-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 13 /22:43

JAV teisingumo departamentas apskųs aborto tablečių apribojimus Aukščiausiajam Teismui

Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Merrickas Garlandas ketvirtadienį pareiškė, kad Teisingumo departamentas nesutinka su teismo nutartimi, kuria siekiama sugriežtinti abortų tablečių naudojimą, ir nurodė, kad šį sprendimą apskųs Aukščiausiajam Teismui.
Merrickas Garlandas
Merrickas Garlandas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Sieksime, kad Aukščiausiasis Teismas skubos tvarka apgintų JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) priimtą mokslinį sprendimą ir apsaugotų amerikiečių galimybes gauti saugią ir veiksmingą reprodukcinę priežiūrą“, – teigė M.Garlandas.

Praėjusią savaitę prezidentas demokratas Joe Bidenas pažadėjo kovoti su nutarimu, draudžiančiu mifepristoną, ir pavadino jį „beprecedenčiu žingsniu atimant iš moterų pagrindines laisves ir keliant pavojų jų sveikatai“.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre, bendraudama su žurnalistais J.Bideno (Džo Baideno) vizito Airijos sostinėje Dublino metu, teigė: „Mes tikime, kad įstatymas mūsų pusėje, ir mes nugalėsime“.

Trečiadienio vakarą JAV Penktosios apygardos apeliacinis teismas pareiškė, kad abortą sukeliančius medikamentus kol kas galima įsigyti, tačiau jų prieinamumas apribotas iki pirmųjų septynių nėštumo savaičių, o ne iki dešimties.

Apeliacinis teismas taip pat nurodė, kad norint gauti tabletę reikės asmeniškai atvykti, nors šis reikalavimas pastaraisiais metais buvo panaikintas, ir uždraudė siųsti vaistus paštu.

Naujojo Orleano Luizianos valstijos federalinis apeliacinis teismas, kurio narių daugumą sudaro konservatyvūs teisėjai, priėmė sprendimą 2:1 po to, kai praėjusį penktadienį JAV Teksaso apygardos teismas panaikino dviejų dešimtmečių senumo FDA patvirtinimą dėl šio vaisto.

Apeliacinio teismo sprendimą pasmerkė Planuotos tėvystės organizacija, Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU), Reprodukcinių teisių centras ir kitos grupės, siekiančios išsaugoti abortų prieinamumą šalyje.

„Esame įsiutę, kad dar vienas teismas nusprendė kelti pavojų milijonų žmonių, kurie, darydami abortus, pasikliauja mifepristonu, sveikatai ir ateičiai“, – sakė Planuotos tėvystės organizacijos prezidentė Alexis McGill Johnson.

ACLU Reprodukcinės laisvės projekto direktorė Jennifer Dalven teigė: „Jei Aukščiausiasis Teismas nesiims veiksmų, šis sprendimas užkirs kelią daugeliui moterų gauti aborto paslaugas ir privers jas likti nėščiomis prieš savo valią“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius