-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kenija laidoja žuvusius per prekybos centro apsiaustį, toliau ieško kūnų ir atsakymų

Kenijoje ketvirtadienį buvo laidojamos keturias dienas trukusių žudynių islamistų kovotojų užimtame prekybos centre aukos, o tuo metu tarptautiniai teismo medicinos ir saugumo ekspertai naršė griuvėsius, ieškodami kūnų ir atsakymų į klausimus dėl šios tragedijos priežasčių.
Kenijos kariai
Kenijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Nairobis Kenija

Įvairių religinių bendruomenių raudantys gedėtojai susirinko laidoti dalies iš 67 tos atakos aukų, kurių kūnai jau buvo rasti per tą ataką nuniokotame prabangiame Nairobio prekybos centre „Westgate“.

Visoje Kenijoje vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo antrąją iš trijų nacionalinio gedulo dienų.

Prezidentas Uhuru Kenyatta 80 valandų trukusio kraujo liejimo pabaigą paskelbė antradienio vakarą. Jo teigimu, žuvo mažiausiai 61 civilis ir šeši saugumo pajėgų nariai. Taip pat nukauti penki įtariami užpuolikai, o dar 11 buvo suimti, pranešė pareigūnai.

Policija nurodė, kad aukų skaičius dar nėra galutinis, o Kenijos Raudonasis Kryžius informavo, kad 71 žmogus laikomas dingusiu.

Per vienas iš daugelio laidotuvių daugiau nei 2 000 gedėtojų ketvirtadienio rytą susirinko pagerbti 31 metų Ruhilos Adatios – populiarios televizijos ir radijo veikėjos, kuri laukėsi savo pirmojo kūdikio. Per tą pačią ceremoniją buvo laidojama 44 metų Shairoz Dossa, trijų vaikų motina.

Abi jos priklausė Kenijos ismailitų bendruomenei.

R.Adatios draugė Shelina Manji sakė, kad kai paskutinį kartą susitikusios jos žadėjo pasikalbėti vėliau.

„Tas pokalbis taip ir neįvyko“, – ji sakė gedinčiai miniai, daugeliui žmonių braukiant ašaras.

Vieno iš populiariausių Kenijos dienraščių „The Standard“ pirmajame puslapyje buvo išspausdinta rožės nuotrauka ir užrašas „Mūsų kritusių mylimųjų garbei“.

„Tarp šiuo metu vykdomų darbų yra pirštų atspaudų rinkimas, DNR atpažinimas ir balistiniai tyrimai“, – ministras Josephas Ole Lenku trečiadienį sakė žurnalistams.

Savanorių konsultantų ir psichologų grupės įkūrė kelis centrus, įskaitant pagrindinę Nairobio lavoninę, kuriuose „bet kas, paveiktas atakos „Westgate“, gali gauti patarimą“, sakoma jų pranešime.

Tuo metu gelbėtojai ir tyrėjai tęsė paieškas nuniokotame prekybos centre, kurio didelė dalis įgriuvo po galingų sprogimų ir smarkaus gaisro.

Iš pastato vietomis tebekilo pilki dūmai, o daugybė tonų betono nuolaužų užvertė vietą, kurioje, kaip manoma, teroristai stojo į paskutinę kovą – tikriausiai tebeturėdami daug įkaitų.

Policija ne kartą ragino Kenijos žmones būti kantrius, tačiau daugelis reiškia nusivylimą socialiniuose tinkluose, reikalaudami greitų atsakymų į daugybę klausimų: kodėl sugriuvo dalis pastato, koks likimas ištiko dingusius žmones ir koks dabar yra tyrimo statusas.

Tuo tarpu Somalio islamistų grupuotės „al Shebab“ vadovas šeichas Mukhtaras Abu al Zubayras, dar žinomas kaip Ahmedas Abdi Godane, sakė, kad ataka Nairobio prekybos centre yra „žinia vakariečiams“, kurie „palaikė Kenijos invaziją (į Somalį), liejusią musulmonų kraują dėl jų naftos bendrovių interesų“.

Kenijos pajėgos prieš dvejus metus buvo pasiųstos į Somalį pulti „al Shebab“ bazių, o vėliau prisidėjo prie toje šalyje dislokuotų Afrikos Sąjungos misijos (AMISOM) pajėgų, kurias sudaro 17,7 tūkst. karių.

Prekybos centre dirbantys pareigūnai buvo matomi užsidėję chirurgines kaukes, o kai kurie kariai – apsivynioję veidus šalikais dėl stipraus dvoko tame komplekse, kuris anksčiau buvo vienas iš prabangiausių prekybos centrų sostinėje.

Incidento vietoje taip pat dirba tyrėjai iš Didžiosios Britanijos, Jungtinių Valstijų, Izraelio, Vokietijos, Kanados ir Interpolo.

Kenijos vidaus reikalų ministras sakė, kad šios paieškos yra „komplikuotas procesas“ ir kad joms užbaigti prireiks bent savaitės.

„Tarp šiuo metus vykdomų darbų yra pirštų atspaudų rinkimas, DNR atpažinimas ir balistiniai tyrimai“, – ministras Josephas Ole Lenku trečiadienį sakė žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius