-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT misija: taikių protestų slopinimas Irane nulėmė nusikaltimus žmoniškumui

Taikių protestų slopinimas smurtinėmis priemonėmis ir moterų bei mergaičių diskriminacija Irane nulėmė rimtus teisių pažeidimus ir daugelis jų prilygsta nusikaltimams žmoniškumui, sakoma penktadienį paskelbtose Jungtinių Tautų ekspertų tyrimo išvadose.
Thomas Krych / ZUMAPRESS.com
Thomas Krych / ZUMAPRESS.com

2022-ųjų rugsėjį Irane mirus dėl esą pažeisto islamiško moterų aprangos kodo „dorovės policijos“ sulaikytai 22 metų Mahsai Amini, šalį sukrėtė didžiulės demonstracijos.

Pyktis dėl šios Irano kurdės mirties sukėlė savaites trukusius, tabu laužiusius protestus, kai moterys nusirišdavo privalomas skaras, mesdamos atvirą iššūkį Islamo Respublikos valdymo sistemai ir, tuo pačiu, aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Ali Chamenėjui).

JT Žmogaus teisių taryba 2022 metų lapkritį surengė specialią sesiją dėl šios padėties ir nubalsavo už aukšto rango tyrimą dėl kruvino susidorojimo.

Savo pirmoje ataskaitoje nepriklausoma tarptautinė faktų nustatymo misija nurodė, kad daugelis Irane padarytų pažeidimų „prilygsta nusikaltimams žmoniškumui, konkrečiai, žudymui, įkalinimui, kankinimui, žaginimui ir kitoms lytinio smurto formoms, persekiojimui, prievartiniam dingimui ir kitiems nežmoniškiems aktams“.

Tokių nusikaltimų vykdymas sąlygomis, kai neužtikrinamos pagrindinės aukų teisės ir siekiama diskriminuoti, „verčia misiją padaryti išvadą, kad buvo įvykdytas persekiojimo lyties pagrindu nusikaltimas žmoniškumui“, sakoma ataskaitoje.

Misiją vykdė trys nariai: vadovė Sara Hossain (Sara Hosain) iš Bangladešo, Shaheen Sardar Ali (Šahin Sardar Ali) iš Pakistano ir Viviana Krsticevic (Viviana Krstisevik) iš Argentinos.

„Šie veiksmai yra dalis plačios ir sistemingos atakos, nukreiptos prieš civilius gyventojus Irane, konkrečiai, prieš moteris, mergaites, berniukus ir vyrus, reikalavusius laisvės, lygybės, orumo ir atskaitomybės“, – sakoma S. Hossain pareiškime.

„Raginame vyriausybę tuojau pat sustabdyti represijas prieš tuos, kas dalyvavo taikiuose protestuose, ypač [prieš] moteris ir mergaites“, – sakė S. Hossain.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius