Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 24 /2013 11 25

Ketvirtoji tragedijos Rygoje diena: gelbėtojai po griuvėsiais daugiau žmonių nerado

Kai sugriuvusios Rygos „Maximos“ stogas įgriuvo trečią kartą, gelbėjimo darbus nuspręsta atidėti iki sekmadienio. Sekmadienį gelbėtojai atnaujino žmonių paiešką griuvėsiuose.
Nelaimės vietoje
Nelaimės vietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 00.40 val.: Tvnet.lv po vidurnakčio skelbia, kad gelbėtojai, apžiūrėję teritoriją, kurioje manė, kad dar galėjo būti žmonių po nuolaužomis, po jomis daugiau žmonių nerado. Diena.lv praneša, kad gelbėtojai nelaimės vietą „šukuos“ ir naktį.

Papildyta 22.51 val.: Kaip skelbia Diena.lv, po to, kai sekmadienį buvo atnaujinti gelbėjimo darbai, po griuvėsiai nebebuvo rastas nė vienas žmogus. Skelbiama, kad dingusiais be žinios vis dar tebelaikomi septyni žmonės, tačiau tai nereiškia, kad jie yra po nuolaužomis. Nelaimės vietoje vis dar yra žmonių, laukiančių apie artimuosius kokių nors žinių, vildamiesi, kad jų nelaimės vietoje vis dėlto nėra. Gelbėtojams liko apžiūrėti vos 1 proc. griuvėsių.

Diena.lv skelbia, kad ištirti nelaimės priežastis bus pasitelkti tarptautiniai ekspertai. Tragediją tiriantys pareigūnai apklausė 107 asmenis. Tarp jų – griūties liudytojai, įvairūs ekspertai, pastatų projektuotojai.

Medicinos ekspertai atlikę 52 ekspertizes nustatė, kad po nuolaužomis žmonės žuvo iškart. Tai  TV3 laidai „Nieko asmeniška“ patvirtino vidaus reikalų ministras Rihardas Kozlovskis. Anot jo, neturėtų likti abejonių, kad gelbėtojai dar būtų galėję jiems padėti.

Papildyta 17.52 val.: Gelbėtojai atnaujino žmonių paiešką sugriuvusiame Rygos prekybos centre

Latvijos valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnyba (VUGT) sekmadienį po pietų atnaujino žmonių paiešką sugriuvusio Rygos prekybos centro „Maxima“ nuolaužose.

Tarnybos atstovė Viktorija Šembelė BNS sakė, kad dabar gelbėtojai vėl tikrina griuvėsius, rankomis ir kastuvais šalindami nuolaužas ir ieškodami žmonių.

Papildyta 15.14 val.: Ziedot.lv duomenimis, jau paaukota 272,833 latų. Organizacija pažymi, kad tokia didelė aukotojų gausa parodo, kad Latvijos visuomenė labai gailestinga ir neliko abejinga šiai skaudžiai tragedijai.

Papildyta 14.03 val.: Žmonių Rygos parduotuvės „Maxima“ griuvėsiuose paieška tęsis nugriovus nestabilias konstrukcijas

Latvijos Valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGT) darbuotojai demontavimo ekskavatoriumi nugriaus nestabilias Rygos Zuolitūdės rajono prekybos centro „Maxima“ konstrukcijas, kad būtų galima tęsti paiešką žmonių, dar galinčių būti po ketvirtadienį įgriuvusio stogo nuolaužomis, sakė vidaus reikalų ministro spaudos sekretorė Daiga Huolma.

Pastato kontrolinių geometrinių matavimų duomenys jau gauti, jie rodo, kad pavojingo konstrukcijų svyravimo nėra.

Demontavę nestabilias konstrukcijas gelbėtojai atnaujins paieškos darbus.

Latvija nugriaus prekybos centrą „Maxima“

Latvijos pareigūnai pranešė, kad priimtas sprendimas nugriauti Rygos Zuolitūdės rajone stovėjusį prekybos centrą „Maxima“, kuriame, ketvirtadienį įgriuvus stogui, žuvo 54 žmonės.

Pasak pareigūnų, dar trūksta septynių žmonių, kurie, kaip manoma, buvo tame prekybos centre „Maxima“, kai ketvirtadienį įgriuvo jo stogas, tačiau vilties, kad gelbėtojai dar ras gyvųjų, jau nebėra.

Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai nurodė, kad, atsižvelgus į nestabilias išlikusias prekybos centro konstrukcijas, gelbėtojai dabar naudos sunkiąją techniką, o ne rankomis valys nuolaužas, kai sekmadienį darbai bus tęsiami.

Rygos meras Nilas Ušakovas socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį informavo, kad bus apsvarstyta galimybė uždrausti bet kokią statybą tragedijos vietoje, yra planų įrengti ten memorialą.

Griūties priežastis kol kas nežinoma, tačiau pagal vieną iš versijų ją nulėmė statybinės medžiagos, sukrautos ant stogo, vykdant jo apželdinimo darbus.

VIDEO: Tiesioginė transliacija iš Rygos

Papildyta 12.59 val.: Kontroliuojamas griovimas Zuolitūdės parduotuvėje „Maxima“ nesutrukdys incidento tyrimui

Sprendimas sugriuvusiame Rygos Zuolitūdės rajono prekybos centre „Maxima“ tęsiant paieškos operaciją taikyti kontroliuojamo konstrukcijų griovimo metodą nesutrukdys policijai tirti katastrofos aplinkybių ir vykdyti kitų tyrimo veiksmų, BNS patikino policijos atstovė Sigita Pildava.

„Šis bendras, pasvertas sprendimas ir žmonių paieškos tęsimo atžvilgiu, ir tyrimo atžvilgiu buvo priimtas susitarus visoms tarnyboms. Šis procesas taip pat vyks žingsnis po žingsnio, laikantis visų šalių interesų“, – sakė ji.

Tyrėjai nuolat dirba įvykio vietoje ir fiksuoja visą tyrimui būtiną informaciją, paima būtinus daiktinius įrodymus. „Veiksmų planas adekvatus ir suderintas visų tarnybų“, – nurodė S.Pildava.

Ji pridūrė, kad atliekant tyrimą niekas kol kas nebuvo sulaikytas, bet policija aktyviai ieško katastrofos kaltininkų.

Papildyta 12.43 val.: Tęsdami gelbėjimo darbus Rygos prekybos centre „Maxima“, kur ketvirtadienį įgriuvo stogas, gelbėtojai taikys kontroliuojamo konstrukcijų griovimo metodą ir toliau ieškos po nuolaužomis galimai likusių žmonių, palaipsniui valydami griuvėsius. Tai sekmadienį per trumpą spaudos konferenciją pranešė Latvijos vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorė Ilzė Petersonė-Guodmanė.

„Naktį prie sugriuvusio pastato buvo įrengta speciali įranga jo konstrukcijų svyravimo lygiui matuoti. Kad gautume matavimų rezultatus, reikia 12 valandų, todėl gelbėjimo darbai bus atnaujinti 12 valandą“, – sakė ji.

Kad prie pastato galėtų privažiuoti speciali technika, buvo nuspręsta atlaisvinti teritoriją aplink jį.

„Atsižvelgdami į tai, kad pastatas griūva, mes ieškosime žmonių pasitelkdami kontroliuojamą griovimą, kurį sukelsime patys“, – nurodė I.Petersonė-Guodmanė.

Papildyta 10.08 val.: Nuspręsta gelbėjimo darbus atnaujinti po vidurdienio. Tai pranešta per sekmadienį surengtą spaudos konferenciją. Kai kurie žmonės vis dar tebelaukia žinių apie artimuosius. Nelaimės vietoje dalijami karšti gėrimai ir maistas. Ministras Ilze Vinkelsas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad policija sekmadienį paskelbs per tragediją žuvusių žmonių sąrašą. Ligoninėse tebėra 19 žmonių. Per nelaimę sužeistas vienas vaikas,kuris šiuo metu gydomas. Gydytojai tebekovoja dėl dviejų gelbėtojų gyvybių. Jų būklė prasta.

Papildyta 9.40 val.: 10 val. planuojama surengti spaudos konferenciją, per kurią bus paskelbta, kas buvo nuspręsta dėl tolesnių gelbėjimo darbų. Šiuo metu vyksta susitikimas su statybų ekspertais, kuriame ir sprendžiama, kaip toliau saugiai koordinuoti gelbėjimo operaciją. Reikia įvertinti sugriuvusio pastato būklę pasirinkti tinkamiausią taktiką tęsti darbus. Darbai turėtų atsinaujinti per keletą valandų.

Papildyta 8.52 val.: Kaip skelbia Tvnet.lv, nelaimės vietoje vis dar yra žmonių, laukiančių žinių apie savo artimuosius. Kol kas sprendimas, kaip toliau gelbėtojams tęsti darbus, nepriimtas. Tragedijos vieta nuklota žvakių ir gėlių jūra.

VIDEO: Trečioji griūtis

Nelaimės vietoje per naktį liko budėti medikai ir gelbėtojai. Vis dėlto galimybės rasti tarp griuvėsių gyvųjų prilyginamos nuliui.

Kaip skelbia Diena.lv, sekmadienio rytą nelaimės vieta bus apžiūrėta ir priimtas sprendimas, kaip toliau koordinuoti gelbėjimo operaciją. Spėjama, kad gelbėjimo darbai galėtų atsinaujinti nuo 9 val. ryto.

Iš viso tragedija Rygoje nusinešė 54 gyvybes, tarp jų – trijų gelbėtojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius