Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: iškastinį kurą naudojančių šalių planai kelia grėsmę 1,5 Celsijaus laipsnio ribai

Pagrindinių iškastinį kurą naudojančių šalių planai plėsti naftos, dujų ir anglies gavybą nulemtų pasaulio temperatūros padidėjimą, gerokai viršijantį Paryžiaus susitarime numatytą 1,5 Celsijaus laipsnio ribą, trečiadienį įspėjo Jungtinės Tautos.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Šį mėnesį vyksiančioje Klimato kaitos konferencijoje (COP28) iškastinio kuro ateitis taps vienu svarbiausių klausimų. Konferencijos tikslas gus išsaugoti sutartas pasaulio temperatūros ribas.

Dauguma pirmaujančių pasaulio iškastinio kuro gamintojų įsipareigojo iki 2050-ųjų pasiekti, kad išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) balansas būtų nulinis. Tai turėtų atitikti Paryžiaus susitarimo tikslus apriboti pasaulinį atšilimą dydžiu, gerokai mažesniu nei 2 Celsijaus laipsniai, palyginti su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos, pageidautina – 1,5 Celsijaus laipsnio.

Tačiau kasmetinėje Jungtinių Tautų Aplinkos programos (UNEP) ataskaitoje aiškiai nurodoma, kad 20 didžiausių iškastinio kuro gamintojų, įskaitant Jungtines Valstijas, Kiniją, Rusiją, Australiją ir COP28 šeimininkus Jungtinius Arabų Emyratus, gamybos planai krypsta priešinga kryptimi.

Apskritai nustatyta, kad pagal vyriausybių planus 2030 metais bus išgauta 110 proc. daugiau iškastinio kuro, nei tai atitiktų klimato atšilimo apribojimą 1,5 Celsijaus laipsnio, ir 69 proc. daugiau, nei atitiktų 2 Celsijaus laipsnius.

„Vyriausybių planai plėsti iškastinio kuro gavybą kenkia perėjimui energetikos srityje, kuris būtinas, kad būtų pasiektas neutralus poveikis klimatui, ir verčia abejoti žmonijos ateitimi“, – sakė UNEP vykdomoji direktorė Inger Andersen.

„Nuo COP28 šalys privalo susivienyti ir tvarkingai bei teisingai palaipsniui atsisakyti anglių, naftos ir dujų, kad būsimi svyravimai būtų švelnesni ir kad naudos turėtų kiekvienas šios planetos gyventojas“, – pridūrė ji.

Iškastinio kuro deginimas yra pagrindinė klimato kaitos priežastis. Tačiau pasaulinėse derybose dėl klimato kaitos šalys nelinkusios to oficialiai pripažinti, ir net Paryžiaus susitarime aiškiai nekalbama apie tai, kaip pasiekti jame iškeltus tikslus.

Tai lėmė didelį neatitikimą tarp vyriausybių gamybos planų ir poreikio greitai atsisakyti iškastinio kuro, kad būtų pasiekti pasauliniai klimato tikslai, sakė pagrindinė UNEP ataskaitos autorė, Stokholmo aplinkos instituto mokslininkė Ploy Achakulwisut (Ploi Ačakulvisut).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius