-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 13 /11:30

Joe Bidenas: jei respublikonai nefinansuos Ukrainos, jiems teks daug sumokėti

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV lyderis Joe Bidenas
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV lyderis Joe Bidenas / „AFP“/„Scanpix“

Svarbiausios naujienos

  • Kyjive šeštadienį kilo gaisras, nukentėjo trys žmonės, tarp jų – 8 metų vaikas.
  • Prancūzijos naujasis užsienio reikalų ministras šeštadienį atvykęs į Kyjivą sakė, kad jo šalis rems Ukrainą.
  • Donaldas Tuskas pažadėjo, kad nebedvejos priimdamas svarbius sprendimus dėl karo Ukrainoje.
  • Rusija praėjusią naktį į Ukrainą paleido 40 raketų ir dronų.
  • Rusijoje kilo didžiulis gaisras, degė 50 000 kvadratinių metrų ploto sandėlis.
  • Sausio 13 d. fronto linijose Ukrainoje užfiksuoti 49 mūšiai, o Ukrainos pajėgos daugumą atakų atrėmė.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

VIDEO: Rusijos sandėlyje kilo didžiulis gaisras
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kyjive kilo gaisras, nukentėjo trys žmonės, tarp jų – 8 metų vaikas

17:40 Atnaujinta 19:34

Kyjivo Solomensko rajone šeštadienį prekybos centre „Cosmopolitan“ kilo gaisras, nukentėjo trys žmonės, tarp jų – 8 metų vaikas.

Ukrainos sostinės meras pranešė, kad kilus gaisrui iš Kyjivo prekybos centro evakuojami žmonės.

Žmonės evakuojami iš prekybos centro „Cosmopolit“, esančio miesto Solomjano rajone.

Pranešime „Telegram“ meras Vitalijus Kličko sakė, kad pagalbos tarnybos jau pakeliui.

Ministras ragina ukrainiečius namuose kurti dronus kariuomenei

23:19

Sausio 13 d. skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas paragino ukrainiečius kurti kariuomenei skirtus dronus namuose pagal projektą „Liaudies dronas“.

Pasak M.Fiodorovo, už projekto „Liaudies dronas“ įgyvendinimo stovi nevyriausybinė organizacija „Victory Drones“. Dalyviai gali dalyvauti nemokamuose inžinerijos kursuose ir išmokti namuose surinkti 7 colių FPV (pirmojo asmens vaizdo) droną.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Michailas Fiodorovas

FPV dronų gamyba yra pigi ir juos galima tiksliai nuskraidinti į taikinius. Jie gali sunaikinti daug brangesnę karinę įrangą.

Pasak M.Fiodorovo, dronai yra „keičiantys žaidimo taisykles“ kare.

Kursuose siūlomi didinimo užsiėmimai su instruktoriais, sudedamųjų dalių sąrašas ir privalomi įrankiai bei medžiagos, kuriuos reikia įsigyti norint sukonstruoti FPV droną, taip pat prieiga prie inžinierių bendruomenės, kuri pataria ir atsako į visus klausimus.

Surinktas dronas perduodamas „Victory Drones“ instruktoriams, kad šie atliktų kokybės testus, ir jei jie išlaikomi, perduodamas kariuomenei.

„Kursų dalyviai kariškiams jau perdavė daugiau kaip 100 dronų. Iš viso daugiau kaip 80 proc. jų „Victory Drones“ instruktoriams buvo perduoti geros būklės, o likusiems reikėjo tam tikrų pataisymų. Tai yra labai aukštas bandomųjų dronų surinkimo sėkmės rodiklis!“ sakė M.Fiodorovas.

Joe Bidenas: jei respublikonai nefinansuos Ukrainos, jiems teks daug sumokėti

22:57

JAV Prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad respublikonai turės „daug sumokėti“, jei nesuteiks finansinės pagalbos Ukrainai.

„Na, jei mano kolegos Respublikonai nefinansuos Ukrainos, jiems teks už tai daug sumokėti“, – sakė jis.

J.Bidenas taip pat sakė, kad padėties prie JAV pietinės sienos nelaiko krize, tačiau paskelbė apie „reikšmingus pokyčius“ pasienyje.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV lyderis Joe Bidenas
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV lyderis Joe Bidenas

„Aš juos – savo kolegas respublikonus – stumiu nuo tada, kai pradėjau eiti pareigas. Manau, kad pasienyje turime padaryti didelių pokyčių. Aš to siekiau. Esu pasiruošęs pasienyje padaryti esminių pokyčių. Ir derybos vyksta jau penkias pastarąsias savaites , todėl tikiuosi, kad tai pasieksime“, – sakė JAV prezidentas.

2023 m. gruodžio mėn. respublikonų partijos atstovai užblokavo įstatymo projektą, pagal kurį Ukrainai ir Izraeliui buvo skirta milijardinė parama, bandydami ją susieti su jų pietinių sienų stiprinimu.

V.Zelenskis su Prancūzijos užsienio reikalų ministru aptarė Ukrainos gynybos poreikius

22:30

Sausio 13 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naktiniame kreipimesi sakė, kad susitikęs su naujai paskirtu Prancūzijos užsienio reikalų ministru Stephane'as Sejourne aptarė Ukrainos gynybos poreikius.

V.Zelenskis sakė, kad jie aptarė bendrą bepiločių lėktuvų ir artilerijos gamybą ir tolesnį priešraketinės gynybos sistemų stiprinimą.

Sausio 11 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministru paskirtas S.Sejourne sausio 13 d. atvykęs į Kyjivą surengė inauguracinę kelionę į užsienį.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Labai simboliška, kad pirmasis ministro vizitas yra į Ukrainą ir būtent tuo metu, kai Rusija bando įvairiais būdais padidinti atakas prieš Ukrainą ir apeiti mūsų priešraketinės gynybos sistemas“, – sakė V.Zelenskis.

Pasak prezidento, V.Zelenskis ir S.Sejourne taip pat aptarė Ukrainos pažangą įgyvendinant jos siūlomą Taikos formulę.

Prancūzija vėliau sausio mėn. ketina Paryžiuje surengti „artilerijos koalicijos“ konferenciją, skirtą Ukrainos kariuomenei stiprinti.

Prancūzija suteikė Ukrainai karinės pagalbos už 3,2 mlrd. eurų (3,5 mlrd. JAV dolerių), teigiama 2023 m. lapkričio mėn. paskelbtoje Prancūzijos parlamento ataskaitoje.

Sausio 13-ąją fronto linijose Ukrainoje užfiksuoti 49 mūšiai, Ukrainos pajėgos daugumą atakų atrėmė

20:38

Sausio 13 d. fronto linijose Ukrainoje užfiksuoti 49 mūšiai, o Ukrainos pajėgos daugumą atakų atrėmė Avdijivkos ir Marjinkos sektoriuose.
Apie tai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė savo vakaro naujienose, paskelbtose socialiniame tinkle „Facebook“, praneša „Ukrinform“.

Iš viso per dieną priešas surengė 32 raketų smūgius, 65 oro smūgius ir 42 atakas iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių prieš Ukrainos karių pozicijas ir apgyvendintas vietoves.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų raketų ataka Zaporižioje
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų raketų ataka Zaporižioje

Šeštadienį Ukrainos lėktuvai smogė 11 priešo personalo, ginklų ir karinės įrangos koncentracijos vietų. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos pajėgos perėmė septynias sparnuotąsias raketas Kh-101/Kh-555/Kh-55 ir vieną valdomąją oro raketą Kh-59.

Ukrainos raketinių pajėgų daliniai smogė trims priešo personalo, ginklų ir karinės įrangos koncentracijos vietovėms, devyniems artilerijos pabūklams, keturioms priešlėktuvinės gynybos priemonėms, šaudmenų sandėliui ir EW stočiai.

Garsus rusų rašytojas Borisas Akuninas Rusijoje pripažintas „užsienio agentu“

20:06

Rusija užsienyje gyvenantį rašytoją Borisą Akuniną, kuris yra pasisakęs prieš Maskvos karinę operaciją Ukrainoje, penktadienį paskelbė „užsienio agentu“.

Nuo tada, kai 2022 metų vasarį pradėjo puolimą Ukrainoje, Kremlius suintensyvino pastangas užgniaužti nepritarimą ir, be kita ko, nusitaikė į meną, o Maskvą kritikuojančių autorių knygos dingo iš knygynų.

Borisas Akuninas yra Sakartvele gimusio rašytojo Grigorijaus Čchartišvilio slapyvardis. Ši pavardė buvo įtraukta į vadinamąjį užsienio agentų sąrašą, kuris tradiciškai atnaujinamas kiekvieną penktadienį.

„Čchartišvilis priešinosi specialiajai karinei operacijai Ukrainoje“, – nurodė Rusijos teisingumo ministerija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Akuninas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Akuninas

Jis taip pat kaltinamas „skleidęs netikslią informaciją, kuria siekiama suformuoti neigiamą įvaizdį“ apie Rusiją ir jos kariuomenę.

Iš asmenų ar grupių, kurioms užklijuojama „užsienio agento“ etiketė, primenanti sovietinių laikų terminą „liaudies priešai“, reikalaujama, kad būtų atskleisti finansavimo šaltiniai.

Be to, jie visas publikacijas, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, privalo žymėti žyma „užsienio agentas“.

67-erių rašytojas jau buvo įtrauktas į „Rosfinmonitoring“, pagrindinės Rusijos federalinės finansinės stebėsenos tarnybos, „teroristų ir ekstremistų“ sąrašą.

B.Akuninas žinomas dėl savo istorinių detektyvinių romanų ir ilgametės prezidento Vladimiro Putino kritikos.

„Rusiją valdo psichologiškai pakrikęs diktatorius ir, kas blogiausia, ji paklusniai seka jo paranoja“, – parašė B.Akuninas socialiniame tinkle „Facebook“ tą 2022 metų vasario dieną, kai V.Putinas pasiuntė karius į Ukrainą.

Nepaisant nesutarimų su Kremliumi, B.Akuninas tebėra vienas skaitomiausių šiuolaikinių Rusijos autorių.

Jis taip pat yra vienas iš kampanijos platformos „Tikroji Rusija“, kuri telkia Rusijos kultūros veikėjus padėti Ukrainos pabėgėliams ir iš savo šalies pabėgusiems rusams, įkūrėjų.

Prasidėjus Kremliaus karinei operacijai Ukrainoje, nemažai Rusijos kultūros veikėjų pabėgo iš šalies, o tie, kurie liko, susidūrė su griežtais cenzūros įstatymais.

Rusijos užpuolikai puola Nikopolį dronais kamikadzėmis ir artilerija

19:42

Rusijos kariuomenė atakavo Nikopolio rajoną Dniepropetrovsko srityje, panaudodama artileriją ir apie dešimt bepiločių lėktuvų kamikadzių.

Apie tai „Telegram“ žinutėje pranešė srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas, praneša „Ukrinform“.

„Šį rytą regionas buvo atakuotas raketomis. O paskui agresorius visą dieną apšaudė Nikopolio rajoną. Jie penkis kartus atidengė artilerijos ugnį ir paleido beveik dešimt kamikadzių dronų“, – rašė jis.

 

Dėl Rusijos raketų atakos Sumų regione be šilumos liko 12 000 butų

19:37

Per Rusijos raketų ataką Šostkoje, Sumų regione, buvo apgadintas infrastruktūros objektas, todėl 12 000 butų liko be šilumos tiekimo.
Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė regiono karinė administracija, praneša „Ukrinform“.

„Šiandien ryte nuo 7.30 val. priešas surengė raketinį smūgį Šostkos miestui Sumų srityje. Pirminiais duomenimis, užfiksuoti septyni sprogimai. Buvo apgadintas infrastruktūros objektas. Apie 12 000 butų ryte liko be šilumos. Nuo 11.00 val. pradėti šilumos tiekimo atkūrimo darbai“, – sakoma pranešime.

 

„Reuters“: rusišką naftą gabenantis krovininis laivas atsitiktinai atsidūrė husių taikinyje

19:15

Sausio 12 d. husių sukilėliai per klaidą nusitaikė į tanklaivį iš neatskleistos šalies, kuris Adeno įlankoje gabeno rusišką naftą, pranešė „Reuters“, remdamasi Jungtinės Karalystės jūrų saugumo bendrove „Ambrey“.

Husiai yra Irano remiama Jemene įsikūrusi kovotojų grupuotė. Po Izraelio invazijos į Gazos Ruožą husių grupuotė pradėjo rengti išpuolius prieš laivybos laivus Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje.

Agentūra „Reuters“, remdamasi šaltiniais iš Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų organizacijos (UKMTO), pranešė, kad husiai į laivą paleido raketą, kuri nukrito į vandenį šiek tiek toliau ir nepadarė jokios žalos ar aukų.

JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene
JAV centrinė vadavietė /JAV ir JK ruošiasi atakai prieš husių sukilėlius Jemene

Krovininį laivą taip pat sekė keli nedideli kateriai, tačiau nebuvo pateikta jokios informacijos, ar buvo bandyta jį perimti ar perimti laivynu.

JAV ir Jungtinės Karalystės kariuomenės sausio 11 d. pradėjo smūgius prieš kelis taikinius husių kontroliuojamuose Jemeno regionuose, atsakydamos į husių išpuolius prieš Raudonosios jūros laivus, sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Rusija, palaikanti glaudžius ryšius su husių rėmėjais Iranu, paprašė kitą dieną surengti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį.

Rumunijos ūkininkai blokuoja sunkvežimių eismą pasienyje su Ukraina

18:54

Rumunijos ūkininkai užblokavo sunkvežimių eismą per Rumunijos Sireto kontrolės punktą, esantį priešais Ukrainos Porubnės kontrolės punktą.

Apie tai „Facebook“ tinkle paskelbtame pranešime pranešė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba, praneša „Ukrinform“.

„Rumunijos teritorijoje ūkininkai blokuoja sunkvežimių pravažiavimą per Sireto kontrolės punktą. Blokavimo priežastys ir numatoma trukmė nežinomos. Eismas gali būti apsunkintas abiem kryptimis“, – rašoma pranešime.

Šeštadienį Rusijai apšaudžius Chersono srities rajoną – sužeistas žmogus

18:00

Pasak vietos valdžios, šeštadienį Rusijai apšaudžius Chersono srities rajoną, buvo sužeistas žmogus.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Ukrinform“, Rusijos kariai apšaudė Beryslavo rajoną apie 16.30 val.

„Į ligoninę buvo išsiųstas 42 metų vyras. Jam į nugarą įsmeigta šrapnelio žaizda. Dabar medikai operuoja nukentėjusįjį“, – „Telegram“ pranešė vietos valdžia.

Imago / Scanpix nuotr./Chersonas
Imago / Scanpix nuotr./Chersonas

Tai įvyko po to, kai šeštadienį Chersone buvo pranešta apie kitus sužeidimus: šeštadienį per bepiločio lėktuvo ataką buvo sužeistas 54 metų gyventojas, o policija iš pastato griuvėsių išgelbėjo 74 metų moterį.

Rusijos raketų ataka: Černigovo mieste apgadinta daugiau kaip 20 namų ir parduotuvių

17:50

Šeštadienį Černigovo mieste per Rusijos raketų ataką buvo apgadinti 23 privatūs namai ir 4 parduotuvės, taip pat 20 daugiabučio namo butų langai ir balkonai, pranešė Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

„Dėl priešo raketų nuolaužų kritimo Černigovo privačiame gyvenamajame sektoriuje buvo apgadinti 20 daugiabučio namo butų, 23 privačių namų ir 4 parduotuvių langų ir balkonų stiklai“, – rašoma pranešime.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų raketų ataka Zaporižioje
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Rusų raketų ataka Zaporižioje

Įvykio vietoje dirba gelbėjimo tarnybos ir savanoriai. Nukentėjusių namų elektros, dujų ir šilumos tiekimo sistemos veikia nenutrūkstamai.

Kyjive kilo gaisras, nukentėjo trys žmonės, tarp jų – 8 metų vaikas

17:40 Atnaujinta 19:34

Kyjivo Solomensko rajone šeštadienį prekybos centre „Cosmopolitan“ kilo gaisras, nukentėjo trys žmonės, tarp jų – 8 metų vaikas.

Ukrainos sostinės meras pranešė, kad kilus gaisrui iš Kyjivo prekybos centro evakuojami žmonės.

Žmonės evakuojami iš prekybos centro „Cosmopolit“, esančio miesto Solomjano rajone.

Pranešime „Telegram“ meras Vitalijus Kličko sakė, kad pagalbos tarnybos jau pakeliui.

Rusija teigia, kad Maskva laiko Taivaną Kinijos dalimi

16:54

Maskva ir toliau laiko Taivaną neatskiriama Kinijos dalimi, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai po to, kai rinkėjai išrinko valdančiosios suverenumo šalininkų partijos atstovą Lai Ching-te.

Ching-te, kuris nuo 2020 m. ėjo viceprezidento pareigas, pergalė žymi vyriausybės, propaguojančios suverenų Taivaną ir atskirą nuo Kinijos nacionalinį identitetą, veiklos tęstinumą.

„Reuters“/„Scanpix“/Taivano viceprezidentas Lai Ching-te
„Reuters“/„Scanpix“/Taivano viceprezidentas Lai Ching-te

Išrinktasis prezidentas pareiškė, kad tai yra „demokratijų bendruomenės“ visame pasaulyje pergalė ir kad Taivano rinkėjai sėkmingai pasipriešino „išorės jėgų“ pastangoms daryti įtaką rinkimams – tai nuoroda į Pekino pastangas nušalinti DPP.

Du verslininkai važiuoja iš JK į Ukrainą pristatyti visuomenės paaukotų prekių

16:40

Du verslininkai važiuoja iš Jungtinės Karalystės į Ukrainą pristatyti visuomenės paaukotų prekių.

Mike'as Raczas ir Karlas Pembertonas „BBC News“ sakė, kad planavo važiuoti su nedideliu sunkvežimiu, tačiau, sulaukę „didžiulės“ paramos, dabar važiuos su dviem didesniais sunkvežimiais.

M.Račas iš Durhamo grafystės transliuotojui sakė, kad „nesitikėjo tokios žmonių aukų, meilės, paramos ir pagalbos“. Jo partnerė Kateryna Seranova yra kilusi iš Ukrainos ir pabrėžė, kad jos šeimai ir kitiems ukrainiečiams vis dar gresia pavojus.

Abu verslininkai išreiškė susirūpinimą dėl to, kad aukojimas lėtėja, nes karas tęsiasi, o temperatūra krenta. Sausio 12 d. naktį Kyjive buvo -11 laipsnių.

Danija paskelbė apie naują beveik 22 mln. dolerių finansavimą Mykolajivo rekonstrukcijai

15:48

Sausio 12 d. Danija paskelbė apie naują 21,9 mln. JAV dolerių finansavimą Mykolajivo rekonstrukcijai, pranešė infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas.

Danija teikia pirmenybę pietų Ukrainos miesto ir aplinkinio regiono atstatymui, skirdama 60 proc. savo paramos vystymuisi Mykolajivui. O.Kubrakovas sakė, kad Danija jau skyrė daugiau kaip 100 mln. dolerių Mykolajivo srities atstatymui 2023 m.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai

Naujos lėšos bus skirtos žemės ūkio projektams, pažeistai švietimo infrastruktūrai remontuoti ir elektros tinklui stiprinti.

Danijos užsienio reikalų ministerija pridūrė, kad šios lėšos, be kitų su infrastruktūra susijusių prioritetų, bus panaudotos minoms išvalyti.  

Danija „išlieka viena iš labiausiai atsidavusių ir nuosekliausių mūsų partnerių (atstatymo) procese, – sakė O.Kubrakovas.

Generalinis štabas: Rusija Ukrainoje neteko 369 160 karių

14:25

Nuo praėjusių metų vasario 24 d., kai prasidėjo plataus masto invazija, Rusija Ukrainoje prarado 369 160 karių, sausio 13 d. pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Į šį skaičių įeina 700 Rusijos pajėgų aukų, patirtų vien per pastarąją parą.

Pasak pranešimo, Rusija taip pat neteko 6 065 tankų, 11 269 šarvuotų kovos mašinų, 11 632 automobilių ir degalų cisternų, 8 728 artilerijos sistemų, 957 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 646 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 329 lėktuvų, 324 sraigtasparnių, 6 848 dronų ir 23 laivų.

 

Prancūzijos užsienio reikalų ministras: Ukraina liks prioritetas

13:24

Prancūzijos naujasis užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne, šeštadienį atvykęs į Kyjivą savo pirmo oficialaus užsienio vizito, pakartojo, kad jo šalis remia Ukrainą.

Artėjant antrosioms Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą metinėms, S. Sejourne pasakė: „Nepaisant didėjančios krizės Ukraina yra ir bus Prancūzijos prioritetas.“

Efrem Lukatsky / AP
Efrem Lukatsky / AP

„Mes nesusvyruosime [...]. Mūsų ryžtas išlieka toks pats, kaip ir mūsų susižavėjimas ukrainiečių drąsa bei atsparumu“, – pridūrė jis.

Vizitas vyksta Ukrainai svarbiu momentu, kai jos sąjungininkams Briuselyje ir Vašingtone iškilo kliūčių siekiant užtikrinti pagalbą Kyjivui ir nesiliaujant Rusijos atakoms.

Rusija teigia smogusi „Ukrainos karinio pramoninio komplekso“ objektams

13:23

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad per kelis smūgius šaudmenis ir bepiločius orlaivius gaminantiems objektams Ukrainoje buvo sunaikinti visi taikiniai.

„Šį rytą Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos surengė grupinį smūgį... prieš Ukrainos karinio pramoninio komplekso objektus“, – teigiama gynybos ministerijos kasdieniniame pranešime, praneša agentūra AFP.

Rusija teigė, kad taikėsi į objektus, kuriuose gaminami sviediniai, šaudmenys ir bepiločiai orlaiviai, sakydama: „buvo smogta visiems nurodytiems objektams“.

Anksčiau Ukraina sakė, kad užfiksavo 40 iš Rusijos paleistų raketų ir bepiločių orlaivių, aštuonios raketos buvo sunaikintos, o „daugiau kaip 20 įrenginių“ nepasiekė taikinių. Suprantama, kad numuštų raketų dalis yra mažesnė nei įprastai.

Kol kas apie žuvusius žmones nepranešta, tačiau Ukrainos valdžios institucijos pranešė, kad šiaurės rytiniame Sumų regione buvo sužeistas civilis gyventojas.

I.Šimonytė: Rusijos karas Ukrainoje dar labiau atskleidė laisvės trapumą

12:42

Rusijos invazija į Ukrainą dar labiau atskleidė laisvės trapumą, paaštrino jausmus, kurie apima minint Sausio 13-ąją, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš visą laiką Sausio 13-ąją, atrodo, pasitinku su tais pačiais jausmais, tik tiek, kad pastarieji porą metų tuos jausmus daug stipriau paaštrina. Tiesiog daug labiau supranti laisvės trapumą ir tą tiesą, kad už laisvę reikia kovoti kiekvieną dieną“, – šeštadienį per Laisvės gynėjimų dienos minėjimą Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė

„Anksčiau irgi taip sakydavome, ir atrodydavo, kad tuo tikime ir tą žinome, bet gal iki galo neįsisąmoniname“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, matant kaip kariauja Ukraina, labiau galima suprasti ir Lietuvos nepriklausomybės kovų dalyvius.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Negalima dvejoti“: D.Tuskas pakeis Lenkijos poziciją dėl Ukrainos

12:23

Ukrainos naujienų agentūra „Unian“ pranešė, kad Lenkija pripažino, jog ankstesnė vyriausybė rinkimų laikotarpiu žaidė „antiukrainietiškomis kortomis“. Naujasis ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pažadėjo, kad nebedvejos priimdamas svarbius sprendimus dėl karo Ukrainoje.

Pasak D.Tusko, pasinaudodami Ukrainos padėtimi Lenkijos partija „Teisė ir teisingumas“ bandė laimėti rinkimus. Politikas televizijai „TVN24“ sakė, kad jo kadencijos metu tokių precedentų nebus.

„Kai kalbama apie karą, mūsų, kaip ir viso Vakarų pasaulio, čia negali būti jokių abejonių“, – aiškino jis.

D.Tuskas teigė, kad Ukraina, sulaikydama Rusiją, leidžia Lenkijai jaustis gana saugiai, todėl Varšuva ateityje priešinsis bet kokiems diskredituojantiems pareiškimams apie pagalbą Ukrainai. Dabar D.Tuskas, kaip ministras pirmininkas, jau išsako atitinkamą Lenkijos poziciją kitiems Europos Sąjungos partneriams.

„Zuma press“/„Scanpix“/Donaldas Tuskas
„Zuma press“/„Scanpix“/Donaldas Tuskas

Politikas mano, kad Europa turėtų investuoti daugiau į ginkluotę ir gynybą, atsižvelgiant į tai, kad Rusija sėkmingai perorientavo savo ekonomiką į „karinį pagrindą“.

Taip pat politikas pabrėžė, kad Rusijos kariuomenė gali nuspręsti išplėsti karą ir per artimiausius kelerius metus užpulti vieną iš Europos šalių. Strateginiu požiūriu –Europa yra vienas iš Rusijos taikinių. D.Tuskas mano, kad agresorė didins savo ginklų gamybą, o tuo atveju, kai pranašumas taps akivaizdus, pradės karą prieš Europą.

Atsižvelgdamas į tai, politikas kartu su užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu parengė kreipimąsi į NATO.

Vokiškos „Taurus“ raketos Ukrainos kare įvarytų baimės rusams

12:04

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir toliau prašo Vokietijos ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Taurus“. Raketų „Taurus“ integravimas į Ukrainos karinę strategiją galėtų tapti lemiamu veiksniu konflikte.

Šios raketos ne tik sustiprintų Ukrainos gynybinius pajėgumus, bet ir suteiktų didelį puolimo pranašumą.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Raketa „Taurus“
„Wikimedia Commons“ nuotr./Raketa „Taurus“

Galimybė vykdyti tolimus tikslius smūgius galėtų pakeisti mūšio lauko dinamiką, suteikiant Ukrainai galimybę pakreipti jėgų pusiausvyrą savo naudai.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukraina: Rusija naktį paleido 40 raketų ir dronų

11:59 Atnaujinta 12:32

Rusija praėjusią naktį į Ukrainą paleido 40 raketų ir dronų, šeštadienį paskelbė ukrainiečių oro pajėgos, nurodydamos, kad sunaikino aštuonias rusų raketas.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai atakoms prieš Ukrainą panaudojo iš viso 40 priemonių, įskaitant įvairias raketas ir tris dronus. Atakoms panaudota sparnuotųjų, balistinių, priešlėktuvinių, hipergarsinių raketų.

Nurodoma, kad buvo numuštos septynios sparnuotosios raketos Ch-101/ch-555/Ch-55 ir viena valdomoji aviacinė raketa Ch-59. 

Be to, daugiau kaip 20 kitų rusų panaudotų raketų ir dronų nepasiekė savo taikinių, nurodoma pranešime.

Stopkadras/Raketų paleidimo sistema HIMARS
Stopkadras/Raketų paleidimo sistema HIMARS

Oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas vėliau pakomentavo plačiau.

„Jos arba nukrito laukuose, sprogo ore arba buvo paveiktos mūsų gynybos pajėgų radioelektroninio karo priemonėmis“, – per televiziją sakė jis. 

Ukrainos šiaurės rytuose esančioje Sumų srityje per raketos ataką buvo sužeistas vienas žmogus ir apgadinti 26 pastatai, pranešė Ukrainos generalinis prokuroras.

Padaryta žalos šiauriniame Černihivo regione, sakė jo gubernatorius Viačeslavas Čausas.

Centriniame Poltavos regione nesprogusi raketa nukrito vieno gyvenamojo namo kieme, pranešė gubernatorius Filipas Proninas.

Ukrainos kaimynė Lenkija dėl padidėjusios grėsmės buvo trumpam aktyvavusi oro gynybos sistemas.

Netoli fronto esančius rajonus rusai taip pat apšaudė iš artilerijos pabūklų.

Per apšaudymą penktadienį vakare Beryslave prie Dnipro upės pietinėje Chersono srityje buvo sužeistas civilis.

„Po daugiabučio griuvėsiais surasta 71 metų moteris“, jai teikiama medicinos pagalba, šeštadienį sakė srities gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

Buvęs Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas papasakojo apie išpuolių padarytą žalą

11:39

Buvęs Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas išsamiau papasakojo apie išpuolių padarytą žalą.

„Ryte – dar viena masinė raketų ataka prieš Ukrainą. Raketos buvo paleistos į Kyjivo, Dniepropetrovsko, Černigovo, Poltavos, Ivano-Frankivsko sritis. Černigovo mieste apgadinta katilinė, sprogimo banga išdaužė gyvenamųjų namų langus. Viena raketa nukrito Kremenčuko rajono namo kieme, tačiau nesprogo. Dėl artilerijos apšaudymo Chersono ir Donecko srityse žuvo 3 žmonės, dar 1 buvo sužeistas“, – „X“ platformoje rašė jis.

 

Naujasis Prancūzijos užsienio reikalų ministras pirmo užsienio vizito atvyko į Kyjivą

11:35 Atnaujinta 12:09

Prancūzijos naujasis užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne šeštadienį atvyko į Kyjivą savo pirmo oficialaus užsienio vizito, pademonstruodamas Paryžiaus paramą Ukrainai artėjant antrosioms Rusijos pradėto karo metinėms.

„Stephane'as Sejourne atvyko į Kyjivą [...] tęsti Prancūzijos diplomatinių pastangų ir pakartoti Prancūzijos įsipareigojimo savo sąjungininkėms ir civiliams gyventojams“, – socialiniame tinkle „X“ paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

J.E.E/SIPA / J.E.E/SIPA
J.E.E/SIPA / J.E.E/SIPA

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainos oro pajėgos sunaikino 8 rusų raketas

11:28

Ukrainos oro pajėgos šeštadienį paskelbė, kad per praėjusią naktį sunaikino aštuonias rusų raketas.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai atakoms prieš Ukrainą panaudojo iš viso 40 priemonių, įskaitant įvairias raketas ir tris dronus.

Nurodoma, kad buvo numuštos septynios sparnuotosios raketos Ch-101/ch-555/Ch-55 ir viena valdomoji aviacinė raketa Ch-59. 

Be to, daugiau kaip 20 kitų rusų panaudotų raketų ir dronų nepasiekė savo taikinių, nurodoma pranešime.

Rusijos įstatymų leidėjai siekia, kad teistumą turintys užsieniečiai galėtų tarnauti kariuomenėje

10:59

Ukrainos naujienų portalas „Kyiv Independent“ pranešė, kad Rusijos Tulos srities įstatymų leidėjai pateikė Dūmai įstatymo projektą, kuriuo siūloma leisti turintiems teistumą užsieniečiams tarnauti Rusijos ginkluotosiose pajėgose.

Penktadienį surengtame neeiliniame Tulos srities Dūmos posėdyje regiono įstatymų leidėjai vienbalsiai pritarė įstatymo projektui, kuris leistų teistumą turintiems užsienio piliečiams sudaryti karinės tarnybos sutartis su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis. Dabar teisės aktas bus perduotas svarstyti Rusijos Federalinės Asamblėjos žemiesiems rūmams.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte įstatymų leidėjai neišskyrė padarytų nusikaltimų sunkumo, pažymėdami, kad pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus Rusijos piliečiai, padarę įvairaus sunkumo nusikaltimus, gali tarnauti kariuomenėje.

Įstatymo projektas, kuriame nustatytas įgyvendinimo terminas - kovo 1 diena. Tai yra naujausias Rusijos bandymas mobilizuoti užsienio piliečius kovai Ukrainoje ir kartu nuslopinti prieš mobilizaciją nusiteikusius vietinius gyventojus.

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas

Praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo į Rusijos ginkluotąsias pajėgas įstojusiems užsienio piliečiams suteikiama galimybė prašyti Rusijos pilietybės. Analitikai prognozavo, kad V.Putinas vengs sprendimų, kurie erzintų Rusijos elektoratą prieš artėjančius prezidento rinkimus, įskaitant masinės mobilizacijos klausimą, nepaisant mažėjančio rekrutų skaičiaus Ukrainoje.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas lapkritį perspėjo, kad Rusija gali pradėti visišką mobilizaciją po 2024 metų prezidento rinkimų.

Rusijoje kilo didžiulis gaisras: dega 50 000 kvadratinių metrų ploto sandėlis

10:44 Atnaujinta 11:12

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad šeštadienį ugniagesiams kovojant su didžiuliu gaisru užsidegė vienam didžiausių Rusijos internetinių mažmenininkų priklausantis sandėlis.

VIDEO: Rusijos sandėlyje kilo didžiulis gaisras

Savininkė „Wildberries“ pareiškė, kad visi jos darbuotojai buvo evakuoti. Pranešama, kad niekas nenukentėjo.

Kol kas nežinoma, kaip kilo 50 000 kvadratinių metrų ploto gaisras, kuris buvo įvertintas penktąja, t. y. stipriausia, kategorija.

Beveik 300 ugniagesių, dešimtys gaisrinių mašinų, taip pat sraigtasparniai kovojo gesindami gaisrą, pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

Anksčiau pranešta, kad gaisro plotas siekia 50 000 kvadratinių metrų, tačiau naujausi „Reuters“ duomenys rodo, kad gaisro plotas siekia 70 000 kvadratinių metrų.

Penktadienį per Rusijos apšaudymą Ukrainos pietiniame Chersono mieste žuvo du žmonės

10:17

Penktadienį per Rusijos apšaudymą Ukrainos pietiniame Chersono mieste žuvo du žmonės, o per Kyjivo bepiločio lėktuvo ataką Maskvos kontroliuojamuose rytuose žuvo dar du žmonės, pranešė pareigūnai.

Chersono srities vadovas Oleksandras Prokudinas sakė, kad Rusijos kariuomenė panaudojo artileriją ir smogė į vieną gatvę.

Tuo tarpu Ukrainos dronas, evakuojant sužeistuosius netoli Rusijos kontroliuojamo Gorlivkos miesto, užmušė du žmones ir šešis sužeidė, sakė Rusijos remiamas meras Ivanas Prichodko.

Analitikai: Rusija daro nedidelę pažangą Rytų fronte

08:56

Rusijos pajėgos padarė „nedidelę pažangą“ vykstant mūšiams keliose pozicijose Donecko, Zaporižios ir Chersono srityse, savo naujausioje ataskaitoje sausio 12 d. teigė JAV analitinis centras „Karo tyrimų institutas“ (ISW).

ISW teigia, kad sausio 11 d. paskelbtoje geolokacinėje medžiagoje matyti, jog į šiaurės rytus nuo Bachmuto, Veselio kaime, Rusija nežymiai žengia į priekį.

Rusija taip pat suintensyvino puolimą Avdijivkos mieste, kurio geolokuota medžiaga patvirtina, kad Rusijos pajėgos neseniai pasiekė nedidelių laimėjimų miesto šiaurės vakaruose.

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Į pietvakarius nuo Donecko miesto Rusijos pajėgos taip pat pasistūmėjo į priekį netoli Novomychailivkos – kaimelio, visiškai sugriauto dėl vykstančių kovų.

Tiek Bachmute, tiek Avdijivkoje vyko vieni intensyviausių mūšių nuo Rusijos visavertės invazijos į Ukrainą pradžios. Daugiau nei metus Bachmutas buvo Rusijos karo prieš Ukrainą epicentras, kuriame nuo artilerijos ugnies ir aviacijos smūgių buvo smarkiai sugriautas, o Avdijivkoje Rusija, kaip pranešama, patyrė „vienus didžiausių“ aukų skaičių per pastaruosius tris mėnesius

ISW taip pat praneša, kad Rusijos pajėgos nežymiai pasistūmėjo į priekį Zaporižios srities vakaruose, užimdamos ukrainiečių tranšėjų pozicijas prie Verbovės kaimo į rytus nuo Robotynės.

Iš geolokuotos filmuotos medžiagos taip pat matyti, kad Rusijos pajėgos nežymiai pasistūmėjo į priekį Krynkyje, esančiame Chersono srities rytiniame krante.

Nepaisant pasistūmėjimo, sausio 12 d. Ukrainos pajėgos sėkmingai atrėmė kelias Rusijos atakas Donecko srityje. Ukrainos pietinės vadovybės atstovas spaudai taip pat pažymėjo, kad per pastarąją parą Rusijos atakų tempai rytiniame Chersono srities krante gerokai sumažėjo.

 

Premjerė nekomentuoja prezidento sprendimo į susitikimą su V.Zelenskiu nekviesti ministro

08:39

Premjerė Ingrida Šimonytė nesiima vertinti Prezidentūros sprendimo į susitikimą su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu nepakviesti Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio.

„Ne aš turėčiau aiškinti, kodėl prezidentas priėmė tokį sprendimą, gal jūs geriausia Prezidentūros ir paklauskit. Nes kaip man atrodo, čia jau tegul lieka man“, – BNS sakė ministrė pirmininkė.

G.Landsbergis trečiadienį Prezidentūroje nedalyvavo susitikime su Ukrainos prezidento vadovaujama delegacija, kurioje buvo Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Ministras tuomet žiniasklaidai teigė, kad taip susiklostė ne jo paties sprendimu.

Prezidentūra tvirtina, kad Lietuvos ir Ukrainos lyderių susitikime dėmesys buvo skiriamas karinės pagalbos klausimams, tad į jį pakviestas krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda vėliau teigė, kad „nieko asmeniško čia nebuvo“.

Nesutarimai tarp prezidento ir valdančiųjų konservatorių įvairiais klausimais tvyro jau kurį laiką. Pastaruoju metu Prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija nesutaria dėl ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo.

Rusija pradėjo plataus masto raketų ataką prieš Ukrainą: paskelbta aktyvi oro pavojaus padėtis

08:34

Ankstyvą sausio 13 d. rytą Rusija surengė raketų ataką prieš Ukrainą, pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos per „Telegram“.

Beveik visose Ukrainos srityse paskelbta aktyvi oro pavojaus padėtis, nes Rusijos naikintuvai iš Kaspijos jūros į Ukrainos miestus paleido sparnuotąsias raketas. Tiems, kuriems paskelbtas aktyvusis oro pavojus, nurodyta nedelsiant ieškoti prieglobsčio.

Ukrainos karinės oro pajėgos taip pat pranešė, kad naikintuvai perėmėjai MiG-31K paleido hipergarsines raketas „Kinzhal“ iš Rusijos Nižnij Novgorodo srities.

Sprogimai buvo girdimi apie 5 val. ryto Dniepro mieste Dniepropetrovsko srityje ir apie 7 val. ryto Kropyvnickio mieste Kirovohrado srityje, pranešė „Suspilne“.

Informacijos apie civilinei infrastruktūrai padarytą žalą ar aukas nepateikta.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius