-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinių Tautų ekspertai supeikė JAV

Jungtinės Valstijos turėtų atlyginti afroamerikiečiams vergovės skriaudą, antradienį pareiškė Jungtinių Tautų (JT) ekspertai, perspėdami, kad ši šalis dar nesiėmė veiksmų dėl savo „rasinio terorizmo“ palikimo.
JT
JT / „Scanpix“ nuotr.

Jungtinėse Valstijose vykstant prezidento rinkimų kampanijai, kurioje daug dėmesio skiriama rasinei retorikai, Jungtinių Tautų darbo grupė perspėjo, kad juodaodžiai JAV išgyvena „žmogaus teisių krizę“.

Šią krizę labai pakurstė tai, kad per pastaruosius mėnesius ne vieną juodaodį, dažnai beginklį, nužudę policijos pareigūnai lieka nenubausti, sakoma grupės ataskaitoje.

Šie nužudymai „ir jų sukelta trauma primena linčo (teismų) rasinį terorą praeityje“, sakoma dokumente, pirmadienį pateiktame JT Žmogaus teisių tarybai.

Kalbėdami apie giliau glūdinčias rasinės įtampos Amerikoje priežastis ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl neišspręstos „kolonijinės istorijos, vergovės, rasinės subordinacijos ir segregacijos, rasinio terorizmo ir rasinės nelygybės palikimo“ problemos.

„Nėra realaus įsipareigojimo (siekti) reparacijų bei teisybės ir susitaikymo visiems Afrikos kilmės žmonėms“, – sakoma pranešime.

JT darbo grupės vadovas Ricardo A.Sunga žurnalistams sakė, kad, ekspertų nuomone, Jungtinėse Valstijose galima būtų taikyti kelis reparacijų modelius, kaip „tam tikras atsiprašymas“ ar „tam tikra skolos pašalpa“ vergų palikuonims.

Paklaustas apie prezidento rinkimų kampaniją ir kaltinimus respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui dėl rasinę neapykantą kurstančių pareiškimų R.A.Sunga išreiškė susirūpinimą dėl „neapykantos kalbų... ksenofobijos (ir) afrofobijos“.

„Esame labai sunerimę dėl jų pakilimo“, – kalbėjo R.A.Sunga, neminėdamas D.Trumpo pavardės, tačiau ragindamas pareigūnus ir „net kandidatus“ atsargiai rinkti savo žodžius.

D.Trumpas ir jo stovykla neigia bet kokius kaltinimus rasizmu.

Pirmuose kandidatų į prezidentus debatuose pirmadienį demokratų kandidatė Hillar Clinton apkaltino D.Trumpą, kad šis grindžia savo kampaniją „rasistiniu melu“, esą prezidentas Barackas Obama negimė Jungtinėse Valstijose.

JT darbo grupė ataskaitą pateikė po apsilankymo sausį keliose JAV valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius