-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstanas balsuoja prezidento rinkimuose: ar 70-metis Nursultanas Nazarbajevas išsilaikys poste

Kazachstano rinkėjai sekmadienį balsuoja iš esmės formaliuose prezidento rinkimuose, po kurių Nursultano Nazarbajevo valdymas turėtų įžengti į jau trečią dešimtmetį, o Vakarai tuo tarpu nerimauja dėl demokratijos šioje gamtinių išteklių turtingoje valstybėje.
Nursultanas Nazarbajevas balsuoja Kazachstano prezidento rinkimuose
Nursultanas Nazarbajevas balsuoja Kazachstano prezidento rinkimuose. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kazachstano prezidento rinkimai vyksta tokiu metu, kai kitose musulmoniškose šalyse lyderius veteranus iš postų verčia socialinės revoliucijos, tačiau šioje centrinės Azijos valstybėje, kurios jaunimas mokomas vadinti N.Nazarbajevą „Tėvu“ ir kurios ekonomikos augimas visą pastarąjį dešimtmetį buvo didžiausias regione, jokių neramumų neprognozuojama.

Pareigūnai tikina, kad stabilumas, kurį N.Nazarbajevas siekia užtikrinti nuo pat savo iškilimo į valdžią dar sovietiniais 1989-aisiais, ilgainiui sudarys sąlygas atverti autoritarinę šalies sistemą kitokioms nuomonėms ir tvirčiau susieti šalį su Vakarais.

Rinkimų apylinkės šalies rytinėje dalyje prasidėjo balandžio 3 dieną 7 val. Astanos (5 val. Lietuvos) laiku. Vakarinėse Kazachstano srityse balsavimas prasidėjo viena valanda vėliau, nes jos yra kitoje laiko juostoje.

Balsavimas baigsis 20 val. vietos laiku, o pirminius rinkimų rezultatus Centrinė rinkimų komisija paskelbs pirmadienį. Oficialūs balsavimo rezultatai bus žinomi ne vėliau kaip po dešimt dienų nuo rinkimų.

Be dabartinio prezidento N.Nazarbajevo, kuris balotiruojasi jau ketvirtajam laikotarpiui, dėl valstybės vadovo posto dar rungiasi Kazachstano komunistų partijos atstovas Žambylas Achmetbekovas, senatorius Ganis Kasymovas ir ekologas Melsas Jeleusizovas.

K.Kasymovas ir M.Jeleusizovas anksčiau jau balotiravosi į prezidentus. Pirmasis dalyvavo 1999 metų rinkimuose ir surinko kiek daugiau bei keturis procentus balsų. Antrasis dalyvavo 2005 metų rinkimuose ir surinko mažiau nei vieną procentą rinkėjų balsų.

Kol kas atrodo, kad 70-metis buvęs plieno pramonės darbuotojas triuškinamai įveiks šiuos kitus kandidatus, kurie visi patvirtino savo asmeninę paramą dabartinio prezidento valdymui.  Kol kas atrodo, kad 70-metis N.Nazarbajevas triuškinamai įveiks šiuos kitus kandidatus, kurie patvirtino savo asmeninę paramą dabartinio prezidento valdymui.

Pagrindinės opozicinės partijos boikotuoja rinkimus, motyvuodamos tuo, kad nepakankamai buvo laiko jiems pasirengti ir kad nėra realios konkurencijos.

Vienas N.Nazarbajevo aukšto rango padėjėjas prognozavo, kad per šį balsavimą bus viršytas praėjusiuose rinkimuose 2005-aisiais prezidento surinktas balsų skaičius – 91,15 proc., o stebėtojai yra atkreipę dėmesį į tai, kad visi trys N.Nazarbajevo varžovai yra pažadėję kautis tik dėl antrosios vietos.

Šalies įstatymai nenumato jokio procentinio dalyvavimo rinkimuose minimumo, kad rinkimai būtų pripažinti įvykę.

Į rinkėjų sąrašus įtraukti daugiau kaip devyni milijonai žmonių iš 16,4 milijono Kazachstano gyventojų. Išrinktas bus tas kandidatas į prezidentus, kuris surinko daugiau nei 50 proc. balsų.
Rinkimus taip pat temdo paslaptis, gaubianti laikraščio „Golos Respubliki“ leidėjo, kuris Kazachstane yra didžiausias prezidento kritikas, likimą.

To laikraščio žurnalistai mano, kad Danijaras Moldašiovas, kuris buvo užpultas prie savo namų, netrukus po to buvo pagrobtas, o Žurnalistų gynimo komitetas nurodė, kad yra „rimtai susirūpinęs“ šio dingusio leidėjo likimu.

Eiliniai prezidento rinkimai turėjo vykti Kazachstane 2012 metais, bet 70 metų N.Nazarbajevas nusprendė juos surengti pirma laiko.

2007 metais Kazachstane buvo priimtos konstitucijos pataisos, panaikinančios apribojimus terminų, kuriems gali būti renkamas valstybės vadovas, skaičių.

Dar nė vienų rinkimai Kazachstane nepripažinto laisvais ir teisingais nepriklausomi apžvalgininkai.
Tačiau net ir per sąžiningus ir teisingus rinkimus, mano ekspertai, dauguma kazachų vis viena balsuotų už dabartinį prezidentą, nes mano, kad jis atnešė stabilumą ir ekonomikos klestėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius