-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Johnas Kerry bando gelbėti įstrigusias Izraelio ir palestiniečių derybas

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį antrą kartą per mažiau nei 12 valandų susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, bandydamas gelbėti įstrigusias taikos derybas su palestiniečiais.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry / „Scanpix“ nuotr.

Susitikimas įvyko per pusryčius. J.Kerry pirmadienį vakare netikėtai atskrido į Izraelį gelbėti derybų abiem jų šalims susiginčijus dėl laukto palestiniečių kalinių paleidimo.

Susitikimas su palestiniečių lyderiu Mahmudu Abbasu pirmadienį vakare buvo atšauktas, kai derybos su B.Netanyahu pernelyg užtruko. Vietoje to J.Kerry susitiko su vyriausiuoju palestiniečių derybininku Saebu Erakatu.

Informuoti šaltiniai atskleidė, kad JAV, kaip priemonę deryboms vėl išjudinti, aptarinėja JAV gimusio izraeliečių šnipo Jonathano Pollardo paleidimą.

J.Pollardas 1985 metais Vašingtone buvo areštuotas ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos už šnipinėjimą Jungtinėse Valstijose Izraelio naudai. Pagal vieną pasiūlymą J.Pollardas galėtų būti paleistas prieš savaitę truksiančias žydų Paschos šventes, kurios prasidės balandžio viduryje.

Palestiniečiai pirmadienį davė J.Kerry 24 valandų terminą pateikti sprendimą ginčui dėl palestiniečių kalinių paleidimo ir pagrasino, kad jeigu sprendimo nesulauks, kreipsis į visas Jungtinių Tautų (JT) agentūras su prašymu suteikti Palestinai narystę.

Mainais Izraelis turėtų paleisti paskutinę pagal atitinkamą susitarimą kalinių grupę, taip pat – dar vieną sulaikytųjų grupę, be to, abi derybų šalys sutiktų jas tęsti.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki atsisakė komentuoti plačiau, tik nurodė: „Jonathanas Pollardas buvo nuteistas už šnipinėjimą ir atlieka savo bausmę. Neturiu jums jokios atnaujintos informacijos apie jo statusą“.

Palestiniečiai pirmadienį davė J.Kerry 24 valandų terminą pateikti sprendimą ginčui dėl palestiniečių kalinių paleidimo ir pagrasino, kad jeigu sprendimo nesulauks, kreipsis į visas Jungtinių Tautų (JT) agentūras su prašymu suteikti Palestinai narystę.

JAV pareigūnai tvirtina, kad reikalai juda į priekį, ir nurodo, kad reikia suderinti daug sudėtingų dalykų. Atrodo, kad J.Kerry dabar savo dėmesį nukreipia nuo gairių nustatymo tiesiog į tai, kad abi šalys tęstų derybas ir po balandžio 29-osios termino.

J.Kerry pirmadienį įtraukė į savo darbotvarkę trumpą apsilankymą Jeruzalėje ir vėl išskrido į Europą po antradienį anksti ryte įvykusių diskusijų su B.Netanyahu. JAV valstybės sekretorius Briuselyje turi dalyvauti NATO derybose, kuriose tikriausiai dominuos Ukrainos klausimas.

Vienas palestiniečių pareigūnas sakė, kad J.Kerry trečiadienį vakare gali dar kartą grįžti į regioną – susitikti su palestiniečių prezidentu M.Abbasu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius