-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pralobo Viktoro Janukovyčiaus „šeima“: skirstė biudžeto pinigus, atiminėjo verslus ir priiminėjo slaptus nutarimus

Ukrainos žurnalistai paviešina vis daugiau į Rusiją pabėgusio buvusio šalies prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuodėmių. Šįkart – kaip šis politikas susikrovė turtus ir kokį vaidmenį Ukrainoje vaidino vadinamoji jo „šeima“.
Plakatas su Viktoro Janukovyčiaus atvaizdu
Plakatas su Viktoro Janukovyčiaus atvaizdu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Neseniai paaiškėjo, kad vadinamoji V.Janukovyčiaus „šeima“ legalizavo ir nusikalstamu būdu pasisavino daugiau nei 9 mlrd. dolerių. Nepaisant diktatoriumi vadinamo politiko nuvertimo, milžiniški pinigų srautai toliau plaukia į jo artimos aplinkos atstovų kišenes, skelbia Tsn.ua.

Kai V.Janukovyčius spruko iš savo rezidencijos Mežigorijoje netoli Kijevo, jis turėjo evakuacijos planą. O kartu neva pasiėmė keturis sunkvežimius, pilnus grynųjų pinigų. Skaičiai, kuriuos mini dabartinė Ukrainos valdžia, stulbina: išgrobstytos sumos siekia 77,2 mlrd. grivinų (17 mlrd. Lt), o per 14 bankų išplauta dar 140 mlrd. grivinų (31,2 mlrd. Lt).

Išgrobstytos sumos siekia 77,2 mlrd. grivinų (17 mlrd. Lt), o per 14 bankų išplauta dar 140 mlrd. grivinų (31,2 mlrd. Lt).

Vis dėlto ekspertai tvirtina, kad V.Janukovyčiaus „šeimos“ išgrobstyta suma yra dar bent dvigubai didesnė, nei skelbiama oficialiai. 

Kaip rašo Unian.net, buvusios prezidento aplinkos struktūra primena itališkąją mafiją. Donas – pats V.Janukovyčius. Jėgos ir teisėsaugos blokams vadovavo Viktoras Pšonka, Aleksandras Jakimčenko ir Viktoras Zacharčenko, jie formavo karinius būrius. Savas žmogus vadovavo ir Vyriausybei – Mykola Azarovas. Savi buvo ir pagrindinių ministerijų vadovai, taip pat – prezidento administracijos, muitinės, mokesčių inspekcijos.

Kai kurie iš V.Janukovyčiaus aplinkos žmonių vos per kelerius metus šaliai vadovaujant dabar jau buvusiam prezidentui pateko į turtingiausiųjų sąrašus, tarpusavyje susiskirstė įtakos zonas. Tokiu būdu visa ši organizacija ir pradėta vadinti „šeima“.

Tačiau mėgstamiausias „šeimos“ „hobis“ buvo „verslo ir įdomios nuosavybės atėmimas“.

Visoje Ukrainoje legaliai veikė centrai, skirstę milijardus. Nacionalinis bankas „nematė“ egzistuojančių bankų, skirtų tik pinigams plauti. Žurnalistų teigimu, sistema veikė paprastai – už 15 proc.: vienadienei įmonei buvo pervedamas milijardas grivinų, ji sau pasilikdavo 150 tūkst., o likę pinigai grynaisiais atitekdavo „šeimai“ ar jos atskiriems nariams.

Tačiau mėgstamiausias „šeimos“ „hobis“ buvo „verslo ir įdomios nuosavybės atėmimas“. Tsn.ua rado vieną nukentėjusį verslininką, atliekantį kalėjime bausmę už nepadarytą nusikaltimą, kuris atvirai papasakojo, kad buvo nuteistas tam, jog būtų pasisavintas jo verslas ir nuosavybė.

Oligarchinis V.Janukovyčiaus klanas turtėjo ir dėl neteisėtų Vyriausybės sprendimų, kurie buvo itin įslaptinti – nepatekdavo net į Teisingumo ministeriją. Tokiu būdu neteisėtai skirstytos biudžeto lėšos ir valstybės turtas: termofikacinės elektrinės, komunalinio ūkio įmonės, gamyklos, žemės sklypai. Viskas atitekdavo V.Janukovyčiaus „šeimos“ nariams. Apie tai pasakoja Politinių tyrimų ir analitikos centro direktorius Viktoras Taranas.

Kol kas tėra užblokuota sąskaitų su jose esančiais 2,5 mlrd. grivinų. Visi „šeimos“ nariai išsislapstė, bet užsitikrinus Europos Sąjungos ir JAV paramą Ukraina tikisi susigrąžinti bent dalį išgrobstytų lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius