Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK dėl 16-metės transeksualės nužudymo kalėti iki gyvos galvos nuteisti du paaugliai

Jungtinėje Karalystėje dėl šaltakraujiško 16-metės transeksualės nužudymo, kuris sukrėtė visą šalį, penktadienį kalėti iki gyvos galvos nuteisti du paaugliai. 
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Scarlett Jenkinson (Skarlet Dženkinson) ir Eddie Ratcliffe'as (Edis Retklifas), abu 16 metų amžiaus, nužudė Brianną Ghey (Brijaną Gei) Voringtone, Šiaurės vakarų Anglijoje, praėjusių metų vasarį.

Teisėja tai pavadino suplanuotu ir itin žiauriu išpuoliu.

Žudikai savo aukai smogė 28 smūgius peiliu į galvą, kaklą, nugarą ir krūtinę, pamanę, kad ji eina susitikti su draugu. Jos kūną parke aptiko šunų vedžiotojai. 

S. Jenkinson ir E. Ratcliffe'ui tuomet tebuvo 15 metų. 

„Jūs abu dalyvavote žiaurioje ir suplanuotoje žmogžudystėje, kuri buvo sadistinio pobūdžio“, – sakė teisėja Amanda Yip (Amanda Jip), skelbdama nuosprendį Mančesterio Karūnos teisme.

A. Yip sakė, kad pagrindinis S. Jenkinson motyvas buvo noras žudyti, tačiau paauglius iš dalies paskatino ir B. Ghey transseksualumas.

Teisėja nusprendė, kad prieš svarstydama paleidimo į laisvę klausimą S. Jenkinson turi kalėti mažiausiai 22 metus, o E. Ratcliffe'as – mažiausiai 20 metų.

„Jei ir toliau kelsite pavojų, kalėsite daug ilgiau nei minimali bausmė ir galite niekada neišeiti į laisvę“, – perspėjo ji.

A. Yip anksčiau žengė retą žingsnį ir panaikino draudimą nustatyti nepilnamečių tapatybę po to, kai žiniasklaida užginčijo šį apribojimą.

JK teismuose jaunesniems nei 18 metų asmenims paprastai suteikiamas anonimiškumas, tačiau A. Yip nusprendė, kad jų vardai ir pavardės gali būti paskelbti penktadienio teismo posėdyje dėl bylos rimtumo.

Septynių vyrų ir penkių moterų prisiekusiųjų žiuri gruodį po beveik penkias valandas trukusių svarstymų ir keturias savaites trukusio teismo proceso S. Jenkinson ir E. Ratcliffe'ą pripažino kaltais.

Teismas išgirdo, kaip S. Jenkinson ir E. Ratcliffe'as kelios dienos ir savaitės prieš išpuolį aptarinėjo B. Ghey nužudymą.

S. Jenkinson, kuri teismo proceso metu buvo vadinama mergaite X, parsisiuntė interneto naršyklės programėlę, kuri leido jai žiūrėti tikrų žmonių kankinimo ir žudymo vaizdo įrašus vadinamuosiuose tamsiojo interneto raudonuosiuose kambariuose.

„Sugriovė mano pasaulį“

Ji domėjosi serijiniais žudikais, užsirašinėjo jų metodus ir prisipažino, kad mėgavosi fantazuodama apie žudymą ir kankinimus, buvo pranešta teismui.

Pasak prokurorų, paaugliai turėjo sąrašą žmonių, kuriuos ketino nužudyti. Jame buvo pažymėti kiti keturi jaunuoliai, kuriuos ketino sužaloti. Tačiau po pažinties su B. Ghey S. Jenkinson apsėdo mintis ją nužudyti pirmą. 

Teismo proceso metu S. Jenkinson ir E. Ratcliffe'as kaltino vienas kitą išprovokavus peilio smūgį.

Prisiekusieji išgirdo, kad B. Ghey turėjo tūkstančius sekėjų socialiniame tinkle „TikTok“, bet realiame gyvenime buvo uždara, drovi ir nerimastinga paauglė, kuri kovojo su depresija ir retai išeidavo iš namų.

Vyriausiojo prokuroro pavaduotoja Ursula Doyle (Urzula Doil) po nuosprendžio pareiškė, kad ši byla buvo viena iš skaudžiausių, su kuriomis jai teko susidurti.

„Planavimas, smurtas ir žudikų amžius yra neįtikėtini“, – pažymėjo ji.

Prieš A. Yip paskelbiant nuosprendį, emocingai liudijo B. Ghey tėvai.

Jos tėvas Peteris Spooneris (Piteris Spuneris) sakė, kad dukters nužudymas „sugriovė mano pasaulį“ ir kad „joks kalėjime praleistas laikas nebus pakankamas šioms pabaisoms“.

„Negaliu jų vadinti vaikais, nes taip jie atrodytų naivūs ar pažeidžiami, o jie tokie nėra, jie yra grynas blogis. Brianna buvo pažeidžiama“, – sakė jis.

Aukos motina Esther Ghey (Ester Gei) prisiminė apsidžiaugusi, kai Brianna savo mirties dieną atsiuntė SMS žinutę, kad eina susitikti su draugu.

„Maniau, kad ji puikiai praleis laiką su draugu ir pakvėpuos grynu oru. Kai visą tą laiką ji buvo viliojama į mirtį“, – sakė ji pareiškime, kurį perskaitė prokurorai.

Prokuratūra teigė, kad žudikus iš dalies paskatino tai, kad B. Ghey buvo transseksualė, tačiau gynybos advokatai tai paneigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius