Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JT Saugumo Tarybos neeilinis posėdis: „Rusija palaiko Ukrainoje banditų gaujas, šis mišinys tapo nevaldomas“

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba penktadienį jau 13-ą kartą nesugebėjo imtis konkrečių veiksmų dėl besiplečiančios krizės Ukrainoje – nors Rusijos ambasadorius Vitalijus Čiurkinas pareikalavo „nedelsiant sustabdyti bet kokį smurtą“, Vakarų galybės su pašaipa vertino jo šalies pasipiktinimą.
Ginkluotas prorusiškas separatistas Luhanske
Ginkluotas prorusiškas separatistas Luhanske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarybos narės kaltino Rusiją materialinės ir finansinės paramos teikimu prorusiškoms jėgoms, kurios užėmė vyriausybinius pastatus bent dešimtyje Ukrainos rytinių miestų. Tuo tarpu Ukraina penktadienį pradėjo pirmąjį didelį puolimą prieš sukilėlius.

„Rusija palaiko Ukrainoje banditų gaujas ir staiga supranta, kad šis mišinys gali tapti nevaldomas“, – sakė Prancūzijos ambasadorius Gerard'as Araud.

Rusija palaiko Ukrainoje banditų gaujas ir staiga supranta, kad šis mišinys gali tapti nevaldomas

Jau antrasis per savaitę JT Saugumo Tarybos posėdis buvo sušauktas Rusijos iniciatyva. V.Čiurkinas ragino Kijevo vyriausybę ir jos „globėjus“ Vakarų šalyse „nepadaryti pražūtingos klaidos“ ir sustabdyti puolimą, kurį jis įvardijo kaip „nusikalstamą nelaimę“. Rusijos diplomatas dar kartą pavadino Ukrainos laikinąją vyriausybę neteisėta.

Tačiau Didžiosios Britanijos ambasadorius Markas Lyallas Grantas atkirto, jog „dirbtinis Rusijos pasipiktinimas nieko neįtikina“, o JAV pasiuntinė Samantha Power sakė, kad Rusija „mėgina įžeisti pasaulio bendruomenės nuovoką“, sušaukdama neeilinį Tarybos posėdį.

Saugumo Taryba iki šiol nesugebėjo susitarti dėl jokių konkrečių veiksmų krizei Ukrainoje spręsti, nes Rusija, kuri yra nuolatinė šios institucijos narė, pasinaudodavo savo veto teisę. JT Generalinė Asamblėja, kurioje dalyvauja 193 valstybės, prieš kelias savaites netikėtai tvirtai palaikė Ukrainos teritorinį vientisumą. To balsavimo rezultatai buvo neįpareigojantys, tačiau jie pademonstravo, kad Rusijos pozicija yra izoliuota.

Nusivylimas dar labiau padidėjo penktadienį, o G.Araud reiškė apgailestavimą dėl Saugumo Tarybos „neįgalumo“.

„Taikūs protestuotojai nenaudoja granatsvaidžių, – kandžiai komentavo Lietuvos ambasadorė Raimonda Murmokaitė. – Jie negrobia tarptautinių stebėtojų ir nerengia jų begėdiško demonstravimo.“

Taikūs protestuotojai nenaudoja granatsvaidžių, – kandžiai komentavo Lietuvos ambasadorė Raimonda Murmokaitė. – Jie negrobia tarptautinių stebėtojų ir nerengia jų begėdiško demonstravimo

Anksčiau penktadienį prorusiški separatistai numušė du Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnius. Tuo tarpu anksčiau nei prieš savaitę sučiupti septyni stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tebėra sukilėlių rankose.

Ukraina pranešė, kad daug sukilėlių žuvo arba buvo sužeisti per pirmąją didelę vyriausybinių pajėgų operaciją prieš separatistus. Kremlius pareiškė, kad Kijevo kariniai veiksmai „sugriovė“ prieš dvi savaites Ženevoje pasirašytą taikos susitarimą, turėjusį sumažinti įtampą šioje krizėje.

Ukrainos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Oleksandras Pavlyčenka sakė Tarybai, kad jo šalis atmeta bet kokius Rusijos mėginimus suversti Kijevui kaltę dėl Ženevos sutarties nesilaikymo, taip pat pasmerkė „išgalvotus“ Rusijos pareiškimus, esą kai kurie naujos Ukrainos karinės operacijos nariai kalbėjo angliškai.

Šį mėnesį Saugumo Tarybai pirmininkaujančios Pietų Korėjos ambasadorius Oh Joonas baigiantis posėdžiui paklausė, ar Rusija siūlo paskelbti kokį nors pranešimą, raginantį nutraukti smurtą. V.Čiurkinas atsakė, kad „būtų gerai ... padaryti pranešimą visiems kartu“.

Po šio posėdžio Britanijos ambasadorius sakė žurnalistams, kad bet kokiame pranešimo juodraštyje, kurį gali išplatinti Rusija, turėtų būti „vienareikšmiškai pasmerktas“ smurtas ir pabrėžtas įsipareigojimas laikytis Ženevos susitarimo.

„Gali būti, kad neilgai trukus grįšime į Saugumo Tarybą“, – sakė M.Lyallas Grantas.

Penktadienį neramumai Ukrainoje persimetė į dar vieną regioną: milicija pranešė, kad bent 37 žmonės žuvo per susirėmimus pietiniame Odesos mieste tarp prorusiškų demonstrantų ir centrinės vyriausybės šalininkų, per kuriuos buvo padegti Profsąjungų rūmai.

Tuo tarpu JAV prezidentas Barackas Obama ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pagrasino imtis naujų sankcijų prieš Rusiją, jeigu Maskva tučtuojau nepakeis savo provokuojančios pozicijos.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas paskelbė pranešimą per savo atstovą, kuriame reiškiamas „didžiulis susirūpinimas“, raginama siekti diplomatinio sprendinio ir reikalaujama paleisti ESBO stebėtojus.

JT politinių reikalų vadovas Jeffrey Feltmanas ateinančią savaitę apsilankys Kijeve ir Maskvoje, ragindamas laikytis „santūriai ir nedelsiant grįžti prie dialogo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius