Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 17 /22:30

Kas valdys Izraelį: partijos, prognozės ir valdžios kontūrai po rinkimų

Antradienį Izraelyje vyksta parlamento rinkimai. Itin įnirtinga kova numatoma tarp dabartinio premjero Benjamino Netanyahu vadovaujamos dešiniųjų „Likud“ partijos ir Centro bei kairiųjų koalicijos, vadovaujamos opozicijos lyderio, Darbo partijos vadovo Isaaco Herzogo.
Isaacas Herzogas ir Benjaminas Netanyahu.
Isaacas Herzogas ir Benjaminas Netanyahu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 22.30 val.

Balsus atidavusių Izraelio gyventojų apklausų duomenimis, nė viena partija nėra aiškus lyderis. BBC skelbia, kad remiantis exit polls negalima prognozuoti, kas laimės – ir už „Likud“, ir už Sionistų sąjungą sakė balsavę panašus skaičius žmonių. 

Abi partijos, apklausų duomenimis, gautų po 27 vietas iš viso 120 vietų Knesete. Abiems joms prireiktų kitų partijų koalicijai.

Iš viso rinkimuose dalyvavo daugiau nei 65 proc. balsavimo teisę turinčių asmenų.

Prieš rinkimus – tik nedidelė persvara

Remiantis apklausų duomenimis, pirmauja „Likud“ partija, tačiau nedidelė persvara tikrai dar negarantuoja pergalės. Po pirmą kartą 1949-aisiais Izraelyje įvykusių rinkimų, 120 narių turinčiame Knesete jokia partija negavo absoliučios valdančiosios daugumos.

Tai reiškia, kad mažesnės partijos, kurių iš viso yra 26, daro didelę įtaką formuojant valdančiąją koaliciją. 

Pateikiame populiariausių partijų sąrašą ir galimus koalicijos dėlionės variantus:

Sionistų sąjunga

Politinis aljansas jungia I.Herzogo vadovaujamą Darbo partiją ir teisingumo ministrės Tzipi Livni „Hatnuah“ partiją. Ministrė Izraelio ir Palestinos konflikto klausimu netgi palaiko dviejų valstybių idėją. Pergalės atveju I.Herzogas ir T.Livni galimai dalintųsi premjero postą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tz.Livni
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tz.Livni

Anot apklausų, Sionistų sąjunga pirmauja dėl nepasitenkinimo B.Netanyahu, pakursčiusiu ekonomines Izraelio bėdas.

Nekilnojamojo turto kainos ir bendras gyvenimo lygis tapo svarbiausiu rinkėjų klausimu. Naujausiais duomenimis, Sionistų sąjunga galėtų gauti 24 vietas – 2-4 vietomis daugiau nei „Likud“.

I.Herzogas, prieš tai keturis kartus buvęs ministru, teisininkas ir rabino sūnus, karys ir politinis aristokratas, tapo svarbiausia figūra judėjime „Bet kas, tik ne Netanyahu“. Politikas „Washington Post“ teigė: „Vedame rimtas diskusijas su Netanyahu ir jo „Likud“ partija, nes arba laimime mes, ar jis lieka“.

„Likud“

Įtakingos dešiniųjų partijos kampanija remiasi dabartinio premjero B.Netanyahu saugumo strategija. Rinkėjai tariamai gali rinktis tarp griežtą nuomonę apie Iraną ir islamistų karius turinčio lyderio ir neatsakingo, švelnaus opozicijos atstovo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Netanyahu, dešiniųjų partijos „Likud“ lyderis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B.Netanyahu, dešiniųjų partijos „Likud“ lyderis

„Likud“ pristatė daugybę prieštaringų reklamų, kuriose vaizduojami į Izraelį besiskverbiantys Islamo valstybės kariai. 

Tačiau prieš dvi savaitės Vašingtone skambėjusi karinga premjero B.Netanyahu kalba nesugebėjo paveikti I.Herzogo pirmavimo tendencijos.

Viename iš paskutiniųjų rinkiminės kampanijos susitikimų B.Netanyahu kalbėjo: „Šalies saugumas yra didžiuliame pavojuje, o mes galime pralaimėti šiuos rinkimus“.

Jungtinis sąrašas

Iš beveik 6 mln. balsavimo teisę turinčių Izraelio gyventojų 20 proc. yra palestiniečiai. Arabų partijos viena nuo kitos labai skiriasi: yra ir kairiųjų, ir dešiniųjų, ir pasaulietinių, ir islamistinių. Tačiau naujas B.Netanyahu pasiūlytas įstatymas, pakėlęs reikiamų surinkti balsų kartelę, tapo rimta grėsme arabų partijoms.

Nepaisant palestiniečių rinkėjų apatijos ir ankstesnių rinkimų boikotų, Jungtinis sąrašas parlamente gali gauti daugiau nei 12 vietų.

Ši partija dirbo I.Herzogo vadovaujamoje vyriausybėje ir nė nesvarstytų galimybės jungtis su B.Netanyahu. Tačiau arabų politikai, net ir likę oficialioje opozicijoje, gali daryti didelę įtaką palaikydami I.Herzogą ir jo pasipriešinimo kovą.

„Yesh Atid“ („Ateitis yra“)

„Ateitis yra“ – centro partija, vadovaujama buvusio televizijos laidų vedėjo

Reuters/Scanpix nuotr./Yair Lapid
Reuters/Scanpix nuotr./Yair Lapid

Yairo Lapido, vėliau dirbusio finansų ministru. „Yesh Atid“, kaip ir kitų pasaulietinių centro partijų, kampanija rėmėsi šalies ekonomikas reformos būtinybe.

Y.Lapidas taip pat atvirai pareiškė opozicijai, kad ši turėtų „dalintis našta“, taip verčiant žydus ultraortodoksus dirbti ir tarnauti kariuomenėje.

Bayit Hayehudi („Žydų namai“)

„Žydų Namų“ partijos, vadovaujamos milijonieriaus Naftali Bennetto, sėkmė ankstesniuose rinkimuose yra stipraus Izraelio politikos pasisukimo į dešinę simbolis. Labai religingą ir griežtai prieš palestiniečių suverenitetą nusiteikusį N.Bennettą palaiko radikalesni rinkėjai.

Būdamas ekonomikos ministras N.Bennettas B.Netanyahu valdomame parlamente priešinosi dviejų valstybių idėjai. Manoma, kad jo partija gali gauti bent 12 vietų ir susijungti su panašias, tik nuosaikesnes idėjas puoselėjančia „Likud“.

Kulanu („Mes visi“)

Centro frakcija „Kulanu“ praėjusiais metais pasirodė kaip ankstesnio „Likud“ ministro Moshes Kahlono projektas. M.Kahlono populiarumas išaugo po to, kai jis sutvarkė mobiliųjų operatorių monopolijas ir šalyje smarkiai krito pokalbių kainos.

Jo partijos kandidatų sąraše yra ir Michaelas Orenas, buvęs Izraelio ambasadorius Jungtinėse Valstijoje, kuris prieš dvi savaites kreipdamasis į Kongresą priekaištavo B.Netanyahu.

Tikimasi, jog „Kulanu“ gaus daugiau nei 10 vietų, o nuo partijos lyderio gali priklausyti, kaip bus formuojama naujoji, Knesetą valdanti koalicija. Jis spręs, ar linkti prie B.Netanyahu, ar prie kairiųjų vado I.Herzogo.

Shas

Kol nebuvo draskoma nesutarimų dėl lyderystės, ultraortodoksų žydų partija buvo penkta pagal dydį partija parlamente.

Jos lyderis, Maroke gimęs Aryeh Deri, jau paskelbė, kad jo partija jungsis su „Likud“ vadovaujama koalicija, tačiau jis nori matyti pažangą rūpintantis mažiau pasiturinčiais piliečiais, ypač ne aškenazių kilmės.

Vieningosios Toros judaizmo partija

Aškenazių kilmės ultraortodoksų žydų partija, kaip ir „Shas“, yra dėl imigracijos ir didesnio gimstamumo pamaldesnėse bendruomenėse augančio ultraortodoksų elektorato pavyzdys.

Ar ši partija jungsis prie B.Netanyahu, ar prie I.Herzogo koalicijos, priklausys nuo to, kas dar bus valdžioje, ir kokios sąlygos bus jai pasiūlytos.

Yisrael Beitenu („Izraelis – mūsų namai“)

Vadovaujama dabartinio Izraelio užsienio reikalų ministro Avigdoro

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avigdoras Liebermanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avigdoras Liebermanas

Liebermano, „Yisrael Beitenu“ yra pasaulietinė ultranacionalistų partija, daug palaikymo susilaukianti iš imigrantų iš buvusių Sovietų Sąjungos.

Prognozuojama, kad A.Liebermano padėtis rinkimuose ne itin gera ne tik dėl griežtų kalbų, nukreiptų prieš arabus, dėl kurių išgarsėjo ir užsienyje, bet ir dėl to, jog jo partija pagarsėjusi korupcijos skandalais.

Gali būti, kad partija nė neperžengs balsų slenksčio, būtino gauti nors vieną vietą parlamente.

Meretz

Sunkumai, su kuriais susiduria Izraelio pasaulietinė kairiųjų partija „Meretz“, yra keblios Izraelio kairiųjų politinių jėgų situacijos simbolis. Dabar partija bando pritraukti rinkėjus, ketinančius balsuoti už Sionistų sąjungą.

„Reikia neprarasti "Meretz“ – tokiu liūdnu šūkiu vadovaujasi partijos rinkiminė kampanija. Tiesa, šią nykstančią partiją palaiko žydų kilmės amerikietė komikė Sarah Silverman.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius