-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT priėmė rezoliuciją, kuria remiamos pastangos užtikrinti dirbtinio intelekto saugumą

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja ketvirtadienį patvirtino pirmąją JT rezoliuciją dėl dirbtinio intelekto (DI), suteikdama visuotinę paramą tarptautinėms pastangoms užtikrinti, kad ši galinga nauja technologija būtų naudinga visoms tautoms, gerbtų žmogaus teises ir būtų saugi bei patikima.
Eduardo Munoz Alvarez / AP
Eduardo Munoz Alvarez / AP

Rezoliucija, kurios iniciatorės buvo Jungtinės Valstijos, prisidedant 123 šalims, įskaitant Kiniją, buvo priimta bendru sutarimu be balsavimo, o tai reiškia, kad jai pritarė visos 193 JT valstybės narės.

JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) šią rezoliuciją pavadino istorine, nes joje nustatyti saugaus DI naudojimo principai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) tai pavadino reikšmingomis pastangomis ir pirmąja tokio pobūdžio pasauline nuostata siekiant plėtoti ir naudoti šią galingą besiformuojančią technologiją.

„DI turi tarnauti viešajam interesui – jis turi būti diegiamas ir tobulinamas taip, kad visi būtų apsaugoti nuo galimos žalos ir kad būtų užtikrinta, jog visi galės naudotis jo teikiama nauda“, – sakė K. Harris pareiškime.

Praėjusį rugsėjį Generalinėje Asamblėjoje vykusiame pasaulio lyderių susitikime prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) teigė, jog JAV planuoja bendradarbiauti su konkurentais visame pasaulyje, siekdamos užtikrinti, kad dirbtinis intelektas būtų panaudotas „geriems tikslams, kartu apsaugant mūsų piliečius nuo didžiausių rizikų“.

Vašingtono ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas Grinfild) interviu naujienų agentūrai AP sakė, jog, jos nuomone, pasaulio tautos susivienijo iš dalies dėl to, kad ši technologija juda itin greitai ir žmonės nesuvokia, kas vyksta ir kaip tai juos paveiks, ypač besivystančiose šalyse.

„Jie nori žinoti, kad ateityje galės naudotis šia technologija, todėl ši rezoliucija suteikia jiems pasitikėjimo, – teigė L. Thomas-Greenfield. – Tai tik pirmas žingsnis. Aš jo nepervertinu, bet tai svarbus pirmas žingsnis.“

Rezoliucija siekiama panaikinti skaitmeninę atskirtį tarp turtingų išsivysčiusių ir skurdesnių besivystančių šalių, taip pat užtikrinti, kad visos jos dalyvautų diskusijose dėl DI.

Rezoliucijoje pripažįstama, kad DI kūrimas ir naudojimas drastiškai spartėja, ir pabrėžiama, kad „būtina skubiai pasiekti visuotinį sutarimą dėl saugių, apsaugotų ir patikimų dirbtinio intelekto sistemų“.

Didžiausios technologijų bendrovės iš esmės pritaria poreikiui reguliuoti DI ir kartu bando paveikti sprendimų priėmėjus, kad bet kokios taisyklės būtų joms palankios.

Kovo 13 dieną Europos Sąjungos teisės aktų leidėjai galutinai patvirtino pirmąsias pasaulyje išsamias DI taisykles, kurios, atlikus paskutinius formalumus, turėtų įsigalioti gegužę arba birželį.

Viso pasaulio šalys, įskaitant JAV, Kiniją ir didžiųjų pramoninių valstybių Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupę, taip pat pastaruoju metu rengia DI taisykles. 

Priešingai nei Saugumo Tarybos rezoliucijos, Generalinės Asamblėjos rezoliucijos nėra teisiškai įpareigojančios, tačiau jos tarnauja kaip pasaulio nuomonės barometras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius