Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV Valstybės departamentas paviešino pluoštą Hillary Clinton elektroninių laiškų

JAV Valstybės departamentas penktadienį paviešino pirmąjį pluoštą buvusios valstybės sekretorės Hillary Clinton laiškų, susijusių su Libija ir 2012 metais surengta kovotojų ataka prieš Amerikos atstovybę Bengazio mieste.
Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton
Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton

Laiškai naujai pakurstė prieštaringus vertinimus, H.Clinton, dabar siekiančiai užimti Baltuosius rūmus per 2016 metų prezidento rinkimus, prisipažinus, kad ji naudojosi privačiu elektroninio pašto serveriu ir adresu, kai dirbo valstybės sekretore 2009-2012 metais.

Valstybės departamento atstovo pavaduotoja Marie Harf sakė, kad paviešintą paketą sudaro 296 laiškai iš maždaug 30 tūkst., kuriuos perdavė H.Clinton.

Ši medžiaga jau anksčiau perduota Kongreso komitetui, tiriančiam 2012-aisiais prieš JAV konsulatą Bengazyje įvykdytą išpuolį, per kurį buvo nužudytas ambasadorius Chrisas Stevensas ir trys kiti amerikiečiai.

„Tie dokumentai apima dvejų metų laikotarpį nuo 2011-ųjų sausio 1 dienos iki 2012-ųjų gruodžio 31 dienos ir yra susiję su saugumu bei atakomis prieš Valstybės departamento įstaigą Bengazyje bei prieš Jungtinių Valstijų diplomatus Libijoje, įskaitant Bengazį“, – sakoma M.Harf pranešime.

„Mūsų šiandien paskelbti elektroniniai laiškais iš esmės nekeičia mūsų supratimo apie įvykius prieš minėtas atakas, per jas ir po jų“, – teigė ji.

Eektroniniai laiškai buvo paviešinti Valstybės departamento tinklalapyje pagal Informacijos laisvės įstatymą, tačiau buvo sunkiai pasiekiami dėl smarkiai padidėjusio lankomumo ir serverių apkrovos.

H.Clinton sakė, kad naudojosi asmeniniu serveriu ir elektroninio pašto adresu, nes taip jai buvę „patogiau“, ir perdavė Valstybės departamentui daugiau negu 30 tūkst. elektroninių laiškų, kurių tekstų apimtis – apie 55 tūkst. puslapių.

„Niekas nėra labiau už mane suinteresuotas, kad jie būtų paskelbti“, – buvusi diplomatijos vadovė sakė anksčiau šią savaitę.

H.Clinton laikoma turinčia didžiausias galimybes tapti Demokratų partijos kandidate į prezidento postą per 2016 metų rinkimus. Tokiu atveju ji gali tikėtis tapti pirmąja Ovalinį kabinetą užėmusia moterimi ir perimti postą, kuris anksčiau priklausė jos vyrui Billui Clintonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius