Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės mokyklose dėl lyties abejojantiems berniukams leista dėvėti sijonus

Jungtinėje Karalystėje pristatytos naujos mokyklų uniformų taisyklės, pagal kurias berniukai galės nešioti sijonus, o mergaitės – kelnes. Lyties atžvilgiu neutralios politikos anksčiau pareikalavo tėvai, kurių atžalos abejoja dėl savo lyties. Nors kai kurios mokymo įstaigos pakeitimus įgyvendino dar metų pradžioje, plačiai ši idėja išplito tik dabar.
Didžiojoje Britanijoje net 76 proc. gyventojų palaiko homoseksualius santykius.
Didžiojoje Britanijoje net 76 proc. gyventojų palaiko homoseksualius santykius. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aštuoniasdešimt valstybinių institucijų, įskaitant ir 40 pradinių mokyklų, pakeitė savo aprangos politiką ir pašalino nuostatas apie mergaičių bei berniukų uniformas. Kai kurios pakeitė vieningą ir daugybę metų galiojusią bendrą tvarką bei įtraukė galimybę patiems vaikams spręsti – jie nori dėvėti sijonus ar kelnes.

Ši naujovė – viena iš vyriausybės finansuojamos kampanijos dalių, skirtų vaikų, abejojančių dėl savo lyties, tolerancijos mokyklose skatinimui. Kampanijos šalininkai tikina, kad dabartinė politika mokymo įstaigose gali būti laikoma diskriminacija prieš gėjus, lesbietes, biseksualus bei transseksualus (LGBT) mokinius.

Net 80 šalių pasaulyje homoseksualūs santykiai laikomi nelegaliais, penkiose iš jų už intymų bendravimą su tos pačios lyties asmeniu gresia mirties bausmė.

LGBT teisių gynėjų organizacija „Stonewall“ sveikino šį žingsnį ir teigė, kad bet koks veiksmas, susijęs su seksualinės tapatybės tolerancija – sveikintinas.

„Nei vienas transseksualus asmuo neturėtų būti verčiamas pateikti save taip, kad jaustųsi nepatogiai. Tai gali turėti labai skaudžių pasekmių, ypač jaunystėje“, – laikraščiui „The Independent“ sakė labdaros organizacijos atstovas.

Dar sausį privatus Braitono koledžas, reguliariai patenkantis į geriausių Anglijos mokyklų dešimtuką, atsisakė vienodų uniformų politikos transseksualiems mokiniams. Įstaigos mokinių dienos centro ir priėmimo direktorius Richardas Cairnsas patvirtino, kad koledže liko du uniformų variantai, tačiau kiekvienas mokinys gali pats spręsti, kurią iš jų rinktis.

Direktorius tikino, kad pokytis įgyvendintas atsižvelgiant į nedaugelio šeimų prašymus, tačiau glaudžiai susijęs su mokyklos darbuotojų įsitikinimu, kad kiekvienas mokinys turi būti gerbiamas toks, koks jis ar ji yra.

Dabartinė mokyklų politika gali būti laikoma diskriminacija prieš gėjus, lesbietes, biseksualus bei transseksualus.

Pirmoji valstybinė mokykla, patvirtinusi lyties atžvilgiu neutralią politiką, laikoma Birmingeme veikianti Allens Croft pagrindinė mokykla. Pagal lygių teisių mokiniams ir personalui suteikimą, mokykla išrinkta geriausia įvairovės idėjas praktiškai taikanti mokykla šalyje.

Mokymo unijos lygybės ir įvairovės komiteto pirmininkė Julia Neal teigė, kad lyties tapatybės prietarai švietimo sistemoje turi būti ginčijami. Pasak moters, mokymo įstaigose yra labai daug atskirtų vietų bei taisyklių, nepritaikytų translyčiams vaikams, pavyzdžiui, persirengimo kambariai, tualetai, uniformos. Aktyvistė įsitikinusi, kad pirmiausia savo požiūrį turi keisti vyriausybinės įstaigos bei jų vadovai.

Nusikaltimų iš neapykantos daugėja

Jungtinė Karalystė – viena iš pirmaujančių šalių pasaulyje pagal homoseksualų bei translyčių asmenų teises. Per keliolika pastarųjų metų pažanga šioje srityje – ženkli. 2005-aisiais transseksualiems asmenims suteikta teisė legaliai pasikeisti savo lytį, taip pat įteisinta civilinė tos pačios lyties asmenų partnerystė, o Anglijoje ir Velse homoseksualių asmenų poroms leista įsivaikinti. Homoseksualų santuokos Anglijoje, Velse ir Škotijoje įteisintos prieš dvejus metus.

Apklausų duomenimis, dauguma šalies gyventojų pritaria tos pačios lyties asmenų santuokai. 76 proc. respondentų įsitikinę, kad homoseksualumas neturėtų būti smerkiamas. Toks skaičius LGBT palaikančių piliečių – vienas didžiausių pasaulyje. Taip pat Jungtinė Karalystė pirmauja pasaulyje pagal homoseksualių parlamentarų skaičių.

Nei vienas transseksualus asmuo neturėtų būti verčiamas pateikti save taip, kad jaustųsi nepatogiai.

Homoseksualių asmenų skaičius Jungtinėje Karalystėje nėra tiksliai žinomas. Vykdyta daugybė apklausų, tačiau jų rezultatai varijuoja. Dėl to, pasak LGBT teisių gynėjų, vis dar kaltas aplinkinių požiūris ir pačių žmonių baimė atvirai pripažinti savo seksualinę orientaciją.

Nors šalies gyventojų požiūris į netradicinės orientacijos žmones – liberalus, nusikaltimų iš neapykantos daugėja. Policijos duomenimis, 2014-2015 metais įvykdyti 5597 nusikaltimai, susiję su seksualine orientacija, bei 605 nusikaltimai, susiję su transseksualiais asmenimis. Tuo tarpu metais anksčiau dėl seksualinės orientacijos išpuolius patyrė 4622 asmenys, o lytį keičiantys ar pakeitę žmonės buvo užpulti 555 kartus.

Didžioji Britanija – viena iš populiariausių gimtojoje šalyje engiamų homoseksualų migracijos krypčių. Jau 23 metus šalyje veikia imigracijos organizacija, padedanti homoseksualiems asmenims, kenčiantiems neapykantą savo tėvynėse, apsigyventi Jungtinėje Karalystėje.

Labdaros organizacija „UK Lesbian & Gay Immigration Group“ remia užsieniečius, norinčius apsigyventi šalyje dėl to, kad galėtų palaikyti homoseksualius santykius. Organizacijai priklauso ne tik prieglobsčio ieškantys asmenys, bet ir teisininkai, psichologai, patarėjai bei kiti profesionalai, gelbstintys persekiojimą patyrusius LGBT žmones.

Net 80 šalių pasaulyje homoseksualūs santykiai laikomi nelegaliais, penkiose iš jų už intymų bendravimą su tos pačios lyties asmeniu gresia mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius