Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kelionę po Aziją baigęs Barackas Obama perspėjo Kiniją nespręsti teritorinių ginčų jėga

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį baigė kelionę po Azijos šalis, perspėdamas Kiniją nenaudoti jėgos teritoriniams ginčams spręsti, taip pat duodamas geležinį pažadą užtikrinti karinę pagalbą Filipinams.
Barackas Obama Filipinuose
Barackas Obama Filipinuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sakydamas kalbą JAV ir Filipinų kariams, B.Obama pasinaudojo proga dar kartą išreikšti susirūpinimą dėl nuolat aštrėjančių ginčų tarp Kinijos ir JAV sąjungininkų, kurie tame regione nepasidalina jūrinių teritorijų. Šis klausimas buvo vienas iš svarbiausių per Amerikos lyderio kelionę po keturias Azijos šalis.

„Esame įsitikinę, kad valstybės ir žmonės turi teisę gyventi saugiai ir taikiai, kad būtų gerbiamas jų suverenumas ir teritorinis vientisumas, – pažymėjo B.Obama. – Esame įsitikinę, kad turi būti laikomasi tarptautinių įstatymų; kad turi būti išsaugota laivybos laisvė; kad prekybai neturi būti trukdoma. Esame įsitikinę, kad ginčai turi būti sprendžiami taikiai, o ne bauginimais arba jėga.“

Filipinai yra įsitraukę į vieną iš aštriausių teritorinių ginčų su Kinija dėl salelių, rifų ir uolų Pietų Kinijos jūroje.

Filipinai, kurių kariuomenė yra viena iš silpniausių tame regione, ne kartą prašė Jungtinių Valstijų, su kuriomis Manilą sieja ilgamečiai partnerystės ryšiai, padėti priešintis didėjančiam Kinijos kariniam ir diplomatiniam spaudimui dėl ginčijamų teritorijų.

Kinija reiškia teises į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, kurioje, kaip manoma, slypi dideli naftos ir dujų telkiniai. Pekinas reiškia teises netgi į vandenis ir salas, esančias arčiau kaimyninių valstybių.

Filipinai, kurių kariuomenė yra viena iš silpniausių tame regione, ne kartą prašė Jungtinių Valstijų, su kuriomis Manilą sieja ilgamečiai partnerystės ryšiai, padėti priešintis didėjančiam Kinijos kariniam ir diplomatiniam spaudimui dėl ginčijamų teritorijų.

Filipinai ir JAV antradienį pasirašė sutartį, leisiančią siųsti daugiau amerikiečių karių į mokymus Filipinų bazėse.

B.Obama antradienį taip pat siekė padrąsinti Filipinus, kad Jungtinės Valstijos palaikys savo sąjungininkus, jeigu jie būtų užpulti, remiantis 1951 metais pasirašyta abipusės gynybos sutartimi.

„Ši sutartis reiškia, kad abi mūsų šalys įsipareigoja – cituoju – „mūsų bendram ryžtui gintis nuo išorinių ginkluotų atakų“, – nurodė jis.

„Joks potencialus agresorius negali turėti iliuzijų, kad kuri nors iš jų liks stovėti viena. Kitaip tariant, mūsų įsipareigojimas ginti Filipinus yra geležinis. Jungtinės Valstijos laikysis šio įsipareigojimo, nes sąjungininkai niekada neliks stovėti vieni“, – sakė B.Obama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius