-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius atvyko į Ženevą paspausti Rusijos dėl Sirijos

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry penktadienį atskrido į Ženevą dar kartą susitikti su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu, Vašingtonui siekiant susitarimo su Maskva dėl naujų paliaubų Sirijoje.
Johnas Kerry (kairėje) ir Sergejus Lavrovas Ženevoje
Johnas Kerry (kairėje) ir Sergejus Lavrovas Ženevoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Kerry lydintys aukšto rango pareigūnai sakė, kad valstybės sekretorius nebūtų vykęs susitikti su S.Lavrovu, jei manytų, kad nėra galimybių pažangai.

Tačiau jie įspėjo negalintys garantuoti, kad galutinis susitarimas bus pasiektas per kelias valandas, kol J.Kerry ir S.Lavrovas bus Ženevoje.

Vašingtonas nori, kad Rusija imtųsi konkrečių žingsnių ir priverstų savo sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą liautis bombardavus savo žmones bei nutraukti brutalią Alepo miesto apsiaustį.

„Mums reikalinga padėtis, kad bet ką sutarus su rusais būtų aišku, jog Alepo apsiausties nebebus“, – žurnalistams sakė aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

„Jei padarysime išvadą, kad tai pasiekiama, dirbsime toliau“, – sakė jis ir pridūrė, kad derybų maratonas dar gali būti pratęstas, bet negali trukti neribotą laiką.

„Jei nuspręsime, kad procesas vilkinamas vieninteliu tikslu – siekiant laimėti laiko, mums nebus prasmės tai tęsti“, – sakė pareigūnas.

Mainais už spaudimą savo sąjungininkui B.al Assadui Maskva siekia glaudesnio bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis kovoje su džihadistų grupuotėmis Sirijoje.

Rusijos aviacijai būtų lengviau atakuoti „Islamo valstybės“ ir grupuotės „al Nusra Front“ taikinius, o Maskva įgytų de facto politinę priedangą kaip JAV partnerė.

J.Kerry ir S.Lavrovas Ženevoje taip pat išreiškė gilų susirūpinimą dėl Šiaurės Korėjos įvykdyto naujo branduolinio bandymo ir sakė, kad ragins Jungtines Tautas nagrinėti šį klausimą.

Kalbėdamasis su žurnalistais prieš prasidedant deryboms su S.Lavrovu dėl krizės Sirijoje, J.Kerry taip pat sakė kalbėjęsis su Japonijos ir Pietų Korėjos diplomatijos vadovais dėl Pchenjano įvykdyto penktojo branduolinio bandymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius