-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 25 /09:43

Kabule per ataką prieš Amerikos universitetą žuvo devyni žmonės

Ginkluoti užpuolikai, trečiadienio vakarą atakavę Amerikos universitetą Afganistano sostinėje, nužudė mažiausiai devynis žmones, o dar per 30 sužeidė, bet galiausiai buvo nukauti, ketvirtadienį pranešė vienas aukšto rango policijos pareigūnas.
Afganistano saugumo pajėgos prie Amerikos universiteto
Afganistano saugumo pajėgos prie Amerikos universiteto / „Scanpix“/AP nuotr.

Kabulo policijos vadas Abdul Rahmanas Rahimi sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo vienas apsaugininkas, o apie 700 studentų buvo išgelbėti. Daugelis jų socialiniuose tinkluose skelbė žinutes ir maldavo pagalbos. Kai kurie užsibarikadavo auditorijose, užrėmę duris baldais.

Tarp jų buvo Pulitzerio premijos laureatas, naujienų agentūros „The Associated Press“ fotonaujienų žurnalistas Massoudas Hossaini. Pastarasis vėliau nurodė, kad yra sužeistas, bet pabėgo iš atakuojamo komplekso kartu su keliais studentais.

Policija ketvirtadienį paryčiais informavo, kad ataka universiteto komplekse baigėsi, kai buvo nukauti du užpuolikai.

A.R.Rahimi nurodė, kad tarp sužeistųjų buvo vienas užsienietis dėstytojas.

Policija ketvirtadienį paryčiais informavo, kad ataka universiteto komplekse baigėsi, kai buvo nukauti du užpuolikai.

„Baigėme neutralizavimo operaciją. Du užpuolikai buvo nukauti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kabulo policijos kriminalinių tyrimų departamento vadovas Fraidoonas Obaidi, bet daugiau detalių nepateikė.

Sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Hedayatullah Stanikzai nurodė, kad per ataką žuvo vienas universiteto apsaugininkas, taip pat patvirtino, kad tarp sužeistųjų yra vienas užsienietis dėstytojas.

JAV valstybės departamentas pasmerkė „ataką prieš Afganistano ateitį“.

Kol kas jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šią ataką, bet ji surengta Talibanui vasarą suintensyvinus kovos veiksmus prieš Vakarų valstybių palaikomą Kabulo vyriausybę.

Užpuolikai į universiteto kompleksą įsiveržė trečiadienio vakarą, kai šioje privačioje mokykloje paprastai būna daug studentų. Daugelis jų yra dirbantys profesionalai, lankantys kursus šioje įstaigoje.

Pasak Kabulo policijos atstovų, apie 19 val. vietos (17.30 val. Lietuvos) laiku vienas mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį prie universiteto vartų, o keli ginkluoti užpuolikai įsiveržė per išmuštą spragą.

Įvykių liudininkai sakė, kad užpuolikai buvo ginkluoti lengvaisiais ir sunkiaisiais ginklais.

NATO kariniai patarėjai padėjo afganų pajėgoms atremti šią ataką, sakė vienas JAV pareigūnas, bet nenurodė, kiek karių dalyvavo operacijoje.

Rugpjūčio 7 dieną du užsieniečiai universiteto profesoriai buvo pagrobti Kabule, kai užpuolikai išdaužė juos vežusio automobilio langą ir ištempė dėstytojus, grasindami ginklais.

Šis incidentas buvo pirmasis Afganistane su privačiu universitetu susijusių asmenų pagrobimo atvejis.

Pagrobtų profesorių likimas vis dar nežinomas, o jokia grupuotė iki šiol neprisiėmė atsakomybės dėl rugpjūčio 7-osios išpuolio – vėliausio iš virtinės užsieniečių pagrobimų šioje konflikto krečiamoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius