Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kas antras rusas mano, kad Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės pripažinimas nieko nedavė

Vis daugiau Rusijos gyventojų simpatizuoja Gruzijai, tačiau tik mažiau dešimtadalio piliečių mano, kad Abchazija ir Pietų Osetija turėtų likti Gruzijos teritorijomis, pranešė Jurijaus Levados analitinis centras.
Pietų Osetijos gyventojos prie per karą sugriautų namų
Pietų Osetijos gyventojos prie per karą sugriautų namų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos gyventojų požiūris į Gruziją tebėra nevienareikšmis: praktiškai pusė (48 proc.) iš jų teigiamai vertina šią kaimyninę Kaukazo šalį, o 40 proc. ji kelia neigiamas emocijas, išsiaiškino Levados centro ekspertai, liepos pabaigoje apklausę 1 600 respondentų 45 šalies regionuose.

Vis dėlto sociologai pažymi, jog situacijos vystymosi dinamika yra aiškiai teigiama: 2011 metais Gruzijai simpatizavo 37 proc. respondentų, o 2012 metais – tik 42 procentai.

Kita vertus, santykinė dauguma apklaustųjų, kaip ir prieš metus, mano, kad Abchazija ir Pietų Osetija turėtų likti nepriklausomomis valstybėmis (atitinkamai 42 proc. ir 43 proc.).

Praktiškai kas trečias respondentas nurodo, kad šios „teritorijos“ turėtų įeiti į Rusijos sudėtį (atitinkamai 30 proc. ir 29 proc.). Tik 9 proc. apklaustųjų neatmeta galimybės Abchazijai tapti Gruzijos dalimi, o už ankstesnio statuso išlaikymą Pietų Osetijai pasisako 7 proc. apklaustųjų.

Tuo tarpu Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės pripažinimo faktas respondentams praranda reikšmę – jeigu 2008 metais per analogišką apklausą 40 proc. Rusijos gyventojų manė, jog toks Rusijos aktas bus naudingas jų šaliai, tai 2013 metais šios idėjos šalininkų tapo dvigubai mažiau (20 proc.).

Per pastaruosius penkerius metus padaugėjo respondentų, kurie Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės pripažinimo fakte neįžvelgia nei naudos, nei žalos Rusijai: dabar tokio požiūrio laikosi 49 proc. apklausos dalyvių prieš anksčiau buvusius 28 procentus. Apie tokio įsikišimo į Abchazijos ir Pietų Osetijos žalą kalba kas dešimtas apklaustasis (11 proc.).

Į tiesų sociologų klausimą apie Abchazijos ir Pietų Osetijos statusą beveik pusė respondentų (atitinkamai 48 proc. ir 45 proc.) atsakė, kad laiko šiuos Kaukazo regionus nepriklausomomis valstybėmis.

Rusijos dalimi Abchaziją laiko 28 proc. apklaustųjų, o Pietų Osetiją – 27 procentai. Gruzijos teritorija šias respublikas atitinkamai laiko 11 proc. ir 13 proc. respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius