra užsienio diskusijų klausimas“, - sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams per telefoninę konferenciją.

Rusijos parlamentas praėjusių metų kovo 21 dieną pritarė Krymo aneksijai, kai šio pusiasalio gyventojai tarptautinės bendrijos pasmerktame referendume pasisakė už atsiskyrimą nuo Ukrainos ir prisijungimą prie Rusijos Federacijos.

Maskva jau anksčiau ne kartą sakė, jog nesugrąžins Krymo Ukrainai.

ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini savo ruožtu nurodė, kad 28 valstybių blokas toliau laikysis Krymo aneksijos nepripažinimo politikos, įskaitant sankcijų taikymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius