-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeigu Ebola ir toliau plis tokiu tempu, sausį mirtinu virusu jau sirgs 1,4 mln. žmonių

Mokslininkai bando apskaičiuoti, kiek vidutiniškai žmonių susargdins dabar sergantieji Ebolos virusu. Epidemija pradės mažėti, kai šis skaičius taps mažesnis nei vienas, dabar jis nuo 1,5 artėja iki 2, rašo „The Washington Post“.
Ebolos viruso protrūkio vietoje
Ebolos viruso protrūkio vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip teigia Arizonos universiteto epidemiologas Gerardo Chowellas.  „Galbūt galėtume šį skaičių sumažinti iki 1,2 arba 1,3, tai nuo užkrato apsaugotų labai daug žmonių ir duotų mums laiko“, – sakė jis.

G.Chowello teigimu, būtina sumažinti dienų skaičių tarp simptomų atsiradimo ir ligos diagnozavimo. Inkubacinis ligos periodas paprastai trunka nuo 7 iki 10  dienų, tačiau retais atvejais jis gali trukti net 21 dieną.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Barselonos oro uoste esantis plakatas, perspėjantis apie Ebolos viruso grėsmę
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Barselonos oro uoste esantis plakatas, perspėjantis apie Ebolos viruso grėsmę

Su Ebola kovojama įprastu būdu: stengiamasi izoliuoti susirgusius ir ieškoti užsikrėtusiųjų, kad šie nespėtų apkrėsti kitų. Jei tai neveiks, žmoniją išgelbės nebent sukurta vakcina nuo Ebolos. Mokslininkas įspėjo, kad daugėjant susirgimų, didėja tikimybė, jog liga pateks į kitą šalį.

Vakarų Afrikoje žmonių, kuriems įtariama liga, skaičius auga dvigubai maždaug kas dvi savaites. Jokie požymiai nerodo, kad epidemija greitai pasitrauks.

Žmonėms sunku suvokti, kokiu greičiu plinta ši epidemija.

„Žmonėms sunku suvokti, kokiu greičiu plinta ši epidemija. Situacija tokia – jeigu aš, tarkime, žinau, ką privalau padaryti per tris savaites, dirbu labai daug, ir padarau tai per tris savaites, tai yra pusė tiek, kiek reikėjo padaryti“, – aiškino JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (LKPC) direktorius Tomas Friedenas.

Jis įspėjo, kad be didelių pastangų ir koordinuotų veiksmų, Ebola lengvai gali išplisti visame pasaulyje, kaip, pavyzdžiui, nutiko su ŽIV.

Tai jis pareiškė Ebolai suvaldyti skirtame posėdyje, kuriame dalyvavo Gvinėjos prezidentas, tiesioginę jos transliaciją stebėjo Liberijos ir Siera Leonės vadovai.

Tikslus ligonių skaičius vis dar nežinomas

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovo pavaduotojas Bruce`as Aylwardas pareiškė, kad dabar epidemija kur kas sunkiau kontroliuojama, nei prieš dvylika metų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vedamas Ebolos virusu užsikrėtęs vyras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vedamas Ebolos virusu užsikrėtęs vyras

Jo teigimu, norint ją pažaboti, būtina užtikrinti, kad mažiausiai 70 proc. Ebolos aukų būtų palaidota laikantis saugumo reikalavimų, tiek pat procentų žmonių gautų tinkamą gydymą. B.Aylwardas sakė, kad tai būtina padaryti per artimiausius du mėnesius.

Siera Leonės prezidento Ernesto Bai Koromos teigimu, šaliai reikia papildomai 750 gydytojų, 3 tūkst. slaugytojų ir 1,5 tūkst higienistų.

JAV LKPC ekspertas Martinas Meltzeris sako, kad jeigu Epidemija ir toliau taip plis, apsikrėtusiųjų Ebola skaičius sausio mėnesį gali išaugti iki 1,4 mln.

Labai blogai yra tai, kad niekas iki šiol negali pasakyti tikslaus sergančiųjų skaičiaus. Į kai kuriuos Liberijos, Sieros Leonės ir Gvinėjos rajonus medikai nevyksta, nes baiminamasi dėl jų pačių saugumo.

Naujausiais PSO duomenimis, Ebolos virusu Vakarų Afrikoje serga 8 033 žmonės, nuo jos jau mirė 3 865 žmonės.

JAV LKPC ekspertas Martinas Meltzeris sako, kad jei epidemija ir toliau taip plis, apsikrėtusiųjų Ebola skaičius sausio mėnesį gali išaugti iki 1,4 mln. Pabrėžiama, kad tai taptų tiesa, jeigu būtų pasirinkti per menki kovos būdai.

JAV kariuomenė Vakarų Afrikoje  padeda statyti 17 gydymo centrų, kurių kiekviename gali būti gydoma 100 žmonių, tačiau jie nebus baigti iki lapkričio vidurio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Į sunkvežimį keliamas nuo Ebolos viruso mirusio žmogaus kūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Į sunkvežimį keliamas nuo Ebolos viruso mirusio žmogaus kūnas

Liberijoje ir Siera Leonėje reikia per 4 tūkst. ligoninės lovų, šiuo metu abi šalys jų turi ne daugiau tūkstančio.

Minesotos universiteto Infekcinių ligų tyrimo ir politikos centro direktorius Michaelas Osterholmas teigia, kad virusas į priekį žengia taip staigiai, kad kasdien lenkia kovotojus su liga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius